Hozzávalók
A kovászhoz
- 100 g teljeskiőrlésű rozsliszt
- 50 g 00-ás liszt (vagy BL50 vagy pizzaliszt)
- 1 tk méz
- 10 g élesztő
- 150 g sör (Staropramen)
A kenyérhez
- kovász
- 300 g sör
- 1 mk olívaolaj
- 3 mk só
- 1 mk méz
- 10 g élesztő
- 400 g 00-ás liszt (vagy BL50 vagy pizzaliszt)
- 100 g graham liszt
- 100 g BL80 liszt
- 20 g dióbél
- 20 g napraforgómag
- 20 g tökmag
- 20 g szezámmag
- 1 csapott mk köménymag
- 10 g mák
Hozzávalók
A kovászhoz
- 100 g teljeskiőrlésű rozsliszt
- 50 g 00-ás liszt (vagy BL50 vagy pizzaliszt)
- 1 tk méz
- 10 g élesztő
- 150 g sör (Staropramen)
A kenyérhez
- kovász
- 300 g sör
- 1 mk olívaolaj
- 3 mk só
- 1 mk méz
- 10 g élesztő
- 400 g 00-ás liszt (vagy BL50 vagy pizzaliszt)
- 100 g graham liszt
- 100 g BL80 liszt
- 20 g dióbél
- 20 g napraforgómag
- 20 g tökmag
- 20 g szezámmag
- 1 csapott mk köménymag
- 10 g mák
A kovászhoz alaposan összekeverjük a rozslisztet, fehérlisztet, élesztőt, mézet és sört és lefedve egy napot hűtőben pihentetjük.
Egy keverőtálba tesszük a kovászt, a sört, az olívaolajat, a sót, a mézet, az élesztőt, a liszteket és a magokat. Kb. 20 perc alatt összedagasztjuk a tésztát, majd letakarva fél órát kelesztjük a tálban. Ezután egy vágódeszkán megformázzuk és sütőpapírral bélelt hőálló tálba tesszük. Lefedjük és egy órán át ismét kelesztjük. Egy ecsettel kissé bevizezzük a tetejét, enyhén megszórjuk graham liszttel, egy éles késsel bevágjuk a tetejét. Először 220 fokon 10 percig, majd 200 fokon fél órát sütjük. A sütőből kivéve egy ecset segítségével kissé bevizezzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.