Hirdetés

Hozzávalók

2
főre
+
50 g gyömbér
50 g póréhagyma
2 db csillagánizs
4 db babérlevél
1 db fahéjrúd
1 tk kínai ötfűszer-keverék
700 g bőrös császárhús (csont nélkül)
30 ml kínai főzőbor (vagy száraz fehérbor)
2 ek olaj
10 g cukor
30 g barna cukor
2 ek szójaszósz
1 tk só

A tálaláshoz

újhagyma
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Ötfűszeres császárhús

Egy igazi pekingi házias receptet hoztam nektek. Nemcsak ízeiben finom, de nagyon gazdaságosan lehet összeállítani, hiszen a császárhús nem igazán tartozik a nemes húsfajták közé a magyar henteseknél. Viszont amilyen olcsó, olyan finom is ez a recept!
Kipróbáltam, jóóó lett!
4
Hirdetés

Hozzávalók

2
főre
+
50 g gyömbér
50 g póréhagyma
2 db csillagánizs
4 db babérlevél
1 db fahéjrúd
1 tk kínai ötfűszer-keverék
700 g bőrös császárhús (csont nélkül)
30 ml kínai főzőbor (vagy száraz fehérbor)
2 ek olaj
10 g cukor
30 g barna cukor
2 ek szójaszósz
1 tk só

A tálaláshoz

újhagyma
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

Az ötfűszeres császárhús elkészítéséhez a gyömbért vékony szeletekre, a póréhagymát pedig srégen 1,5 cm-es darabokra vágjuk. A gyömbérszeleteket két adagra osztjuk, egy tányérba összekészítjük a fűszerekkel és a póréhagymával, majd félretesszük későbbi felhasználásra. 

A húst egészben, egy forró serpenyőben, olaj nélkül, bőrrel lefelé megpörköljük. Ezután kivesszük a serpenyőből, és először 2-3 cm-es csíkokra, majd 2-3 cm-es kockákra vágjuk, ügyelve arra, hogy a császárhús csíkos hússzerkezete szépen látszódjon. Előveszünk egy mélyebb fazekat, és beledobjuk a húskockákat és az egyik adag gyömbért, majd felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Hozzáadunk 10 ml főzőbort, és nagyobb fokozatra kapcsoljuk a tűzhelyet. Forrásig főzzük a húst, majd a gyömbérrel együtt lecsepegtetjük.

Ezt követően közepes lángon felmelegítünk egy mélyebb serpenyőt vagy wokot, és beleöntünk 1 evőkanál olajat. Beleszórjuk a kétféle cukrot, és alacsony lángon megkaramellizáljuk. Ügyeljünk rá, hogy oda ne égjen!

Tipp: ha bizonytalanok vagytok, akkor 2 evőkanál vizet is rakhattok hozzá, így kisebb az esély arra, hogy odakapjon.

Sütés

Amikor kis buborékok jelennek meg, azonnal rárakjuk a húst. 

A húst erősebb lángon, gyorsan kevergetve megpirítjuk. Ezután hozzáadunk 20 ml főzőbort, majd rövid keverést követően közepesre állítjuk a lángot, és beleszórjuk a csillagánizst, a póréhagymát, a fahéjat és a másik adag gyömbért. Megszórjuk a serpenyő tartalmát az ötfűszer-keverékkel, beleöntjük a szójaszószt, és jól átforgatjuk a húst. Ezután hozzáadunk annyi forrásban lévő vizet, hogy épphogy ellepje, nagy lángon felforraljuk, majd lefedjük a serpenyőt. Alacsony lángra kapcsolva pároljuk 1,5 órán keresztül, közben 15-20 percenként megkeverjük, hogy ne ragadjon a serpenyő aljára. Ez idő alatt az újhagyma zöld részét is apróra tudjuk vágni a későbbi tálaláshoz.

1,5 óra után, amikor látjuk, hogy már a bőr is jó puha, levesszük a fedőt, és közepes lángon tovább forralva, kb. 1/3 szintig redukáljuk az étel levét. Itt kapcsolhatunk nagyobb lángra, és amikor már látjuk, hogy kezd sűrűsödni az ételünk leve, közepes lángra vesszük. 

Amikor már nagyon kevés lé maradt a serpenyőnkben, ízlés szerint megsózzuk, majd visszatesszük a fedőt 5 percre, és készen is vagyunk. Tálalás előtt kiszedjük a csillagánizst, a babérlevelet és a fahéjrudat. Friss újhagymát szórhatunk az étel tetejére. Jázmin rizzsel fogyasztva isteni finom, de szerintem a legjobb salátalevélbe csomagolva. De akár fel is apríthatjuk a húst, és pitába is tölthetjük egy kevés saláta kíséretében, egy igazi „kínai gyroshoz”.

Ötfűszeres császárhús
Ötfűszeres császárhús
  • Előkészítési idő: 30 perc
  • Elkészítési idő: 2 óra

Ha tetszett az ötfűszeres császárhús receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?