Brutális kaják

Sütőtökösvadas

Sütőtökös vadas
sütőtökös vadas, őszi receptek

Hozzávalók
2 ek
sertészsír
800 g
marhalábszár
só, bors
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
2 szál
sárgarépa
(130 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(80 g/szál)
300 g
zellergumó
430 g
sütőtök
1 ek
kristálycukor
150 ml
fehérbor
1 ek
mustár
0.5 db
citrom leve
250 g
tejföl
A roppanós zöldségekhez
1 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
150 g
zellergumó
1 tk
sertészsír
só, bors
A körethez
300 g
tagliatelle

Elkészítés

Zsírt forrósítunk egy nagyobb lábasban és erős hőfokon, oldalanként 2 perc alatt körbepirítjuk rajta a húst. Sütés közben sózzuk és borsozzuk, majd kivesszük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon lepirítjuk a szeletekre vágott vöröshagymát, a fokhagymát, valamint a kb. 1 cm-es darabokra vágott sárga- és fehérrépát, zellert és sütőtököt. Megszórjuk a kristálycukorral, majd amikor az elolvadt, visszatesszük a lábasba a húst, felöntjük a borral, és miután elpárolgott, felöntjük annyi vízzel, ami 2 ujjnyira ellepi a húst és a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt, közepes hőfokon a hús puhulásától függően kb. 2,5 óra alatt puhára főzzük a lábszárat és a zöldségeket. (A zöldségek előbb megpuhulnak, de nem baj, mert le lesznek turmixolva.) Miután megfőtt a hús, kivesszük és félretesszük. 

A zöldségeket krémesre turmixoljuk a lével együtt. Ha esetleg nagyon elpárolgott volna a folyadék, azt a főzés során pótoljuk. A szószba belekeverjük a mustárt, a citrom levét, a tejfölt, és ha hígabb mártást szeretnénk, egy kevés vízzel hígíthatunk rajta. 

A roppanós zöldségekhez a zöldségeket nagyon apró, kb. 3 mm-es kockákra vágjuk. Zsírt melegítünk egy serpenyőben és közepesen erős hőfokon 1-2 perc alatt lepirítjuk a zöldségeket. Pirítás közben sózzuk, borsozzuk. A húst szeletekre vágjuk, és főtt tagliatelle tésztával, a szósszal és a pirított zöldségekkel tálaljuk.

Sütőtökös vadas tagliatellével marhalábszárból
Sütőtökös vadas (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 3 óra 30 perc

Ez a sütőtökös vadas egyszerre idézi meg a nagyi konyháját és ad friss őszi ízeket az asztalra. A zamatos, lassan párolódott marhalábszár és a sütőtök enyhén édeskés íze remekül kiegészítik egymást, a krémes szósz és a roppanós zöldségek pedig még különlegesebbé teszik ezt a fogást. Van ám még receptünk a vadas kedvelőinek!

Vadas marha zsemlegombóccal

Csirkegombócos vadas krémleves

Lasagne, amit a vadas inspirált

www.streetkitchen.hu

A Sütőtökös receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

A vadas nagy kedvencem. Sütőtökszezonban előszeretettel szoktam ezzel az alapanyaggal is készíteni, mert baromi jól harmonizál a többi zöldséggel, és abszolút megmarad a vadas ízvilága, amit imádok.

Hozzávalók

4 főre
2 ek
sertészsír
800 g
marhalábszár
só, bors
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
2 szál
sárgarépa
(130 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(80 g/szál)
300 g
zellergumó
430 g
sütőtök
1 ek
kristálycukor
150 ml
fehérbor
1 ek
mustár
0.5 db
citrom leve
250 g
tejföl
A roppanós zöldségekhez
1 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
150 g
zellergumó
1 tk
sertészsír
só, bors
A körethez
300 g
tagliatelle

Zsírt forrósítunk egy nagyobb lábasban és erős hőfokon, oldalanként 2 perc alatt körbepirítjuk rajta a húst. Sütés közben sózzuk és borsozzuk, majd kivesszük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon lepirítjuk a szeletekre vágott vöröshagymát, a fokhagymát, valamint a kb. 1 cm-es darabokra vágott sárga- és fehérrépát, zellert és sütőtököt. Megszórjuk a kristálycukorral, majd amikor az elolvadt, visszatesszük a lábasba a húst, felöntjük a borral, és miután elpárolgott, felöntjük annyi vízzel, ami 2 ujjnyira ellepi a húst és a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt, közepes hőfokon a hús puhulásától függően kb. 2,5 óra alatt puhára főzzük a lábszárat és a zöldségeket. (A zöldségek előbb megpuhulnak, de nem baj, mert le lesznek turmixolva.) Miután megfőtt a hús, kivesszük és félretesszük. 

A zöldségeket krémesre turmixoljuk a lével együtt. Ha esetleg nagyon elpárolgott volna a folyadék, azt a főzés során pótoljuk. A szószba belekeverjük a mustárt, a citrom levét, a tejfölt, és ha hígabb mártást szeretnénk, egy kevés vízzel hígíthatunk rajta. 

A roppanós zöldségekhez a zöldségeket nagyon apró, kb. 3 mm-es kockákra vágjuk. Zsírt melegítünk egy serpenyőben és közepesen erős hőfokon 1-2 perc alatt lepirítjuk a zöldségeket. Pirítás közben sózzuk, borsozzuk. A húst szeletekre vágjuk, és főtt tagliatelle tésztával, a szósszal és a pirított zöldségekkel tálaljuk.

Sütőtökös vadas tagliatellével marhalábszárból
Sütőtökös vadas (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 3 óra 30 perc

Ez a sütőtökös vadas egyszerre idézi meg a nagyi konyháját és ad friss őszi ízeket az asztalra. A zamatos, lassan párolódott marhalábszár és a sütőtök enyhén édeskés íze remekül kiegészítik egymást, a krémes szósz és a roppanós zöldségek pedig még különlegesebbé teszik ezt a fogást. Van ám még receptünk a vadas kedvelőinek!

Vadas marha zsemlegombóccal

Csirkegombócos vadas krémleves

Lasagne, amit a vadas inspirált

Ha tetszett a sütőtökös vadas receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése