Kiadós túra a Rám-szakadék környékén, hajókázás az Öreg-tavon vagy képzeletbeli időutazás az esztergomi vár falai között – Komárom-Esztergom megye izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal vár! És ha már arrafelé veszitek az irányt, akkor gondoskodunk róla, hogy bírjátok energiával a napot... 😉
Almási Lángos
Kirándulás előtt és után egyaránt jó választás egy frissen sült lángos, amiből az ország egyik legjobbját Dunaalmáson találjátok! A platánliget árnyékában állomásozó lángososbódé télen-nyáron várja a sajtos-tejfölösre éhezőket. Tavasszal és nyáron érdemes piknikpokróccal érkezni, így a várakozás és a falatozgatás is sokkal kényelmesebben telik majd. Igen, sorokra lehet számítani, de higgyétek el, a lángos kárpótolni fog minden perc várakozásért! És hogy mi a habkönnyű tészta titka? Egy kevés joghurt, és annál több szeretet, amivel a korongokat sütik. A nagy klasszikus mellett érdemes rámenni az extrább ízvariációkra is. Mi sem gondoltuk volna, milyen jól passzol a lángoshoz a pikáns jalapeno és a friss madársaláta, amíg itt ki nem próbáltuk!

Az Almási Lángos fő profilja a hagyományos, kerek lángos, töltöttből csupán egyfélét készítenek, házi dinsztelt káposztásat. Akinek ez a kedvence, ne hagyja ki! A lángossütő mellett egy street food kifőzdét is üzemeltet a csapat, ahol a házias ízek rajongói élhetik ki fűszeres vágyaikat. A pacaljuk nemcsak a környéken lakók, de a távolabbról érkezők szívébe is belopta már magát!
Cím: 2545 Dunaalmás, Dunasor utca
Jánoska Cukrászda
A Komáromi kisleány szülőházában, a Jánoska Cukrászdában garantáltan sikerül csillapítani az édesség utáni vágyadat. A választás viszont nem lesz könnyű, mert szó szerint díjnyertes sütik sorakoznak a pultban. Sztaracsek Ádám cukrász több édességével is döntőbe jutott Az ország tortája versenyeken, 2018-ban pedig körtés-diós-vaníliás tortájával a dobogó tetejére állhatott fel. Tavaly ő készítette el Komárom-Esztergom vármegye hivatalos tortáját is, ami a Finomság forrása fantázianevet kapta. Ebben a sütiben mandulás-diós piskóta, madártejes túrómousse és házi sárgabarackzselé találkozik egy kis karamellel.

Jó időben a tágas teraszon élvezhetitek a finom sütiket, és a fagyispultot is érdemes megkörnyékezni! Ádám maga készíti a fagylaltokat, melyek közül a mi kedvencünk a 100%-ban gyümölcsből készülő málna és a „Régió kiválója” minősítést szerzett szőke csokis arany mangó lett a kedvencünk.
Cím: 2900 Komárom, Bajcsy-Zsilinszky u. 28.
Balentino
Egy jó pizzáért megéri a szomszédba menni – sőt, még annál kicsit távolabbra is! A tatai Balentino pizzáira pedig biztosan nem lesz panasz. Apagyi Bálint is a covid alatti bezártságnak köszönhetően ismerkedett meg közelebbről a tésztakészítéssel, ami olyan nagy szenvedélye lett, hogy ma már saját pizzériájában gyúr, dagaszt, keleszt, feltétez és süt. Az alaposan megpakolt pizzák felérnek egy-egy műalkotással, és Bálint nem fél kísérletezni a merészebb ízkombinációkkal sem. A hely nevét is viselő pizza paradicsomos alapjára például olasz kolbász és ceruzabab kerül! A kezdeti pizzarajongók még food truckból kapták kézhez a frissen sült pizzákat, pár éve azonban a Balentino állandó otthonra lelt Tata központjában.

A pizzázó ékköve az eredeti, olasz gázüzemű kemence, amiben a tészták 1-2 perc alatt készre sülnek. De ha ennél picit tovább tart a várakozás, akkor is megbabonázó látványt nyújt, ahogy Bálint és csapata serényen pakolja be és ki a pizzákat a lángok ölelésébe. Aki pedig a pizza után még valami édesre vágyna, az feltétlenül csapjon le a szicíliai cannolóra!
Cím: 2890 Tata, Ady Endre utca 9.
Babszem Kávézó
Az esztergomi piac maga is számos felfedezni való helyet rejteget, de a környékén is érdemes nyitott szemmel járni! A csarnokkal szemben bújik meg ugyanis a Babszem Kávézó, ami a reggelirajongók törzshelye. A kellemes sütiillat már messziről csábít, szóval ha elbizonytalanodnál, merre is kell menni, csak kövesd az orrod! Az aprócska, otthonos kuckóban nem véletlenül keríthet hatalmába az az érzés, hogy egy régi ismerős konyhájába tévedtél – a berendezés és a szívélyes fogadtatás is ezt a hangulatot erősíti. Babett, a Babszem tulajdonosa kedvesen fogadja a betérőket és gondoskodik róla, hogy senki se távozhasson étlen-szomjan.

A változatos péksütikből készített, jól megpakolt szendvicseket átharapni igazi kihívás, míg a retró melegszendvics nosztalgikus ízutazásra hív. A nehezen ébredőket specialty kávé, az édesszájúakat pedig finomabbnál finomabb házi sütik várják. És ez nem csak duma, Babett az almás pitét megkoronázó karamellszószt és a kávéízesítő szirupokat is maga főzi!
Cím: 2500 Esztergom, Simor János u. 13.