A húsvéti receptek támogatója a
Hozzávalók
A tésztához
- 400 ml meleg tej
- 40 g friss élesztő
- 3 ek cukor
- 650 g liszt
- 1 nagy csipet só
- 3 db tojássárgája
- 50 g puha vaj
- 60 ml olaj
A töltelékhez
- 250 g puha vaj
- 5 ek holland kakaópor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 120 g porcukor
A lekenéshez
- 1 db tojás
Ostoros kalács
A húsvéti receptek támogatója a
A húsvéti receptek támogatója a
Hozzávalók
A tésztához
- 400 ml meleg tej
- 40 g friss élesztő
- 3 ek cukor
- 650 g liszt
- 1 nagy csipet só
- 3 db tojássárgája
- 50 g puha vaj
- 60 ml olaj
A töltelékhez
- 250 g puha vaj
- 5 ek holland kakaópor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 120 g porcukor
A lekenéshez
- 1 db tojás
A tejbe morzsoljuk az élesztőt, beleszórunk az össz cukormennyiségből 1 teáskanállal, és hagyjuk felfutni. A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük egy nagy tálban. (Mindenképpen nagy tálat válasszunk, mert nagyon meg fog emelkedni!) Ezután az összes hozzávalóval együtt elkeverjük, és 10-15 perc alatt kidagasztjuk. Lefedjük, és 1 órát hagyjuk a hűtőben állni. A tésztát ezután kivesszük, és szobahőmérsékleten kelesztjük 1 órát.
A töltelék hozzávalóit egy tálban kicsit kihabosítjuk. A tésztát kiborítjuk egy deszkára, és 6 gombócot csinálunk belőle. Kb. 20-25 x 10-15 cm nagyságú téglalap alakúra nyújtjuk a gombócokat, és mindegyiket megkenjük egyenlő mennyiségű kakaós krémmel úgy, hogy a hosszabbik szélénél 1 cm-t kihagyunk. Hosszában feltekerjük, és a végénél kicsit lenyomjuk, hogy jól összeragadjon.
Ezután 2 db 3-mas fonású kalácsot kell csinálni, amit egy sütőpapírral bélelt tepsire rakunk, egymás mellé. Lefedjük, és minimum egy fél órát hagyjuk kelni. Lekenjük egy tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percet sütjük. Ha pirulna a teteje, lefedjük egy alufóliával, vagy ha a sütési idő vége felé járunk, csináljunk egy tűpróbát, és ha kicsit ragacsos a fogpiszkáló akkor még hagyjuk pár percet bent. Ezek azért szükségesek, mert minden sütő más. Ezután már csak bírjuk kivárni, hogy kicsit hűljön.
Ha tetszett az ostoros kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!