Vegetáriánus ételek

Vegántöltöttkelkáposztasütőbensütve

Vegán töltött kelkáposzta sütőben sütve

Hozzávalók
A töltött káposztához
4 ek
lenmag
8 ek
víz
500 g
tofu
200 g
gomba
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
2 ek
étolaj
120 g
konzerv lencse
100 g
főtt rizs
2 tk
fűszerkömény
só, bors
3 tk
füstölt fűszerpaprika
1
nagyobb kelkáposztának 18-20 db levele
A szószhoz
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
2 ek
olívaolaj
só, bors
1 tk
fűszerpaprika
400 ml
passata
A tálaláshoz
100 ml
vegaföl

Elkészítés

A vegán töltött kelkáposzta első lépéseként a lenmagot elkeverjük a vízzel és hagyjuk állni, így kapjuk meg a „lenmagtojást” – a töltelék kötőanyagát. A tofut összemorzsoljuk, a gombát aprítógépben nagyon apróra daráljuk a vöröshagymával és a fokhagymával, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon lepirítjuk. 4-5 perc alapos pirítás után hozzádobjuk a leszűrt és átmosott lencsét, és 2-3 percig tovább pirítjuk. Mikor összesültek az alapanyagok, mehetnek a rizshez. Jöhetnek bele a fűszerek és a „lenmagtojás”, alaposan összekeverjük a masszát és félrerakjuk.

Egy lábasban vizet forralunk. A kelkáposztának kivágjuk a torzsáját, majd egy villát szúrunk a helyére és 30 másodpercig megmártóztatjuk a forró vízben. Ez azért szükséges, hogy a kelkáposzta külső leveleit könnyedén le tudjuk fejteni. Amikor leszedtük a külső 4-5 levelet, ismét a forró vízbe mártjuk, és megismételjük az előző lépést. Összesen 18-20 levélre lesz szükségünk a töltéshez. 

A lefejtett káposztaleveleket még 20-25 másodpercre megfürdetjük a forró vízben, hogy könnyebb legyen feltekerni őket a töltés után. Fejenként 2 evőkanál tölteléket rakunk a kelkáposztalevelekbe, majd két oldalt behajtjuk őket, feltekerjük és mehetnek egy nagyobb tepsibe.

A paradicsomos szószhoz felaprítjuk a vöröshagymát és a fokhagymákat, és egy lábasban kevés olívaolajon lepirítjuk. Mehet rá a só, bors, majd lehúzzuk a lángról és úgy adjuk hozzá a pirospaprikát. Alaposan elkeverjük, aztán mehet bele a passata, 2 perc alatt összerottyantjuk, majd nyakon öntjük vele a töltött kelkáposztákat és elsimítjuk rajta a szószt. 

180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Tálalásnál mehet rá vegaföl, mellé egy kis kovászos kenyér, és indulhat is a vegán karácsonyi lakoma.

vegan-toltott-kelkaposzta-sutoben-sutve
Vegán töltött kelkáposzta sütőben sütve (Fotó: Street Kitchen)
  • Előkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 30-35 perc

Még több vegán karácsonyi fogás:

Vegán vagdalt franciasalátával

Zöldséggolyók vegafölös-sajtos szószban, brokkolival és burgonyapürével

Vegán rétes vörösboros szósszal

www.streetkitchen.hu

Töltött káposzta ugyan, mégis sok mindenben eltér a hagyományostól. Húsmentes, kelkáposztából készül és sütőben sül, de az íze magáért beszél. Egy biztos: a karácsonyi asztal egyik kedvenc vega/vegán fogása lesz.

pictogram

Vega

pictogram

Laktózmentes

pictogram

Vegán

Hozzávalók

5 - 6 adaghoz
A töltött káposztához
4 ek
lenmag
8 ek
víz
500 g
tofu
200 g
gomba
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
2 ek
étolaj
120 g
konzerv lencse
100 g
főtt rizs
2 tk
fűszerkömény
só, bors
3 tk
füstölt fűszerpaprika
1
nagyobb kelkáposztának 18-20 db levele
A szószhoz
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
2 ek
olívaolaj
só, bors
1 tk
fűszerpaprika
400 ml
passata
A tálaláshoz
100 ml
vegaföl

A vegán töltött kelkáposzta első lépéseként a lenmagot elkeverjük a vízzel és hagyjuk állni, így kapjuk meg a „lenmagtojást” – a töltelék kötőanyagát. A tofut összemorzsoljuk, a gombát aprítógépben nagyon apróra daráljuk a vöröshagymával és a fokhagymával, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon lepirítjuk. 4-5 perc alapos pirítás után hozzádobjuk a leszűrt és átmosott lencsét, és 2-3 percig tovább pirítjuk. Mikor összesültek az alapanyagok, mehetnek a rizshez. Jöhetnek bele a fűszerek és a „lenmagtojás”, alaposan összekeverjük a masszát és félrerakjuk.

Egy lábasban vizet forralunk. A kelkáposztának kivágjuk a torzsáját, majd egy villát szúrunk a helyére és 30 másodpercig megmártóztatjuk a forró vízben. Ez azért szükséges, hogy a kelkáposzta külső leveleit könnyedén le tudjuk fejteni. Amikor leszedtük a külső 4-5 levelet, ismét a forró vízbe mártjuk, és megismételjük az előző lépést. Összesen 18-20 levélre lesz szükségünk a töltéshez. 

A lefejtett káposztaleveleket még 20-25 másodpercre megfürdetjük a forró vízben, hogy könnyebb legyen feltekerni őket a töltés után. Fejenként 2 evőkanál tölteléket rakunk a kelkáposztalevelekbe, majd két oldalt behajtjuk őket, feltekerjük és mehetnek egy nagyobb tepsibe.

A paradicsomos szószhoz felaprítjuk a vöröshagymát és a fokhagymákat, és egy lábasban kevés olívaolajon lepirítjuk. Mehet rá a só, bors, majd lehúzzuk a lángról és úgy adjuk hozzá a pirospaprikát. Alaposan elkeverjük, aztán mehet bele a passata, 2 perc alatt összerottyantjuk, majd nyakon öntjük vele a töltött kelkáposztákat és elsimítjuk rajta a szószt. 

180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Tálalásnál mehet rá vegaföl, mellé egy kis kovászos kenyér, és indulhat is a vegán karácsonyi lakoma.

vegan-toltott-kelkaposzta-sutoben-sutve
Vegán töltött kelkáposzta sütőben sütve (Fotó: Street Kitchen)
  • Előkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 30-35 perc

Még több vegán karácsonyi fogás:

Vegán vagdalt franciasalátával

Zöldséggolyók vegafölös-sajtos szószban, brokkolival és burgonyapürével

Vegán rétes vörösboros szósszal

Ha tetszett a Vegán töltött kelkáposzta sütőben sütve receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept