Hozzávalók
A csirke pácolásához
- 500 g csirkecombfilé
- 1 ek keményítő
- 1 ek mirin (vagy száraz fehérbor)
- ½ ek étolaj
- ½ tk őrölt fehér bors
- ½ tk só
- 1 db tojásfehérje
A szószhoz
- 2 tk só
- 2 tk őrölt fehér bors
- 2 - 3 ek szójaszósz
- 2 ek fekete rizsecet (vagy 0,5 ek ecet)
- 1 tk cukor
- 1 ek mirin (vagy száraz fehérbor)
- 2 tk kukoricakeményítő
- 3 cm-es gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma
- 100 g sótlan földimogyoró
Az olaj “illatosításához”
- 100 g póréhagyma
- szárított chilipaprika ízlés szerint
- 3 ek olaj
A tálaláshoz
- főtt rizs
Hozzávalók
A csirke pácolásához
- 500 g csirkecombfilé
- 1 ek keményítő
- 1 ek mirin (vagy száraz fehérbor)
- ½ ek étolaj
- ½ tk őrölt fehér bors
- ½ tk só
- 1 db tojásfehérje
A szószhoz
- 2 tk só
- 2 tk őrölt fehér bors
- 2 - 3 ek szójaszósz
- 2 ek fekete rizsecet (vagy 0,5 ek ecet)
- 1 tk cukor
- 1 ek mirin (vagy száraz fehérbor)
- 2 tk kukoricakeményítő
- 3 cm-es gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma
- 100 g sótlan földimogyoró
Az olaj “illatosításához”
- 100 g póréhagyma
- szárított chilipaprika ízlés szerint
- 3 ek olaj
A tálaláshoz
- főtt rizs
Csirke pácolása:
A Gong Bao csirke elkészítésének első lépéseként a csirkecombot laposra klopfoljuk, majd 1 cm-es kockákra vágjuk, egy tálba rakjuk, és összekeverjük a keményítővel, a mirinnel, az olajjal, a fehér borssal, a sóval és a tojásfehérjével, majd minimum 10 percig pácoljuk. Ez a lépés azért is fontos, mert ezáltal sokkal szaftosabb és ízletesebb húst fogunk kapni. Ez amolyan kulisszatitok a legtöbb kínai wokos, húsos ételnél.
Szósz:
A szószhoz egy kisebb tálban összekeverjük a sót, a borsot, a szójaszószt, az ecetet, a cukrot és a mirint, hozzáadjuk a kevés vízzel hígított keményítőt, valamint az apróra vágott gyömbért és fokhagymát. Végeredményként kapunk egy sötét színű, erősen aromatikus levet.
A póréhagyma szárát hosszában megfelezzük, majd kb. 1 cm-es darabokra vágjuk. Aki nem bírja nagyon a csípőset, azoknak csak 1 db, más esetben akár 2-3 db chilit is használhatunk, amit 1 cm-es darabokra vágunk a magjával együtt. Amennyiben nem pörkölt mogyorót használunk, akkor közepes lángon, bő olajban 8-10 perc alatt megpirítjuk a mogyorót, majd leszűrjük.
Összeállítás:
És kezdődhet is a móka! A wokot erős lángon felmelegítjük, majd olajat öntünk bele, és elkezdjük pirítani a készre pácolt csirkehúst. Fontos, hogy forró legyen a wok vagy a serpenyő, mielőtt olajat teszünk bele, máskülönben letapadhat a hús az aljára. Amikor kifehéredett a hús, beledobjuk a póréhagymát és a chilit, majd gyors keverés vagy “wokrázás” mellett hagyjuk, hogy az alapanyagok bearomásítsák a csirkét.
Amikor már kicsit pirult a póréhagyma, akkor beleöntjük a szószt, és közepes tűzön jól átforgatjuk. 2 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, és beledobjuk a mogyorót. Azért fontos, hogy csak a végén tegyük bele a mogyorót, hogy ropogós maradjon.
A Gong Bao csirkét jázmin rizzsel tálaljuk, végül megszórhatjuk apróra vágott póréhagymával.
- Előkészítési idő: 20 perc
- Elkészítési idő: 15 perc
- összesen: 35 perc
Ha tetszett a Gong Bao csirke receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!