Vegán
Hozzávalók
- 8 db szárított shiitake gomba
- 10 g szárított fafülgomba
- 200 g Creaveg bab alapú húspótló
- 1 tk szójaszósz
- 1 tk keményítő
- ½ tk cukor
- ½ mk fehér bors
- 1 tk só
- ½ szál sárgarépa (kb. 80 g)
- 1 szál újhagyma szára
- 3 szelet gyömbér
- 2 ek olaj
- 20 db gyoza tésztalap
- 1 ek liszt
A sütéshez
- olaj
Hozzávalók
- 8 db szárított shiitake gomba
- 10 g szárított fafülgomba
- 200 g creaveg bab alapú húspótló
- 1 tk szójaszósz
- 1 tk keményítő
- ½ tk cukor
- ½ mk fehér bors
- 1 tk só
- ½ szál sárgarépa (kb. 80 g)
- 1 szál újhagyma szára
- 3 szelet gyömbér
- 2 ek olaj
- 20 db gyoza tésztalap
- 1 ek liszt
A sütéshez
- olaj
A vegán tavaszi tekercs elkészítéséhez első lépésben a szárított shiitake és fafülgombát 20 percre forró vízbe áztatjuk, hogy megpuhuljanak. Ezután egy keverőtálban összekeverjük a húspótlót, a szójaszószt, a keményítőt, a cukrot, a fehér borsot és a sót. Jól átkeverjük, és félretesszük későbbi felhasználásra.
A sárgarépát 1,5 cm hosszú, kb. 5 mm széles csíkokra vágjuk, majd a csíkokat felaprítjuk, és egy tálkába tesszük. Az újhagymát és a gyömbért finomra aprítjuk. Ezt követően a puhára áztatott gombákat is nagyon apró darabokra vágjuk.
Egy serpenyőben 2 evőkanál olajat melegítünk, majd megpirítjuk rajta az újhagymát, a répát és a gyömbért. 2 percig sütjük, majd rászórjuk a húspótlót, és folyamatos keverés mellett jól lepirítjuk a serpenyő tartalmát. Ezután beleöntjük a gombákat, és tovább pirítjuk 8 percig. Mielőtt levesszük a tűzről, kóstoljuk meg, hogy elég sós-e a töltelékünk, és szükség esetén szórjunk még bele egy kevés sót vagy szójaszószt, majd félrerakjuk.
Egy vágódeszkára helyezzük a gyoza lapot, majd a tészta közepére rakunk 1 evőkanál tölteléket, és az alsó 1/3-ánál fogva felfelé hajtjuk. A tavaszi tekercsünk „ragasztásához” egy pici tálkában összekeverünk 1 evőkanál lisztet egy kevés vízzel, hogy egy ragacsos állagú folyadékot kapjunk. Ezt követően egy kis ecsettel bekenjük a gyoza tészta felhajtott részének felületét, valamint a két oldalsó területet. Wrapszerűen befelé hajtogatjuk a gyoza lap két szélét, a felső 1/3-át pedig lefelé hajlítjuk. Kicsit megnyomogatjuk, és ellenőrizzük, hogy összeragadt-e minden oldala.
- Előkészítési idő: 25 perc
- Sütési idő: 8 perc
Ha tetszett a vegán mini tavaszi tekercs receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!