Vega
Hozzávalók
A zsemlegombóchoz
- 2 db tojás
- só, bors
- 60 g reszelt parmezán
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 300 ml tej
- 150 g száraz kenyérkocka
- 80 g finomliszt
- 1 ek útifűmaghéj
- 50 g vaj
- 1 ek olívaolaj
A sült karfiolhoz
- 1 fej karfiol (nagyobb)
- só, bors
- 3 ek olívaolaj
A vadas mártáshoz
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej hagyma (nagyobb)
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej zellergumó (kisebb)
- 2 szál sárgarépa (kisebb)
- 600 - 700 ml zöldségalaplé
- 30 g vaj
- 1 db citrom reszelt héja és pár csepp leve
- 1 tk. dijoni mustár
Sült karfiolos vadas parmezános zsemlegombóccal
(Off-topik: Ha ismertek vega vagy vegán vadászt, küldjetek nekünk egy üzenetet!)
Hozzávalók
A zsemlegombóchoz
- 2 db tojás
- só, bors
- 60 g reszelt parmezán
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 300 ml tej
- 150 g száraz kenyérkocka
- 80 g finomliszt
- 1 ek útifűmaghéj
- 50 g vaj
- 1 ek olívaolaj
A sült karfiolhoz
- 1 fej karfiol (nagyobb)
- só, bors
- 3 ek olívaolaj
A vadas mártáshoz
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej hagyma (nagyobb)
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej zellergumó (kisebb)
- 2 szál sárgarépa (kisebb)
- 600 - 700 ml zöldségalaplé
- 30 g vaj
- 1 db citrom reszelt héja és pár csepp leve
- 1 tk. dijoni mustár
A zsemlegombóchoz összekeverjük a tojásokat, a sót, a borsot, a parmezánt, a reszelt fokhagymát, az aprított petrezselymet, a tejet, a kenyérkockát, a lisztet és az útifűmaghéjat, majd legalább 20 percig állni hagyjuk a hűtőben. Ezután gombócokat formázunk a masszából, amiket sós, gyöngyöző vízben addig főzünk, amíg feljönnek a víz színére, majd a felhevített vaj-olívaolaj keverékén jól megpirítjuk őket.
A mártáshoz üvegesre pároljuk az olívaolajon az apróra vágott hagymát, sózzuk, borsozzuk, majd mehet rá a fokhagyma is. Rádobjuk a szintén apróra vágott zellert és sárgarépát, majd felöntjük az alaplével, és felforraljuk. Kis lángon puhára főzzük a zöldségeket, utána leturmixoljuk. A mártást végül a vajjal, a citrom héjával, levével és a mustárral ízesítjük, majd amikor újra rottyant egyet, kész is.
A karfiolt rózsáira szedjük, összeforgatjuk a többi hozzávalóval, és 220 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg kívülről szinte már megégnek.
Tálaláskor a tányérra kanalazunk a mártásból, ráteszünk pár karfiolrózsát, megszórjuk aprított petrezselyemmel, és teszünk mellé néhány parmezános zsemlegombócot.
Ha tetszett a sült karfiolos vadas parmezános zsemlegombóccal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!