Tészták

Extrángombás,szójásrétegezettpenne-lasagne

Extrán gombás, szójás rétegezett penne-lasagne

Hozzávalók
Az összeállításhoz
A raguhoz
300 g
barna csiperkegomba
100 g
shiitake gomba
300 g
laskagomba
2 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
30 ml
olívaolaj
4
cm gyömbér
4 gerezd
fokhagyma
1 csokor
kakukkfű
2 ek
sűrített paradicsom
2 tk
chilipaszta
60 ml
szójaszósz
só, bors
150 ml
vörösbor
400 g
durumpenne
30 ml
olívaolaj
150 g
reszelt trappista
150 g
parmezán
A besamelhez
25 g
finomliszt
2 ek
miso paszta
só, bors
1 tk
szerecsendió
1 gerezd
fokhagyma
500 ml
tej
1 db
lime
50 g
vaj
40 g
vaj

Elkészítés

A penne-lasagne első lépéseként egy lábasban felolvasztjuk a vajat és rádobjuk a felcsíkozott gombákat. Nagyobb lángon 5-6 percig pirítjuk, aztán mehet bele a finomra vágott vöröshagyma, egy kevés olívaolaj, a reszelt gyömbér és a zúzott fokhagyma. Hagyjuk kicsit pirulni az alapot, majd hozzáadjuk a fűszereket: friss kakukkfű, sűrített paradicsom, chilipaszta, szójaszósz, só és bors kerül az alapba. Felöntjük a vörösborral, elkeverjük és 5-6 perc alatt kiforraljuk a bor alkoholtartalmát.

Közben sós, lobogó vízben felrakjuk főni a pennét 5 percig. (Nem kell teljesen puhára főzni, mert a sütőben fog elkészülni.) A főzővízből kiveszünk 2-3 merőkanálnyit és hozzáöntjük a gombás alaphoz. A tésztát leszűrjük, átmossuk hideg vízzel, majd meglocsoljuk kevés olívaolajjal, elkeverjük és felhasználásig félrerakjuk.

A gombás alapot közepes lángon 15-20 percig főzzük, és amikor elkészült, kivesszük belőle a kakukkfűszárakat. Közben elkészítjük a besamel mártást, amihez vajat olvasztunk egy lábosban. Beleszórjuk a lisztet, habverővel csomómentesre keverjük, majd mehet hozzá a miso paszta, só, bors, a szerecsendió és a zúzott fokhagyma. Elkeverjük, pár percig pirítjuk, aztán felöntjük a tejjel és ismét csomómentesre keverjük. Belereszeljük egy lime héját és a felének a levét is belenyomjuk, majd közepes lángon habverővel addig kevergetjük, míg besűrűsödik.

A penne-lasagne összeállítása:

Ezután jöhet a rétegezés. Egy tepsi aljára kenünk a besamelből, erre mehet a tésztából szépen egymás mellé sorakoztatva egy réteg, majd a gombás szósz, újabb adag besamel, reszelt trappista és parmezán, majd ismét tészta, gombás ragu, besamel és a reszelt sajtok. Ezt addig ismételjük, amíg a végén tele lesz a tepsi, a tetejére már csak egy réteg besamel és a maradék reszelt sajt kerül. 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréses + grillfunkción 25 perc alatt megsütjük. (Ha nektek nincs ilyen opciótok, süssétek 180 fokon 20 percig, majd grillfunkcióra kapcsolva pirítsátok meg a tetejét 10 perc alatt.) Mielőtt felvágnánk, legalább 60 percig pihentetjük, hogy szépen lehessen szeletelni.

extran-gombas-szojas-retegezett-penne-lasagne
Extrán gombás, szójás rétegezett penne-lasagne (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 25 perc
  • Pihentetési idő: minimum 60 perc

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Imádom az ilyen rakott tésztákat: laktató és egyben teljes értékű is, nagyon szaftos, ropogós részekkel megspékelve. Na meg hát tele van sajttal és formabontó ízekkel. Miso paszta a besamelben? NANÁ! :D Gyömbér a raguban? NANÁ! :D A főzés egy izgalmas kísérletezés, és a legfuribb kombók is tudnak nagyon jól működni!

Hozzávalók

1 20 x 28 cm-es tepsihez
Az összeállításhoz
A raguhoz
300 g
barna csiperkegomba
100 g
shiitake gomba
300 g
laskagomba
2 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
30 ml
olívaolaj
4
cm gyömbér
4 gerezd
fokhagyma
1 csokor
kakukkfű
2 ek
sűrített paradicsom
2 tk
chilipaszta
60 ml
szójaszósz
só, bors
150 ml
vörösbor
400 g
durumpenne
30 ml
olívaolaj
150 g
reszelt trappista
150 g
parmezán
A besamelhez
25 g
finomliszt
2 ek
miso paszta
só, bors
1 tk
szerecsendió
1 gerezd
fokhagyma
500 ml
tej
1 db
lime
50 g
vaj
40 g
vaj

A penne-lasagne első lépéseként egy lábasban felolvasztjuk a vajat és rádobjuk a felcsíkozott gombákat. Nagyobb lángon 5-6 percig pirítjuk, aztán mehet bele a finomra vágott vöröshagyma, egy kevés olívaolaj, a reszelt gyömbér és a zúzott fokhagyma. Hagyjuk kicsit pirulni az alapot, majd hozzáadjuk a fűszereket: friss kakukkfű, sűrített paradicsom, chilipaszta, szójaszósz, só és bors kerül az alapba. Felöntjük a vörösborral, elkeverjük és 5-6 perc alatt kiforraljuk a bor alkoholtartalmát.

Közben sós, lobogó vízben felrakjuk főni a pennét 5 percig. (Nem kell teljesen puhára főzni, mert a sütőben fog elkészülni.) A főzővízből kiveszünk 2-3 merőkanálnyit és hozzáöntjük a gombás alaphoz. A tésztát leszűrjük, átmossuk hideg vízzel, majd meglocsoljuk kevés olívaolajjal, elkeverjük és felhasználásig félrerakjuk.

A gombás alapot közepes lángon 15-20 percig főzzük, és amikor elkészült, kivesszük belőle a kakukkfűszárakat. Közben elkészítjük a besamel mártást, amihez vajat olvasztunk egy lábosban. Beleszórjuk a lisztet, habverővel csomómentesre keverjük, majd mehet hozzá a miso paszta, só, bors, a szerecsendió és a zúzott fokhagyma. Elkeverjük, pár percig pirítjuk, aztán felöntjük a tejjel és ismét csomómentesre keverjük. Belereszeljük egy lime héját és a felének a levét is belenyomjuk, majd közepes lángon habverővel addig kevergetjük, míg besűrűsödik.

A penne-lasagne összeállítása:

Ezután jöhet a rétegezés. Egy tepsi aljára kenünk a besamelből, erre mehet a tésztából szépen egymás mellé sorakoztatva egy réteg, majd a gombás szósz, újabb adag besamel, reszelt trappista és parmezán, majd ismét tészta, gombás ragu, besamel és a reszelt sajtok. Ezt addig ismételjük, amíg a végén tele lesz a tepsi, a tetejére már csak egy réteg besamel és a maradék reszelt sajt kerül. 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréses + grillfunkción 25 perc alatt megsütjük. (Ha nektek nincs ilyen opciótok, süssétek 180 fokon 20 percig, majd grillfunkcióra kapcsolva pirítsátok meg a tetejét 10 perc alatt.) Mielőtt felvágnánk, legalább 60 percig pihentetjük, hogy szépen lehessen szeletelni.

extran-gombas-szojas-retegezett-penne-lasagne
Extrán gombás, szójás rétegezett penne-lasagne (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 25 perc
  • Pihentetési idő: minimum 60 perc

Ha tetszett az Extrán gombás, szójás rétegezett penne-lasagne receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept