Hozzávalók
A hús pácolásához
- 300 g marhacomb
- 0.25 db körte
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 cm gyömbér lereszelve
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek méz
- 1 ek pirított szezámolaj
- 1 tk koreai chilipaszta (gochujang)
- 1 ek olaj a sütéshez
A bibimbap szószhoz
- 4 ek koreai chilipaszta (gochujang)
- 2 ek mirin (száraz fehérborral helyettesíthető)
- 2 ek rizsecet
- 1 ½ tk szójaszósz
- 2 ½ tk pirított szezámolaj
- 3 tk cukor
- 1 gerezd fokhagyma
A zöldségekhez
- 2 szál sárgarépa
- 2 db cukkini
- 8 db nagy shiitake gomba
- só
- 4 ek olaj
- 1 ½ tk szójaszósz
- 1 csipet cukor
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 tk pirított szezámolaj
- 400 g spenót
- 300 g babcsíra
- ½ tk halszósz
Az összeállításhoz
- 1 ek olaj
- 4 db tojás
- 4 adag főtt rizs (fehér, lehetőleg rövid szemű)
- 2 tk szezámolaj
- 2 tk szezámmag
Hozzávalók
A hús pácolásához
- 300 g marhacomb
- 0.25 db körte
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 cm gyömbér lereszelve
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek méz
- 1 ek pirított szezámolaj
- 1 tk koreai chilipaszta (gochujang)
- 1 ek olaj a sütéshez
A bibimbap szószhoz
- 4 ek koreai chilipaszta (gochujang)
- 2 ek mirin (száraz fehérborral helyettesíthető)
- 2 ek rizsecet
- 1 ½ tk szójaszósz
- 2 ½ tk pirított szezámolaj
- 3 tk cukor
- 1 gerezd fokhagyma
A zöldségekhez
- 2 szál sárgarépa
- 2 db cukkini
- 8 db nagy shiitake gomba
- só
- 4 ek olaj
- 1 ½ tk szójaszósz
- 1 csipet cukor
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 tk pirított szezámolaj
- 400 g spenót
- 300 g babcsíra
- ½ tk halszósz
Az összeállításhoz
- 1 ek olaj
- 4 db tojás
- 4 adag főtt rizs (fehér, lehetőleg rövid szemű)
- 2 tk szezámolaj
- 2 tk szezámmag
A bibimbap elkészítéséhez első lépésben a marhacombot becsomagoljuk frissentartó fóliába, és betesszük a fagyasztóba 30 percre. Ezután kicsomagoljuk a húst, és felvágjuk 2 mm vastag szeletekre. Ügyeljünk arra, hogy az izomszálakra merőlegesen szeleteljük a húst, hogy ne legyen rágós.
A pácoláshoz egy közepes tálba tesszük a hússzeleteket, mehet hozzá a kis lyukú reszelőn lereszelt körte, a zúzott fokhagyma, a gyömbér, a szójaszósz, a méz, a szezámolaj és a koreai chilipaszta, összekeverjük, majd legalább 30 percig pácoljuk a húst.
Szósz
Az étel lelkének tekintett bibimbap szósz elkészítéséhez összekeverjük a hozzávalókat, végül belereszeljük a fokhagymát, majd addig keverjük, amíg a cukor fel nem oldódik.
A sárgarépát, a cukkinit és a shiitake gombát vékony csíkokra vágjuk, majd külön edényekbe rakjuk. A cukkinit megszórjuk fél teáskanál sóval, és hagyjuk állni 10 percig, hogy levet eresszen.
Két serpenyőben felmelegítünk 2-2 ek olajat közepes lángon. Az egyik serpenyőben a gombát, a másik serpenyőben a répát kezdjük el pirítani. A gombához 2 perc után hozzáadjuk a szójaszószt, a cukrot és 1 gerezd zúzott fokhagymát, 1 percig keverjük, majd kiszedjük egy tálba. Kicsit megtisztítjuk a serpenyőt, majd az alaposan kinyomkodott cukkinit is pirítani kezdjük egy kevés olajon. A répát pirítás közben sózzuk, majd ha mindkét zöldség megpuhult, le is vehetjük a tűzről, és külön tálakba tesszük az összeállításig.
Ezt követően egy serpenyőbe öntünk 1 tk szezámolajat, beletesszük a spenótot, és addig pirítjuk, amíg el nem kezd fonnyadni. Adunk hozzá 1 gerezd zúzott fokhagymát és ízlés szerint sót, összekeverjük, majd félretesszük egy külön tányérba. Ha szükséges, a tálalás előtt nyomkodjuk ki a folyadékot a spenótból.
A babcsírát egy párolókosárba tesszük, majd forrásban lévő víz felett 4-5 perc alatt készre pároljuk. Hideg víz alatt leszűrjük, majd lehűtjük, és a felesleges folyadékot kézzel kinyomkodjuk. Egy tálba tesszük, és hozzáadunk 2 tk szezámolajat, a halszószt és 1 gerezd zúzott fokhagymát, majd összekeverjük.
A pácolt marhahús sütéséhez egy grillserpenyőben felmelegítjük az olajat közepesen magas hőfokon, majd oldalanként 1-3 perc alatt készre sütjük a húst, ízlés szerint jobban vagy kevésbé átsütve.
Végezetül egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, ráütjük a tojást, és elkészítjük a tükörtojásokat ízlés szerint.
A bibimbap összeállítása:
Egy adag rizst egy mélytányérba szedünk, a zöldségeket és a húst szépen, csoportokra bontva egymás mellé rakjuk, és végül egy tükörtojást helyezünk a tányér közepére. A tetejére öntünk a szószból, meglocsoljuk szezámolajjal, megszórjuk egy kis szezámmaggal, és kész!
Fogyasztáskor fontos, hogy jól összekeverjük a zöldségeket, a húst, a rizst és a szószt, így elérve a maximális ízhatást.
- Előkészítési idő: 40 perc
- Elkészítési idő: 20 perc
- Összesen: 60 perc
Ha tetszett a bibimbap receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!