Hirdetés

Hozzávalók

2
főre
+

A csirke pácolásához

500 g csirkecombfilé
1 ek keményítő
1 ek mirin (vagy száraz fehérbor)
½ ek étolaj
½ tk őrölt fehér bors
½ tk só
1 db tojásfehérje

A szószhoz

2 tk só
2 tk őrölt fehér bors
2 - 3 ek szójaszósz
2 ek fekete rizsecet (vagy 0,5 ek ecet)
1 tk cukor
1 ek mirin (vagy száraz fehérbor)
2 tk kukoricakeményítő
3 cm-es gyömbér
3 gerezd fokhagyma
100 g sótlan földimogyoró

Az olaj “illatosításához”

100 g póréhagyma
szárított chilipaprika ízlés szerint
3 ek olaj

A tálaláshoz

főtt rizs
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Gong Bao csirke

A Gong Bao csirke (más néven Kung Pao csirke, mogyorós csirke, 宫保鸡丁)egy hagyományos szecsuáni, csípős étel, ami a kínai Qing dinasztiára nyúlik vissza. A mai napig nagy népszerűségnek örvend Kínában, hiszen elkészítése igen egyszerű.
Kipróbáltam, jóóó lett!
21
Hirdetés

Hozzávalók

2
főre
+

A csirke pácolásához

500 g csirkecombfilé
1 ek keményítő
1 ek mirin (vagy száraz fehérbor)
½ ek étolaj
½ tk őrölt fehér bors
½ tk só
1 db tojásfehérje

A szószhoz

2 tk só
2 tk őrölt fehér bors
2 - 3 ek szójaszósz
2 ek fekete rizsecet (vagy 0,5 ek ecet)
1 tk cukor
1 ek mirin (vagy száraz fehérbor)
2 tk kukoricakeményítő
3 cm-es gyömbér
3 gerezd fokhagyma
100 g sótlan földimogyoró

Az olaj “illatosításához”

100 g póréhagyma
szárított chilipaprika ízlés szerint
3 ek olaj

A tálaláshoz

főtt rizs
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

Csirke pácolása:

A Gong Bao csirke elkészítésének első lépéseként a csirkecombot laposra klopfoljuk, majd 1 cm-es kockákra vágjuk, egy tálba rakjuk, és összekeverjük a keményítővel, a mirinnel, az olajjal, a fehér borssal, a sóval és a tojásfehérjével, majd minimum 10 percig pácoljuk. Ez a lépés azért is fontos, mert ezáltal sokkal szaftosabb és ízletesebb húst fogunk kapni. Ez amolyan kulisszatitok a legtöbb kínai wokos, húsos ételnél.

Szósz:

A szószhoz egy kisebb tálban összekeverjük a sót, a borsot, a szójaszószt, az ecetet, a cukrot és a mirint, hozzáadjuk a kevés vízzel hígított keményítőt, valamint az apróra vágott gyömbért és fokhagymát. Végeredményként kapunk egy sötét színű, erősen aromatikus levet.

A póréhagyma szárát hosszában megfelezzük, majd kb. 1 cm-es darabokra vágjuk. Aki nem bírja nagyon a csípőset, azoknak csak 1 db, más esetben akár 2-3 db chilit is használhatunk, amit 1 cm-es darabokra vágunk a magjával együtt. Amennyiben nem pörkölt mogyorót használunk, akkor közepes lángon, bő olajban 8-10 perc alatt megpirítjuk a mogyorót, majd leszűrjük.

Összeállítás:

És kezdődhet is a móka! A wokot erős lángon felmelegítjük, majd olajat öntünk bele, és elkezdjük pirítani a készre pácolt csirkehúst. Fontos, hogy forró legyen a wok vagy a serpenyő, mielőtt olajat teszünk bele, máskülönben letapadhat a hús az aljára. Amikor kifehéredett a hús, beledobjuk a póréhagymát és a chilit, majd gyors keverés vagy “wokrázás” mellett hagyjuk, hogy az alapanyagok bearomásítsák a csirkét. 

Amikor már kicsit pirult a póréhagyma, akkor beleöntjük a szószt, és közepes tűzön jól átforgatjuk. 2 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, és beledobjuk a mogyorót. Azért fontos, hogy csak a végén tegyük bele a mogyorót, hogy ropogós maradjon.

A Gong Bao csirkét jázmin rizzsel tálaljuk, végül megszórhatjuk apróra vágott póréhagymával.

gong bao csirke
Gong Bao csirke
  • Előkészítési idő: 20 perc
  • Elkészítési idő: 15 perc
  • összesen: 35 perc

Ha tetszett a Gong Bao csirke receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?