Tészták

Pasticcio,agörögrakotttészta

Pasticcio, a görög rakott tészta

Hozzávalók
A tésztához
500 g
penne tészta
1 marék
reszelt parmezán
4 - 5 ek
tészta főzővíz
1 gerezd
fokhagyma
bors
A húsos raguhoz
500 g
darált sertéshús
500 g
darált marhahús
olaj
1 fej
vöröshagyma
2 csipet
oregánó
1 csipet
fahéj
2 - 3 db
babérlevél
frissen őrölt szerecsendió
só, bors
500 ml
passata
4 - 5 gerezd
fokhagyma
1 mk
füstölt pirospaprika
A besamelhez
120 g
liszt
1.2 l
tej
só, fehér bors
őrölt szerecsendió
2 db
tojás
Az összeállításhoz
olívaolaj
parmezán
50 g
vaj
120 g
vaj
vaj

Elkészítés
A húsos raguhoz a darált húst egy kevés olajon, jó forró edényben elkezdjük lepirítani. Ha a hús kifehéredett, rádobjuk az apróra vágott hagymát, és megszórjuk a fűszerekkel. Felöntjük a passatával, belenyomjuk a fokhagymákat, majd magas lángon hagyjuk, hogy az egész picit lepiruljon. Utána felöntjük fél liter vízzel és kb. 40 percen át rotyogtatjuk. Ha szép krémes és sűrű a ragu, levesszük a tűzről, és megcsináljuk a besamelt.
A besamelhez felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a lisztet, elkeverjük és felöntjük a szobahőmérsékletű tejjel. Csomómentesre elkeverjük, és ha besűrűsödött, fűszerezzük sóval, fehér borssal, szerecsendióval. Levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a tojást.A tésztát az előírtnál 2 perccel rövidebb ideig főzzük sós vízben, majd leszűrjük. Összekeverjük a parmezánnal és a vajjal, adunk hozzá a tészta főzővizéből 4-5 kanálnyit és 1 kanál besamelt.
Egy tepsit kivajazunk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és belerakjuk a tészta felét. Erre jöhet a húsos ragu, rá egy marék reszelt parmezán, a maradék tészta és az egészet leöntjük a besamellel. 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt fél órát állni hagyjuk, hogy jól összeálljon, majd kockákra vágva tálaljuk.Ha tetszett a pasticcio receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A pasticcio a görögök egyik kedvenc kajája: rengeteg tészta, rengeteg hús és rengeteg besamel. Kell még bármi más?

Hozzávalók

1 30x25 cm-es tepsihez
A tésztához
500 g
penne tészta
1 marék
reszelt parmezán
4 - 5 ek
tészta főzővíz
1 gerezd
fokhagyma
bors
A húsos raguhoz
500 g
darált sertéshús
500 g
darált marhahús
olaj
1 fej
vöröshagyma
2 csipet
oregánó
1 csipet
fahéj
2 - 3 db
babérlevél
frissen őrölt szerecsendió
só, bors
500 ml
passata
4 - 5 gerezd
fokhagyma
1 mk
füstölt pirospaprika
A besamelhez
120 g
liszt
1.2 l
tej
só, fehér bors
őrölt szerecsendió
2 db
tojás
Az összeállításhoz
olívaolaj
parmezán
50 g
vaj
120 g
vaj
vaj
A húsos raguhoz a darált húst egy kevés olajon, jó forró edényben elkezdjük lepirítani. Ha a hús kifehéredett, rádobjuk az apróra vágott hagymát, és megszórjuk a fűszerekkel. Felöntjük a passatával, belenyomjuk a fokhagymákat, majd magas lángon hagyjuk, hogy az egész picit lepiruljon. Utána felöntjük fél liter vízzel és kb. 40 percen át rotyogtatjuk. Ha szép krémes és sűrű a ragu, levesszük a tűzről, és megcsináljuk a besamelt.
A besamelhez felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a lisztet, elkeverjük és felöntjük a szobahőmérsékletű tejjel. Csomómentesre elkeverjük, és ha besűrűsödött, fűszerezzük sóval, fehér borssal, szerecsendióval. Levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a tojást.A tésztát az előírtnál 2 perccel rövidebb ideig főzzük sós vízben, majd leszűrjük. Összekeverjük a parmezánnal és a vajjal, adunk hozzá a tészta főzővizéből 4-5 kanálnyit és 1 kanál besamelt.
Egy tepsit kivajazunk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és belerakjuk a tészta felét. Erre jöhet a húsos ragu, rá egy marék reszelt parmezán, a maradék tészta és az egészet leöntjük a besamellel. 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt fél órát állni hagyjuk, hogy jól összeálljon, majd kockákra vágva tálaljuk.Ha tetszett a pasticcio receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Ha tetszett a Pasticcio, a görög rakott tészta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept