Brutális kaják

Vaddisznópörkölt

Vaddisznópörkölt

Hozzávalók
bő olaj a sütéshez
A pörkölthöz
100 g
sertészsír
0.5 db
paprika
0.5 db
paradicsom
3 - 4 gerezd
fokhagyma
200 g
hagyma
2.5 ek
pirospaprika
1 tk
őrölt fűszerkömény
1 tk
őrölt bors
2 - 3 ág
kakukkfű
1 kg
vaddisznólapocka
350 ml
száraz vörösbor
250 g
erdeigomba-mix vagy ördögszekérgomba
1 ek
keményítő
A burgonyafánkhoz
600 g
krumpli
(tisztítva)
10 g
friss élesztő
100 g
rétesliszt
100 g
liszt
2 db
tojás
2 marék
mandula
(szeletelt)

Elkészítés

A vaddisznópörkölt alapjához egy nagyobb lábasban felforrósítjuk a zsírt, majd elkezdjük pirítani a paprikát és a paradicsomot. Ha kezd barnulni, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a finomra vágott hagymát. Sózzuk, és addig pirítjuk, amíg a hagyma kezd megkaramellizálódni.

Aláöntünk 50 ml vizet, majd megszórjuk a pirospaprikával, a köménnyel, a borssal, és beletesszük a kakukkfűágakat is. Hamar elpárolódik ez a kevés víz, így most 200 ml-t öntünk alá, és addig főzzük az alapot, amíg teljesen visszapárolódik.

Rátesszük a nagyobb, kb. 4 cm-es kockákra vágott húst. Felöntjük a vörösborral és annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, kicsit rásózunk, és így pároljuk készre. Az elkészítési idő akár 2-2,5 óra is lehet, ez függ az állat korától, úgyhogy alkalmanként ellenőrizzük. A folyadék mennyiségét közben pótoljuk úgy, hogy éppen ellepje a húst.

A gombákat csak akkor daraboljuk, ha nagyobbak, majd száraz, forró serpenyőben, só nélkül készre pirítjuk. Mikor megpuhult a hús, hozzáadjuk a gombát is, a keményítőt elkeverjük 50 ml vízben, majd ezzel sűrítjük a vaddisznópörkölt szaftját.

vaddisznoporkolt
Vaddisznópörkölt

A burgonyafánkhoz

Közben a burgonyát bő, sós vízben puhára főzzük, majd ha leszűrtük, azonnal átnyomjuk burgonyanyomón. Ha a krumpli langyosra hűlt, belemorzsoljuk az élesztőt, majd összekeverjük a kétfajta liszttel és a tojással, ízlés szerint megsózzuk, és 30-40 percig pihentetjük.

Mikor kellően fellazult a tészta szerkezete, az olajat felforrósítjuk a sütéshez. A mandulát egy lapos tálba szórjuk, majd az olajba mártott evőkanállal nagyobb méretű “galuskákat” formázunk a masszából, amit a mandulára teszünk, és óvatosan megforgatjuk benne. 

150-160 fokos olajban kezdjük sütni, amit rögtön feltekerünk, hogy 170-180 fokosra melegedjen, és amikor a fánkok kívülről már kezdenek pirulni, visszavesszük az eredetire a hőmérsékletet, így vissza is hűl, mire sütjük a következő kört. A kész fánkokat rácsra vagy törlőpapírra szedjük, majd a vaddisznópörkölttel tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 150 perc

Meg több brutális pörköltrecept:

Étcsokis marhapörkölt kakukkfüves nokedlivel

Kínai sertéspörkölt bográcsban

Pusztapörkölt marhacombból

www.streetkitchen.hu

Ha járnánk vadászni, biztosan sok ilyen finom pörköltet készítenénk, de azért ünnepi ételnek is tökéletes megoldás.

Hozzávalók

6 főre
bő olaj a sütéshez
A pörkölthöz
100 g
sertészsír
0.5 db
paprika
0.5 db
paradicsom
3 - 4 gerezd
fokhagyma
200 g
hagyma
2.5 ek
pirospaprika
1 tk
őrölt fűszerkömény
1 tk
őrölt bors
2 - 3 ág
kakukkfű
1 kg
vaddisznólapocka
350 ml
száraz vörösbor
250 g
erdeigomba-mix vagy ördögszekérgomba
1 ek
keményítő
A burgonyafánkhoz
600 g
krumpli
(tisztítva)
10 g
friss élesztő
100 g
rétesliszt
100 g
liszt
2 db
tojás
2 marék
mandula
(szeletelt)

A vaddisznópörkölt alapjához egy nagyobb lábasban felforrósítjuk a zsírt, majd elkezdjük pirítani a paprikát és a paradicsomot. Ha kezd barnulni, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a finomra vágott hagymát. Sózzuk, és addig pirítjuk, amíg a hagyma kezd megkaramellizálódni.

Aláöntünk 50 ml vizet, majd megszórjuk a pirospaprikával, a köménnyel, a borssal, és beletesszük a kakukkfűágakat is. Hamar elpárolódik ez a kevés víz, így most 200 ml-t öntünk alá, és addig főzzük az alapot, amíg teljesen visszapárolódik.

Rátesszük a nagyobb, kb. 4 cm-es kockákra vágott húst. Felöntjük a vörösborral és annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, kicsit rásózunk, és így pároljuk készre. Az elkészítési idő akár 2-2,5 óra is lehet, ez függ az állat korától, úgyhogy alkalmanként ellenőrizzük. A folyadék mennyiségét közben pótoljuk úgy, hogy éppen ellepje a húst.

A gombákat csak akkor daraboljuk, ha nagyobbak, majd száraz, forró serpenyőben, só nélkül készre pirítjuk. Mikor megpuhult a hús, hozzáadjuk a gombát is, a keményítőt elkeverjük 50 ml vízben, majd ezzel sűrítjük a vaddisznópörkölt szaftját.

vaddisznoporkolt
Vaddisznópörkölt

A burgonyafánkhoz

Közben a burgonyát bő, sós vízben puhára főzzük, majd ha leszűrtük, azonnal átnyomjuk burgonyanyomón. Ha a krumpli langyosra hűlt, belemorzsoljuk az élesztőt, majd összekeverjük a kétfajta liszttel és a tojással, ízlés szerint megsózzuk, és 30-40 percig pihentetjük.

Mikor kellően fellazult a tészta szerkezete, az olajat felforrósítjuk a sütéshez. A mandulát egy lapos tálba szórjuk, majd az olajba mártott evőkanállal nagyobb méretű “galuskákat” formázunk a masszából, amit a mandulára teszünk, és óvatosan megforgatjuk benne. 

150-160 fokos olajban kezdjük sütni, amit rögtön feltekerünk, hogy 170-180 fokosra melegedjen, és amikor a fánkok kívülről már kezdenek pirulni, visszavesszük az eredetire a hőmérsékletet, így vissza is hűl, mire sütjük a következő kört. A kész fánkokat rácsra vagy törlőpapírra szedjük, majd a vaddisznópörkölttel tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 150 perc

Meg több brutális pörköltrecept:

Étcsokis marhapörkölt kakukkfüves nokedlivel

Kínai sertéspörkölt bográcsban

Pusztapörkölt marhacombból

Ha tetszett a Vaddisznópörkölt receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept