Hirdetés

Hortobágyi palacsinta

Hirdetés

Hortobágyi palacsinta

Hirdetés

Eredetileg egy éttermi újrahasznosítós kajáról van szó, amit a gyanakvóbb vendégek csak félve mernek megrendelni, ezt ne tagadjuk le. De akár tegnapról maradt egy kis csirkepörkölt, akár direktben futtok neki a készítésének, ebben a hortobágyi palacsintában nem fogtok csalódni. Ültessetek az asztal köré barátokat, dobjatok meg mindenkit 2-3 lazán hajtogatott, lágy paprikás mártással leöntött palacsintával (na ne szó szerint), és figyeljétek a hatást! Ugye hogy imádják?

Hozzávalók (kb. 10 palacsintához)

  • 1 kg csontos egész csirke
  • 60 g kacsazsír
  • 200 g vöröshagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 100 ml tejföl
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 púpozott ek liszt
  • 1 l alaplé
  • só, bors
  • őrölt kömény

Zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, amíg a hagyma el nem kezd karamellizálódni, ezután hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot. Félrehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a pirospaprikával, majd felöntjük kb. 1-2 dl alaplével. Visszatesszük a tűzre, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, egy kevés köményt, borsozzuk, sózzuk, és közepes lángon, folyamatosan pótoljuk az elpárolgott vizet, amíg a hagymás alap el nem kezd szétfőni.

Fotó: Fördős Peti

Hozzáadjuk a húst, és kb. 40 perc alatt készre főzzük. Amikor kissé kihűlt, lefejtjük a húst, késsel összevágjuk, és a hús szaftjából annyit adunk hozzá, hogy jó szaftos állagú legyen. Összekeverjük, és kissé összefőzzük. A maradék szafthoz adunk fél liter forró alaplevet. A tejfölt kikeverjük a liszttel és pár kanál alaplével, majd a forró szószhoz adjuk. Felforraljuk és átszűrjük, átpasszírozzuk. A palacsintákat megtöltjük a húsos raguval, majd behajtjuk két oldalát, és feltekerjük. Végül leöntjük a mártással, és egy kanál tejföllel tálaljuk.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?