Levesek

Magyarosgombaleves

Magyaros gombaleves

Hozzávalók
1 ek
zsír
100 g
füstölt szalonna
2 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
0.5 db
tv-paprika
(120 g/db)
1 db
paradicsom
(100 g/db)
1 szál
sárgarépa
(160 g/szál)
1 szál
petrezselyemgyökér
(160 g/szál)
500 g
csiperkegomba
1 ek
fűszerpaprika
1 ek
majoránna
2 db
babérlevél
só, bors
2 l
alaplé vagy víz
200 g
tejföl
1 csokor
petrezselyem
A vajas galuskához
25 g
vaj
1 db
tojás
100 g
finomliszt
A tálaláshoz
2 ek
tejföl
1 csokor
petrezselyemzöld

Elkészítés

A magyaros gombaleves elkészítéséhez egy fazékban, közepes hőmérsékleten megpirítjuk a zsíron a 0,5 cm-es csíkokra vágott szalonnát. Rázúdítjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, és ezzel is pirítjuk 2-3 percig. Majd jöhet hozzá a 0,5 cm-es kockára vágott paprika és paradicsom. Ezzel együtt is pirítjuk kb. 5 percig. Hozzáadjuk a 0,5 cm-es félkarikára vágott répát és petrezselyemgyökeret, a szeletekre vágott gombát, és újabb 5 percet pirítjuk az alapot. 

Fűszerezzük az őrölt paprikával, a majoránnával, beledobjuk a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk és felöntjük az alaplével. Kb. 20 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket. A tejfölt kikeverjük a finomra vágott petrezselyemmel és 2 merőkanál forró levessel, és visszazúdítjuk a levesbe. 

Betétként vajas galuskát készítünk, amihez a vajat felmelegítjük, kikeverjük a tojással, a liszttel és egy kevés kis vízzel, hogy galuskaállagot kapjunk, majd az edényből egy kiskanál segítségével galuskákat szaggatunk a levesbe és 3-4 perc alatt megfőzzük. 

A kész levest tányérokba szedjük, meglocsoljuk tejföllel és megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. 

magyaros-gombaleves
Magyaros gombaleves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc

Imádod a gombát? Ezeket a recepteket próbáld ki a magyaros gombaleves után!

Hagymás-szalonnás-gombás röszti

Egyserpenyős gombás-spenótos gnocchi

Egylábasos tejszínes-gombás tészta

www.streetkitchen.hu

Gombatagadók, most ne figyeljetek! Aki viszont szereti, az sasoljon, mert jön egy menzákról jól ismert leves. El lehet ezt úgy is készíteni, hogy repetázzunk belőle! Ha valaki a vega verziót kívánná, akkor hagyja el belőle nyugodtan a szalonnát. Mondjuk én nem tenném a helyedben… 😀

Hozzávalók

4 főre
1 ek
zsír
100 g
füstölt szalonna
2 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
0.5 db
tv-paprika
(120 g/db)
1 db
paradicsom
(100 g/db)
1 szál
sárgarépa
(160 g/szál)
1 szál
petrezselyemgyökér
(160 g/szál)
500 g
csiperkegomba
1 ek
fűszerpaprika
1 ek
majoránna
2 db
babérlevél
só, bors
2 l
alaplé vagy víz
200 g
tejföl
1 csokor
petrezselyem
A vajas galuskához
25 g
vaj
1 db
tojás
100 g
finomliszt
A tálaláshoz
2 ek
tejföl
1 csokor
petrezselyemzöld

A magyaros gombaleves elkészítéséhez egy fazékban, közepes hőmérsékleten megpirítjuk a zsíron a 0,5 cm-es csíkokra vágott szalonnát. Rázúdítjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, és ezzel is pirítjuk 2-3 percig. Majd jöhet hozzá a 0,5 cm-es kockára vágott paprika és paradicsom. Ezzel együtt is pirítjuk kb. 5 percig. Hozzáadjuk a 0,5 cm-es félkarikára vágott répát és petrezselyemgyökeret, a szeletekre vágott gombát, és újabb 5 percet pirítjuk az alapot. 

Fűszerezzük az őrölt paprikával, a majoránnával, beledobjuk a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk és felöntjük az alaplével. Kb. 20 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket. A tejfölt kikeverjük a finomra vágott petrezselyemmel és 2 merőkanál forró levessel, és visszazúdítjuk a levesbe. 

Betétként vajas galuskát készítünk, amihez a vajat felmelegítjük, kikeverjük a tojással, a liszttel és egy kevés kis vízzel, hogy galuskaállagot kapjunk, majd az edényből egy kiskanál segítségével galuskákat szaggatunk a levesbe és 3-4 perc alatt megfőzzük. 

A kész levest tányérokba szedjük, meglocsoljuk tejföllel és megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. 

magyaros-gombaleves
Magyaros gombaleves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc

Imádod a gombát? Ezeket a recepteket próbáld ki a magyaros gombaleves után!

Hagymás-szalonnás-gombás röszti

Egyserpenyős gombás-spenótos gnocchi

Egylábasos tejszínes-gombás tészta

Ha tetszett a Magyaros gombaleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept