Pékség

Lajos-félefonottkalács

Lajos-féle fonott kalács

Hozzávalók
300 ml
langyos tej
30 g
friss élesztő
80 g
cukor
600 g
liszt
1 db
tojás
1 db
tojássárgája
2 csomag
bourbon vaníliás cukor
(10 g-os csomag)
100 g
szoba-hőmérsékletű vaj
1 csipet
A kenéshez
1 db
tojás

Elkészítés

A fonott kalács elkészítéséhez először a langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd 1 csipet cukorral és 1 ek liszttel elkeverve félretesszük. Egy robotgép üstjébe kimérjük a lisztet, beletesszük a tojást és a tojássárgáját, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a szoba-hőmérsékletű vajat, beleszórjuk a sót, végül beleöntjük az élesztős tejet.

Először alacsony fokozaton összedolgozzuk a tésztát, majd amikor az alapanyagok elkeveredtek, magasabb fokozatra kapcsolva kb. 5 perc alatt simára dagasztjuk a tésztát.
Ezután kerekre formázzuk, és egy kilisztezett tálban, meleg helyen minimum 1 órán át kelni hagyjuk. 


A megkelt tésztát átgyúrjuk, és három egyenlő részre osztjuk. Két részből hengereket sodrunk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, a végeit vízzel összeragasztva összetekerjük a két hengert. A harmadik részt elfelezzük, és szintén henger alakúra sodorjuk, majd az így kapott két kisebb rudat is összesodorjuk, és a tepsiben lévő nagyobb fonatra helyezzük. 

Meleg helyen 20-25 percig kelesztjük, majd a megkelt kalácsot lekenjük a felvert tojással, várunk pár percet, hogy a tojás rászáradjon a tésztára, majd még egyszer lekenjük. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ha megsült, egy rácsra helyezzük hűlni, és pár perc múlva már szeletelhetjük is.

lajos-fele-fonott-kalacs-8
Fonott kalács. (Fotó: Street Kitchen)
  • Előkészítési idő: 30 perc
  • Kelesztés: 85 perc
  • Sütés: 30 perc
  • Összesen: 145 perc

Még több csodálatos kalács:

Ostoros kalács

Rakott túrós-áfonyás-pisztáciás kalács

Mézes-mákos kelt kalács

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Egy finom vaníliás foszlós kalács a hétköznapokat is feldobja, de húsvétkor a sonka, a torma és a tojás kötelező kiegészítője.

Hozzávalók

1 nagy kalácshoz
300 ml
langyos tej
30 g
friss élesztő
80 g
cukor
600 g
liszt
1 db
tojás
1 db
tojássárgája
2 csomag
bourbon vaníliás cukor
(10 g-os csomag)
100 g
szoba-hőmérsékletű vaj
1 csipet
A kenéshez
1 db
tojás

A fonott kalács elkészítéséhez először a langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd 1 csipet cukorral és 1 ek liszttel elkeverve félretesszük. Egy robotgép üstjébe kimérjük a lisztet, beletesszük a tojást és a tojássárgáját, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a szoba-hőmérsékletű vajat, beleszórjuk a sót, végül beleöntjük az élesztős tejet.

Először alacsony fokozaton összedolgozzuk a tésztát, majd amikor az alapanyagok elkeveredtek, magasabb fokozatra kapcsolva kb. 5 perc alatt simára dagasztjuk a tésztát.
Ezután kerekre formázzuk, és egy kilisztezett tálban, meleg helyen minimum 1 órán át kelni hagyjuk. 


A megkelt tésztát átgyúrjuk, és három egyenlő részre osztjuk. Két részből hengereket sodrunk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, a végeit vízzel összeragasztva összetekerjük a két hengert. A harmadik részt elfelezzük, és szintén henger alakúra sodorjuk, majd az így kapott két kisebb rudat is összesodorjuk, és a tepsiben lévő nagyobb fonatra helyezzük. 

Meleg helyen 20-25 percig kelesztjük, majd a megkelt kalácsot lekenjük a felvert tojással, várunk pár percet, hogy a tojás rászáradjon a tésztára, majd még egyszer lekenjük. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ha megsült, egy rácsra helyezzük hűlni, és pár perc múlva már szeletelhetjük is.

lajos-fele-fonott-kalacs-8
Fonott kalács. (Fotó: Street Kitchen)
  • Előkészítési idő: 30 perc
  • Kelesztés: 85 perc
  • Sütés: 30 perc
  • Összesen: 145 perc

Még több csodálatos kalács:

Ostoros kalács

Rakott túrós-áfonyás-pisztáciás kalács

Mézes-mákos kelt kalács

Ha tetszett a Lajos-féle fonott kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept