Hirdetés

Ajándékozzatok nyers húst karácsonyra!

Hozzávalók

3 - 4
főre
+
Hozzávaló kipipálva
1 ½ kg megtisztított marhacomb
Hozzávaló kipipálva
40 - 50 g só
Hozzávaló kipipálva
1 ek barna cukor
Hozzávaló kipipálva
2 ek koriandermag
Hozzávaló kipipálva
1 ek borókabogyó (opcionális)
Hozzávaló kipipálva
1 ek durvaszemű tört feketebors
Hozzávaló kipipálva
Chili por vagy pehely ízlés szerint
Hozzávaló kipipálva
5 ek balzsamecet (vagy almaecet)
Hozzávaló kipipálva
1 ek Worchestershire szósz
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Ajándékozzatok nyers húst karácsonyra!

Az amcsiknál és Ausztráliában "jerky" néven találkozhattok furcsán összeszáradt, első ránézésre rághatatlannak tűnő húsdarabokkal. Na hát a dél-afrikaiaknál a pubokban, közértekben, benzinkutakon ugyanez fut, csak biltong néven.
Kipróbáltam, jóóó lett!
3
Hirdetés

Hozzávalók

3 - 4
főre
+
Hozzávaló kipipálva
1 ½ kg megtisztított marhacomb
Hozzávaló kipipálva
40 - 50 g só
Hozzávaló kipipálva
1 ek barna cukor
Hozzávaló kipipálva
2 ek koriandermag
Hozzávaló kipipálva
1 ek borókabogyó (opcionális)
Hozzávaló kipipálva
1 ek durvaszemű tört feketebors
Hozzávaló kipipálva
Chili por vagy pehely ízlés szerint
Hozzávaló kipipálva
5 ek balzsamecet (vagy almaecet)
Hozzávaló kipipálva
1 ek Worchestershire szósz
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

A lényeg ugyanaz: a húst alaposan sózzák, fűszerezik, majd kiszárítják. Ez a három lépés együtt pedig gyakorlatilag teljesen konzerválja a húst: hetekig mászkálhatunk kiszáradt folyómedrekben anélkül, hogy éhen halnánk. Hát nem praktikus? Az amerikai jerky és a dél-afrikai biltong között egyébként a lényegi különbség, hogy a biltong esetében egy kis ecet hozzáadásával pácolják a húst, ami ettől kicsit pikánsabb és porhanyósabb lesz.

Mint a legtöbb tartósítási módszerről, a hússzárításról is gyorsan kiderült, hogy a végeredmény nem csak praktikus, de nagyon finom is. Aki egyszer rákap az ízére, az egészen függővé válik a biltongtól. Egy finom szárított sonkához hasonlóan ez is umami-bomba, gyakorlatilag abbahagyhatatlan. És jó hír, hogy míg az olaszok 18-24 hónapot is elbíbelődnek egy jó kis prosciuttoval, addig ti ezzel meglesztek 24 órán belül.

(a mennyiségek irányadók, ízlés-, és szárítottságfüggő, hogy mennyi só-bors kell a tökéletes eredményhez. Érdemes többször tesztelni!)

img_5587.jpg

A húsról távolítsatok el minden hártyát, zsírt és vágjátok fel 2-3 mm vastag szeletekre. Keverjétek össze egy nagy tálban az összes fűszert, sót, cukrot, ecetet. Forgassátok bele a húst és pár órára tegyétek be a hűtőbe (akár egész éjszakára bent maradhat).

A bepácolt húst az egyik végüknél szúrjátok fel hurkapálcákra és fektessétek a pálcákat keresztbe a sütő rácsán úgy, hogy a hússzeletek a rács között le tudjanak lógni (érthető voltam? (: ) A sütőt állítsátok alacsony hőmérsékletre: az ideális kb. 35 fok, de ha ennél csak melegebbet tud a sütő, akkor hagyjátok nyitva az ajtaját, hogy tudjon szellőzni. Hőmérséklettől és páratartalomtól függően kb. 10 óra alatt a hús szépen kiszárad. Kicsit csalóka, mert míg a sütőben van melegen, egészen lágy marad, de ahogy lehűl és szellőzik szobahőmérsékleten pár órát, egészen megkeményedik. Szóval ügyeljetek rá, hogy ne szárítsátok csonttá már a sütőben!

img_8066_1.jpg

A kész száraz biltongot aztán csatos üvegben be is lehet rejteni a fa alá, tökéletes ehető ajándék!

img_5586.jpg

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?