A húsgombócleves elkészítéséhez a zsírt felmelegítjük egy fazékban, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a fokhagymát, picit megsózzuk, hozzáadjuk az egész borsot, és közepes hőfokon 3-4 percig dinszteljük.
Ha összeesett a hagyma, mehet a lábasba a kb. 0,5 centis darabokra vágott sárga- és fehérrépa, a zellergumó, a karalábé és a megpucolt, egész gyömbér. Közepesen erős lángon 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével. Mivel a hagymát csak picit sóztuk, így ismét megsózzuk. Közepes hőfokon kb. 20 percig főzzük.
Amíg a leves fő, bekeverjük a húsgombócot. A húshoz adjuk a zsírt, a tojást, sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a zsemlemorzsát, a köményt, a zúzott fokhagymát, a finomra vágott vöröshagymát és az aprított petrezselymet, majd alaposan összedolgozzuk és kb. pingponglabda méretű golyókat formázunk belőle, majd beletesszük a levesbe, és további 10-12 perc alatt készre főzzük.

- Elkészítési idő: 45 perc