Vegán
Hozzávalók
A töltelékhez
- 2 fej hagyma (kb. 300 g / 2 fej)
- 1 szál sárgarépa (kb. 150 g / szál)
- 2 szál szárzeller (kb. 180 g / 2 szál)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 - 2 ek olaj
- 100 g bulgur
- só, bors
- 3 ág kakukkfű
- 200 ml vörösbor (vegán)
- 1 konzerv sűrített paradicsom (70 g-os kiszerelés)
- 400 g Creaveg babalapú darált húshelyettesítő
- 1 tk cukor
- ½ csokor petrezselyem
A vörösboros szószhoz
- 1 fej hagyma (kb. 150 g / fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 200 g csiperkegomba
- 2 ág kakukkfű
- só, bors
- 200 ml vörösbor (vegán)
- 1 db zöldségalaplé-kocka
- 1 tk keményítő
- 1 tk cukor
- 1 tk balzsamecet
Az összeállításhoz
- 4 db réteslap
- olaj
- szójatej
Hozzávalók
A töltelékhez
- 2 fej hagyma (kb. 300 g / 2 fej)
- 1 szál sárgarépa (kb. 150 g / szál)
- 2 szál szárzeller (kb. 180 g / 2 szál)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 - 2 ek olaj
- 100 g bulgur
- só, bors
- 3 ág kakukkfű
- 200 ml vörösbor (vegán)
- 1 konzerv sűrített paradicsom (70 g-os kiszerelés)
- 400 g creaveg babalapú darált húshelyettesítő
- 1 tk cukor
- ½ csokor petrezselyem
A vörösboros szószhoz
- 1 fej hagyma (kb. 150 g / fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 200 g csiperkegomba
- 2 ág kakukkfű
- só, bors
- 200 ml vörösbor (vegán)
- 1 db zöldségalaplé-kocka
- 1 tk keményítő
- 1 tk cukor
- 1 tk balzsamecet
Az összeállításhoz
- 4 db réteslap
- olaj
- szójatej
A vegán rétes elkészítését a töltelék összeállításával kezdjük. A megtisztított hagymát, répát, szárzellert és fokhagymát apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben, közepesen erős lángon, időnként átkeverve megdinszteljük az olajon.
Közben egy lábasban bő, sós vízben kb. 10 perc alatt készre főzzük a bulgurt, majd leszűrjük és félretesszük.
A hagymás alapot sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, kicsit lepirítjuk, majd felöntjük a vörösborral, és 10 percig erős lángon forraljuk. Ezután hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, a bulgurt és a húspótlót, kevés cukorral és apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük, majd félrehúzzuk, és hagyjuk langyosra hűlni.
Vörösboros szósz
A vörösboros szószhoz a hagymát, a fokhagymát és a gombát kis kockákra vágjuk, majd egy erős lángon hevített, kis méretű lábosban jól lepirítjuk. Közben rászórjuk az apróra vágott kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a vegán borral, beledobjuk az alaplékockát, és 6-8 percig főzzük. Ezután besűrítjük a kanálnyi vízben elkevert keményítővel, végül cukorral és balzsamecettel ízesítjük. Ha van otthon alaplevetek, természetesen használjatok abból, de hogy elég vörösboros legyen a szósz, több ideig kell főzni, hogy kicsit redukálódni tudjon.
Összeállítás
A rétes összerakásához a réteslapokat konyharuhára fektetjük úgy, hogy közben a rétegeket enyhén lekenjük olajjal. Ráhalmozzuk a tölteléket, a két oldalát behajtjuk, majd szorosan feltekerjük, és szójatejjel leecsetelve, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 30-35 percre, amíg a tészta ropogósra sül.
A kész vegán rétest hagyjuk 10 percet pihenni, majd egy éles késsel felszeletelhetjük, és a mártással tálaljuk.
- Előkészítési idő: 10 perc
- Főzési idő: 30 perc
- Sütési idő: 30 perc
- Hűtés: 15 perc
- Összesen: 70 perc + 15 perc hűtés
Ha tetszett a vegán rétes receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!