Brutális kaják

Baconös-gombáskrumpligombóc

Baconös-gombás krumpligombóc

Hozzávalók
500 g
krumpli
1 tk
szerecsendió
(őrölt is jó, ha nincs friss)
só, bors
100 g
kukoricakeményítő
130 g
barna csiperkegomba
1 fej
hagyma
5 szelet
bacon
(előrecsomagolt, szeletelt)
só, bors
kakukkfű
1 csokor
friss petrezselyem
fokhagyma
(opcionális)
só, bors
fodros kel
(opcionális)
2 ek
vaj
vaj

Elkészítés

A krumpligombóchoz első lépésként meghámozzuk a krumplikat, és félbevágjuk őket. Egy lábasba hideg vizet öntünk, amit enyhén sózzuk, majd beletesszük a krumplikat, és közepes lángon kb. 20 percig főzzük. 

Miközben fő a krumplink, előkészítjük a tölteléket. A hagymát, a gombát és a bacont felaprítjuk. Serpenyőben kevés olajon lepirítjuk a bacont, aztán mehet hozzá a hagyma, majd a gomba, és szépen megdinszteljük őket. Sózzuk, borsozzuk, valamint kakukkfűvel ízesítjük, majd  félretesszük. 

Amikor elkészült a krumplink, leöntjük róla a vizet, és visszatesszük kb. 30 mp-re a tűzhelyre, hogy elpárologjon minden felesleges víz. Krumplinyomóval egyesével átnyomjuk őket egy tálba, majd jöhet rá egy kis szerecsendió, só, bors, valamint a kukoricakeményítő és egy kevés vaj. Jól összekeverjük, egy kicsit ragadós, de összeállt nagy gombócot kell kapnunk. 

Baconös-gombás krumpligombóc

Felteszünk vizet egy kis sóval forrni, de nagyon fontos, hogy forrás után rögtön vegyük vissza, hogy csak gyöngyözzön a víz. 

Jöhet a töltés: egy kis darabot lecsípünk a gombócból, kicsit szétlapítjuk a tenyerünkben, és mehet is bele a gombás töltelék. (Figyeljünk, hogy ne toljuk túl a tölteléket.) Szépen bezárjuk, minden extra tésztát lecsípünk, szép gombócokat formálunk. Megismételjük a műveletet, kb. 8-10 gombócot fogunk kapni. A gyöngyöző vízbe helyezzük őket, és lefedjük. Amikor feljöttek a felszínre, utána még várjunk pár percet, és csak ezután vegyük ki őket. 

Most pedig jöhet egy kis könnyű öntet: serpenyőben vajon átforgatunk egy csokor apróra vágott petrezselymet egy kis fokhagymával, és ugyanezt opcionálisan egy kevés fodros kellel is megtehetjük, amit aztán sózunk, borsozunk, brutál finom!

Egy tálra mehet a fodros kel, rá a gombócok, utolsó lépésként pedig jól nyakon öntjük a vajas-petrezselymes öntettel, és tálalhatjuk is.

Ezeket is nézd meg:

Gulka, a legkirályabb krumpligombóc

Kolbászos krumpligombócleves

www.streetkitchen.hu

Vannak azok a receptek, amiket kár lenne túlmagyarázni, és ez is pont egy ilyen. Egyszerű és gyors töltött krumpligombócok. Variációk végtelen tárházával.

Hozzávalók

2 főre
500 g
krumpli
1 tk
szerecsendió
(őrölt is jó, ha nincs friss)
só, bors
100 g
kukoricakeményítő
130 g
barna csiperkegomba
1 fej
hagyma
5 szelet
bacon
(előrecsomagolt, szeletelt)
só, bors
kakukkfű
1 csokor
friss petrezselyem
fokhagyma
(opcionális)
só, bors
fodros kel
(opcionális)
2 ek
vaj
vaj

A krumpligombóchoz első lépésként meghámozzuk a krumplikat, és félbevágjuk őket. Egy lábasba hideg vizet öntünk, amit enyhén sózzuk, majd beletesszük a krumplikat, és közepes lángon kb. 20 percig főzzük. 

Miközben fő a krumplink, előkészítjük a tölteléket. A hagymát, a gombát és a bacont felaprítjuk. Serpenyőben kevés olajon lepirítjuk a bacont, aztán mehet hozzá a hagyma, majd a gomba, és szépen megdinszteljük őket. Sózzuk, borsozzuk, valamint kakukkfűvel ízesítjük, majd  félretesszük. 

Amikor elkészült a krumplink, leöntjük róla a vizet, és visszatesszük kb. 30 mp-re a tűzhelyre, hogy elpárologjon minden felesleges víz. Krumplinyomóval egyesével átnyomjuk őket egy tálba, majd jöhet rá egy kis szerecsendió, só, bors, valamint a kukoricakeményítő és egy kevés vaj. Jól összekeverjük, egy kicsit ragadós, de összeállt nagy gombócot kell kapnunk. 

Baconös-gombás krumpligombóc

Felteszünk vizet egy kis sóval forrni, de nagyon fontos, hogy forrás után rögtön vegyük vissza, hogy csak gyöngyözzön a víz. 

Jöhet a töltés: egy kis darabot lecsípünk a gombócból, kicsit szétlapítjuk a tenyerünkben, és mehet is bele a gombás töltelék. (Figyeljünk, hogy ne toljuk túl a tölteléket.) Szépen bezárjuk, minden extra tésztát lecsípünk, szép gombócokat formálunk. Megismételjük a műveletet, kb. 8-10 gombócot fogunk kapni. A gyöngyöző vízbe helyezzük őket, és lefedjük. Amikor feljöttek a felszínre, utána még várjunk pár percet, és csak ezután vegyük ki őket. 

Most pedig jöhet egy kis könnyű öntet: serpenyőben vajon átforgatunk egy csokor apróra vágott petrezselymet egy kis fokhagymával, és ugyanezt opcionálisan egy kevés fodros kellel is megtehetjük, amit aztán sózunk, borsozunk, brutál finom!

Egy tálra mehet a fodros kel, rá a gombócok, utolsó lépésként pedig jól nyakon öntjük a vajas-petrezselymes öntettel, és tálalhatjuk is.

Ezeket is nézd meg:

Gulka, a legkirályabb krumpligombóc

Kolbászos krumpligombócleves

Ha tetszett a Baconös-gombás krumpligombóc receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept