Brutális kaják

GluténmentesYuxiangsertéscsíkok

Gluténmentes Yuxiang sertéscsíkok

Hozzávalók
A zöldségekhez
5 db
fafülgomba
(vagy csiperkegomba, shiitake gomba)
3 gerezd
fokhagyma
3 szelet
gyömbér
2 szál
újhagyma
0.5 szál
sárgarépa
1 db
zöldpaprika
50 g
bambusz
(opcionális)
A húshoz
250 g
sertéskaraj
2 tk
1 tk
őrölt bors
1 ek
főzőbor
0.5 db
tojásfehérje
1 ek
kukoricakeményítő
1 ek
olaj + 2 ek a sütéshez
A szószhoz
2 ek
gluténmentes szójaszósz
2 ek
rizsecet
1 ek
cukor
1 ek
kukoricakeményítő

Elkészítés

A Yuxiang sertéscsíkok elkészítéséhez első lépésben a fafülgombát beáztatjuk meleg vízbe 20 percre. A sertéshúst vékony csíkokra vágjuk, hozzáadjuk a sót, a borsot, a főzőbort, a tojásfehérjét, a kukoricakeményítőt és 1 ek olajat, majd jól átforgatjuk, és 10 percig pácoljuk.

A fokhagymát, a gyömbért és az újhagymát apróra vágjuk (az egyik szál hagyma zöldjét félretesszük a tálaláshoz). A sárgarépát, a zöldpaprikát és a bambuszt csíkokra vágjuk, majd a beáztatott gombát is felaprítjuk. A yuxiang szósz elkészítéséhez egy tálba öntjük a szójaszószt, a rizsecetet és a cukrot, majd felöntjük a kevés vízzel elkevert keményítővel, és jól összekeverjük.

Egy wokban olajat melegítünk, majd beletesszük a pácolt sertéscsíkokat. A húst kevergetve addig sütjük, amíg elkezd fehéredni, majd hozzáadjuk az újhagymát, a gyömbért és a fokhagymát. 1 percig pirítjuk, majd beleöntjük a felcsíkozott bambuszt, sárgarépát, zöldpaprikát és a gombát is. Kevés kevergetés után hozzáöntjük az elkészített szószt. Ha nagyon száraznak találjuk, még 30 ml vizet önthetünk hozzá. 

Végül kevergetve 5 percig sütjük nagyobb lángon, hogy kicsit sűrűsödjön a leve. Amikor már sűrűbb állagú a mártás, levehetjük a tűzről, majd egy kevés aprított újhagymával megszórva tálaljuk, és főtt rizzsel kínáljuk.

yuxiang-sertes-csikok
Gluténmentes Yuxiang sertéscsíkok

Elkészítési idő: 45 perc

Még több tuti ázsiai recept Mengyitől, ha a Yuxiang sertéscsíkok nem a ti világotok:

Ötfűszeres császárhús

Vegán mini tavaszi tekercs

Gong Bao csirke

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Kínai családunkban a holdújév idején nagyon sok szimbolikus ételt fogyasztunk, hogy a következő évben még sikeresebbek, még szerencsésebbek legyünk. Így hát a sok-sok piros díszlet és a piros ruházat mellett (ami a szerencse jele) minden ételnek megvan a sajátos jelentése az újév éjszakáján. A kínai nyelvben a bőség egyik jele a “Yu”, viszont kínaiul a hal kiejtése úgyszintén “Yu”, tehát ezzel a szójátékkal kívánunk a halat fogyasztó vendégeknek bőséges új évet. Ezen szójáték alapján arra gondoltam, hogy a klasszikus hal helyett most ezzel a recepttel ajándékozlak meg titeket, hiszen itt is megjelenik a “Yu” kifejezés, de hal nélkül. :D Ezzel is kívánok mindenkinek sikerekben gazdag, bőséges új évet a tigris évében!

Hozzávalók

2 főre
A zöldségekhez
5 db
fafülgomba
(vagy csiperkegomba, shiitake gomba)
3 gerezd
fokhagyma
3 szelet
gyömbér
2 szál
újhagyma
0.5 szál
sárgarépa
1 db
zöldpaprika
50 g
bambusz
(opcionális)
A húshoz
250 g
sertéskaraj
2 tk
1 tk
őrölt bors
1 ek
főzőbor
0.5 db
tojásfehérje
1 ek
kukoricakeményítő
1 ek
olaj + 2 ek a sütéshez
A szószhoz
2 ek
gluténmentes szójaszósz
2 ek
rizsecet
1 ek
cukor
1 ek
kukoricakeményítő

A Yuxiang sertéscsíkok elkészítéséhez első lépésben a fafülgombát beáztatjuk meleg vízbe 20 percre. A sertéshúst vékony csíkokra vágjuk, hozzáadjuk a sót, a borsot, a főzőbort, a tojásfehérjét, a kukoricakeményítőt és 1 ek olajat, majd jól átforgatjuk, és 10 percig pácoljuk.

A fokhagymát, a gyömbért és az újhagymát apróra vágjuk (az egyik szál hagyma zöldjét félretesszük a tálaláshoz). A sárgarépát, a zöldpaprikát és a bambuszt csíkokra vágjuk, majd a beáztatott gombát is felaprítjuk. A yuxiang szósz elkészítéséhez egy tálba öntjük a szójaszószt, a rizsecetet és a cukrot, majd felöntjük a kevés vízzel elkevert keményítővel, és jól összekeverjük.

Egy wokban olajat melegítünk, majd beletesszük a pácolt sertéscsíkokat. A húst kevergetve addig sütjük, amíg elkezd fehéredni, majd hozzáadjuk az újhagymát, a gyömbért és a fokhagymát. 1 percig pirítjuk, majd beleöntjük a felcsíkozott bambuszt, sárgarépát, zöldpaprikát és a gombát is. Kevés kevergetés után hozzáöntjük az elkészített szószt. Ha nagyon száraznak találjuk, még 30 ml vizet önthetünk hozzá. 

Végül kevergetve 5 percig sütjük nagyobb lángon, hogy kicsit sűrűsödjön a leve. Amikor már sűrűbb állagú a mártás, levehetjük a tűzről, majd egy kevés aprított újhagymával megszórva tálaljuk, és főtt rizzsel kínáljuk.

yuxiang-sertes-csikok
Gluténmentes Yuxiang sertéscsíkok

Elkészítési idő: 45 perc

Még több tuti ázsiai recept Mengyitől, ha a Yuxiang sertéscsíkok nem a ti világotok:

Ötfűszeres császárhús

Vegán mini tavaszi tekercs

Gong Bao csirke

Ha tetszett a Gluténmentes Yuxiang sertéscsíkok receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept