A csípős tésztasaláta elkészítésének első lépéseként a tésztát sós, lobogó vízben 7-8 perc alatt al dentére főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel átmossuk és meglocsoljuk 2 ek olajjal. Alaposan átforgatjuk, hogy ne ragadjon össze a tésztánk, és felhasználásig félretesszük.
Egy sütőálló serpenyőben felforrósítjuk a maradék olajat. A csirkemellet sózzuk, borsozzuk és a serpenyőben mindkét oldalát 1-2 perc alatt aranybarnára pirítjuk, majd a serpenyővel együtt a 180 fokra előmelegített sütőbe dobjuk 10-12 percre. Mindenképpen csekkoljuk sütés után, hogy átsült-e a csirkemellfilé! Amennyiben nem, dobjuk vissza nyugodtan még 1-2 percre. A megsült csirkét két villa segítségével szálaira szedjük, és felhasználásig félrerakjuk.
A káposztát hajszálvékony csíkokra vágjuk, a répát megpucoljuk és a nagy lyukú reszelőn lereszeljük, az újhagymát pedig vékony karikákra aprítjuk. A zöldségeket egy nagy keverőtálba dobjuk, majd hozzáadjuk a tejfölt, a majonézt, a chilipasztát, sózzuk és borsozzuk, és megküldjük a citrom kifacsart levével. Alaposan átkeverjük, majd beleforgatjuk a tésztát, a tépett csirkét és a finomra aprított petrezselymet is. Hűtőbe dobjuk minimum 60 percre, hogy jól összeérjenek az ízek, majd vékonyra szeletelt újhagymával díszítve tálaljuk.

- Elkészítési idő: 40 perc
- Sütési idő: 10-12 perc
- Pihentetési idő: minimum 60 perc