Amiben a vadas házi készítésű nudlival van, az már rossz nem lehet…
A hagymát felaprítjuk, és elkezdjük lepirítani az olajon, majd mehet hozzá a fokhagyma is. A zöldségeket kisebb darabokra vágjuk, majd a hagymához adjuk, és magas hőfokon addig pirítjuk, amíg szép pirult színt nem kaptak. Közben sózzuk, borsozzuk és felöntjük az alaplével. Amikor puhára főttek, botmixerrel leturmixoljuk őket.
A marhahúst sózzuk, borsozzuk, majd golflabda méretű labdacsokat formázunk belőle. A kolbászt félkarikákra vágjuk, és a húsgolyókkal együtt 3-4 ek olajon, magas hőfokon átpirítjuk, majd felöntjük a borral, a negyedére forraljuk, végül az egészet hozzáöntjük a mártáshoz. Beletesszük a babérlevelet, a mustárt és a cukrot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd alacsony hőfokon kb. 20-30 percig rotyogtatjuk.
A nudlihoz a kihűlt, krumplinyomón áttört burgonyát, a lisztet, a tojást és a finomra aprított petrezselymet egy pár csipet sóval összedolgozzuk, majd kb. hüvelykujjnyi vastag rudakat formázunk belőle, és kb. 2 cm-es kis darabokra vágjuk. A kis darabokat egy enyhén meglisztezett felületen nudli formájúra sodorjuk a kezünkkel. Sós, forrásban lévő, de nem zubogó vízben elkezdjük főzni őket, majd miután feljöttek a víz felszínére, még 1 percig főzzük. Leszűrjük, és még melegen átforgatjuk egy kevés vajon. (Ha szeretnénk, a nudlit átpiríthatjuk egy serpenyőben, de nem kötelező.) Tálalásnál tehetünk rá egy kis tejfölt is.
