Hirdetés

Hozzávalók

1 - 1
nagy fazékhoz
+

A marhaalapléhez

10 db velős csont
300 - 500 g marhahús
2 ek paradicsompüré
1 fej hagyma (héjastul)
2 - 3 szál sárgarépa
2 - 3 szál fehérrépa
1 db zellergumó (kisebb)
1 szál póréhagyma (kisebb)
2 szál zellerszár
2 gerezd fokhagyma
3 - 400 ml vörösbor
1 csokor kakukkfű
1 csokor rozmaring
3 - 4 szem szemes bors
2 db csillagánizs
15 - 20 l víz

A csirkealapléhez

5 db csirke far-hát
2 - 3 db csirkenyak
2 - 4 db csirkeláb
1 fej hagyma (héjastul)
2 - 3 szál sárgarépa
2 - 3 szál fehérrépa
1 db zellergumó (kisebb)
1 szál póréhagyma (kisebb)
2 szál zellerszár
2 gerezd fokhagyma
3 dl marsala bor (vagy portói)
1 csokor kakukkfű
1 csokor rozmaring
15 - 20 l víz

A halalapléhez

4 - 5 db tengeri sügér
1 - 2 szál fehérrépa
1 db zellergumó (kisebb)
1 szál zellerszár (kisebb)
½ szál sárgarépa
1 szál póréhagyma (kisebb)
1 db édeskömény (kisebb)
1 gerezd fokhagyma
szemes bors
1 kis csokor petrezselyem
1 fej hagyma
300 ml fehérbor
10 l víz
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Így készíts tökéletes alaplevet otthon! (marha-, csirke-, halalaplé)

Az alaplémániám kétségtelen; ég és föld a különbség egy vízzel és egy alaplével készült étel között! Most megmutatom nektek, én hogy csinálom az alapleveket. Persze ezek nem kőbe vésett szabályok, annak megfelelően variálhatjátok, hogy mit szeretnétek elérni a végeredménnyel.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

1 - 1
nagy fazékhoz
+

A marhaalapléhez

10 db velős csont
300 - 500 g marhahús
2 ek paradicsompüré
1 fej hagyma (héjastul)
2 - 3 szál sárgarépa
2 - 3 szál fehérrépa
1 db zellergumó (kisebb)
1 szál póréhagyma (kisebb)
2 szál zellerszár
2 gerezd fokhagyma
3 - 400 ml vörösbor
1 csokor kakukkfű
1 csokor rozmaring
3 - 4 szem szemes bors
2 db csillagánizs
15 - 20 l víz

A csirkealapléhez

5 db csirke far-hát
2 - 3 db csirkenyak
2 - 4 db csirkeláb
1 fej hagyma (héjastul)
2 - 3 szál sárgarépa
2 - 3 szál fehérrépa
1 db zellergumó (kisebb)
1 szál póréhagyma (kisebb)
2 szál zellerszár
2 gerezd fokhagyma
3 dl marsala bor (vagy portói)
1 csokor kakukkfű
1 csokor rozmaring
15 - 20 l víz

A halalapléhez

4 - 5 db tengeri sügér
1 - 2 szál fehérrépa
1 db zellergumó (kisebb)
1 szál zellerszár (kisebb)
½ szál sárgarépa
1 szál póréhagyma (kisebb)
1 db édeskömény (kisebb)
1 gerezd fokhagyma
szemes bors
1 kis csokor petrezselyem
1 fej hagyma
300 ml fehérbor
10 l víz
Bevásárlólistához adom

A zöldségeket nagyobb, rusztikus darabokra vágjuk. A velős csontokat és marhahúst megkenjük a paradicsompürével, és 230 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt pirosra, sötétbarnára sütjük. Ugyanígy teszünk a csirkefarháttal és a zöldségekkel is (a hagyma kivételével). A hagymát félbevágjuk, és egy száraz, füstölgő serpenyőben vágási felülettel lefelé szinte teljesen megégetjük.

A marha- és a csirkealaplevek hozzávalóit egy-egy nagy fazékba pakoljuk, a tepsiben lévő, lepirult darabokat fellazítjuk egy kevés vízzel, felkapargatjuk, és ezeket is a megfelelő fazékba öntjük. Felöntjük őket a vízzel, és minimum 4 órát pislákolva főzzük, de ha egy napig tesszük ezt, az még jobb eredményhez vezet.

A halalaplé alapanyagait egy harmadik fazékba tesszük (ezeket nem pirítjuk), és 1-2 óráig főzzük. Amikor kész vagyunk a főzéssel, egy sűrű szövésű szűrőn vagy egy pelenkán átszűrjük, és kész is vannak az alaplevek. Lehűtjük őket, a tetejükről leszedjük a zsírt, kis dobozokba adagoljuk, és mehetnek a fagyasztóba. 

Halalaplé

Ha tetszett a háromféle alaplé receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások