Brutális kaják

Burgonyagombócszalonnáskáposztával

Burgonyagombóc szalonnás káposztával

Hozzávalók
A gombóchoz
500 g
krumpli
1 db
tojás
150 g
puha vaj
1 tk
bors
150 g
liszt
1 púpozott ek
búzadara
3 ek
olaj vagy zsír
A káposztához
0.5 fej
fehér káposzta
2 ek
zsír
200 g
kolozsvári szalonna
só, bors
2 tk
őrölt kömény
1 tk
ecet
A tálaláshoz
1 csokor
petrezselyem

Elkészítés

Burgonyagombócot természetesen többféleképpen készíthetünk, én most egy valóban brutális receptet hoztam nektek. Szerintem minden van benne, ami egy igazán cuccos téli kajából nem hiányozhat, úgyhogy ne is várjatok az elkészítésével.

A gombóchoz a krumplit megpucoljuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, átszűrjük, egy deszkán áttörjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután összegyúrjuk a többi hozzávalóval, lefedjük, és hagyjuk állni kb. 20 percet. 

Közben a káposztát vékonyan felszeleteljük. Egy nagy lábasban a zsíron megpirítjuk a kb. 2 cm nagyságú kolozsvári szalonnát, majd kiszedjük, és a visszamaradt zsiradékon aranybarnára pirítjuk a vékonyra szeletelt káposztát, amit már az elején sózunk, borsozunk. A vége felé megszórjuk a köménnyel, elkeverjük benne az ecetet is, majd visszadobjuk a megpirított szalonnát.

A tésztából kb. nagyobb diónyi gombócokat formázunk (lágyabb tésztát kell kapni), majd sós, gyöngyöző vízben addig főzzük, amíg fel nem jön a víz tetejére. Ezután leszűrjük, és az olajon vagy zsíron aranybarnára pirítjuk. Ezzel tálaljuk a káposztát, és megszórjuk friss, apróra vágott petrezselyemmel.

Burgonyagombóc szalonnás káposztával

Ezeket is nézd meg:

Bakonyi húsgombóc

Szalvétagombóc

www.streetkitchen.hu

Igazi kalória- és szénhidrátbomba, ha egy tényleg tartalmas kajára vágytok! Inkább ebédre ajánlom, de aki bátor, nyugodtan főzze meg vacsira is.

Hozzávalók

4 főre
A gombóchoz
500 g
krumpli
1 db
tojás
150 g
puha vaj
1 tk
bors
150 g
liszt
1 púpozott ek
búzadara
3 ek
olaj vagy zsír
A káposztához
0.5 fej
fehér káposzta
2 ek
zsír
200 g
kolozsvári szalonna
só, bors
2 tk
őrölt kömény
1 tk
ecet
A tálaláshoz
1 csokor
petrezselyem

Burgonyagombócot természetesen többféleképpen készíthetünk, én most egy valóban brutális receptet hoztam nektek. Szerintem minden van benne, ami egy igazán cuccos téli kajából nem hiányozhat, úgyhogy ne is várjatok az elkészítésével.

A gombóchoz a krumplit megpucoljuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, átszűrjük, egy deszkán áttörjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután összegyúrjuk a többi hozzávalóval, lefedjük, és hagyjuk állni kb. 20 percet. 

Közben a káposztát vékonyan felszeleteljük. Egy nagy lábasban a zsíron megpirítjuk a kb. 2 cm nagyságú kolozsvári szalonnát, majd kiszedjük, és a visszamaradt zsiradékon aranybarnára pirítjuk a vékonyra szeletelt káposztát, amit már az elején sózunk, borsozunk. A vége felé megszórjuk a köménnyel, elkeverjük benne az ecetet is, majd visszadobjuk a megpirított szalonnát.

A tésztából kb. nagyobb diónyi gombócokat formázunk (lágyabb tésztát kell kapni), majd sós, gyöngyöző vízben addig főzzük, amíg fel nem jön a víz tetejére. Ezután leszűrjük, és az olajon vagy zsíron aranybarnára pirítjuk. Ezzel tálaljuk a káposztát, és megszórjuk friss, apróra vágott petrezselyemmel.

Burgonyagombóc szalonnás káposztával

Ezeket is nézd meg:

Bakonyi húsgombóc

Szalvétagombóc

Ha tetszett a Burgonyagombóc szalonnás káposztával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept