Gasztro

6trükk,amivelfeldobhatodazüvegestésztaszószokat

A bolti, készen kapható tésztaszósz, nem ördögtől való, sőt! Korrekt kaját tálalhatsz vele, főleg, ha az alábbi tanácsokat is megfogadod.

A főzés egész embert kíván, de a félmegoldásoktól nem zárkózunk el! 😊 Bármikor alakulhat úgy a dolog, hogy extra gyorsan kell összedobni valami fogatokra valót, vagy csak egy hosszú nap után a lehető legkevesebb időt töltenétek a konyhában... Ilyenkor életmentő lehet egy üveges tésztaszósz a kamrából! Csak előkapjátok, főztök mellé egy kis tésztát, és kész is az ebéd vagy a vacsi. Ha pedig még az alábbi trükköket is bevetitek, akkor tényleg bomba kaját tálalhattok a végén, bolti szósz ide vagy oda!

Melegen ajánljuk

Annyira rohansz, hogy a frissen főtt tésztára csak ráborítod a szószt az üvegből, és már lapátolod is? Ez is egy megoldás, de tudunk jobbat! Amíg fő a tészta, egy gyorsforralóban melegítsd át a szószt is – a hő ugyanis segít előhívni az alapanyagok és a fűszerek aromáját. Vagyis ha semmi mást nem teszel, mint megmelegíted a tésztaszószt, mielőtt megennéd, máris finomabbnak fogod érezni.

uveges-tesztaszosz-trukk4
Megéri rászánni az időt a szósz megmelegítésére (Fotó: Shutterstock)

Amikor pedig kicsit jobban ráérsz (csak a konyhai munkálatokat szeretnéd minimalizálni), keverd össze a tésztát a szósszal, és dobd be a sütőbe! A kész tésztaszószban található cukor így megkaramellizálódik, ami elmélyíti az ízeket.

Kezdd az alapoknál: hagyma és fokhagyma

Nem véletlen, hogy a magyar konyha legikonikusabb receptjei úgy kezdődnek, hogy pirítsunk meg hagymát és fokhagymát egy kis olajon. Ezt a trükköt a bolti szószok esetében is érdemes bevetni! Nem is gondolnátok, mennyit tud lendíteni a tésztaszósz ízén a frissen pirult hagyma és fokhagyma. Ezek persze a szószok többségében alapból is megtalálhatók, de őrölt formában, ami fel sem veheti a versenyt a friss verzióval, szóval elő a lábassal és pirítsatok oda neki!

Jöhetnek a fűszerek

Bár a készen kapható tésztaszószok is fűszerezve vannak, bátran erősítsétek fel (vagy épp alakítsátok át) az ízvilágukat a saját ízlésetek szerint! Használhattok szárított fűszereket, gyömbért, kurkumát, Cayenne-borsot, chilit, de a legjobb, ha friss zöldfűszerekkel (bazsalikommal, petrezselyemmel, kakukkfűvel, kaporral, korianderrel) turbózzátok fel a szószokat.

uveges-tesztaszosz-trukk2
Bátran alakítsd a fűszerezést a saját ízlésed szerint (Fotó: Shutterstock)

Ezek kölcsönöznek igazán üde és friss ízt a kész kajának. Melegítés közben hozzáadva vagy akár a kész étel tetejére szórva is nagyon sokat dobnak a szószon. Egy dologgal viszont csak csínján: az üveges szószok általában bőven tartalmaznak sót, ezért ebből tényleg csak akkor adjatok hozzá pluszban, ha muszáj.

A tésztaszósz elbír pár extra zöldséget is

Ha lapul a hűtőben pár kósza zöldség, akkor bátran adjátok hozzá őket a bolti tésztaszószhoz! Egy-egy szál répával, egy darabka zellerrel vagy karalábéval nem sok mindent lehet kezdeni magában, de arra tökéletesek, hogy felaprítva gazdagabbá tegyék a tésztaszószt. Ha kell, előfőzhetitek vagy akár pürésíthetitek is őket, de használhattok maradék konzervzöldségeket, például gombát, kukoricát, babot is. Sőt, a fagyasztóból is érdemes előásni a megbontott zöldborsót vagy zöldségmixet, tökéletes helyük lesz a szószban!

A titkos fegyver: sok-sok sajt

Az ázsiai ihletésű verziókat leszámítva szinte nincs olyan készen kapható tésztaszósz, amihez ne passzolna a sajt. Méghozzá minél több, annál jobb! A paradicsomos és zöldséges szószokat gazdagíthatod krémsajttal, ricottával, mascarponéval, de mehet bele frissen reszelt parmezán, pecorino, vagy éppen trappista sajt is. Sőt, ha a kész kaja tetejére mozzarellát vagy fetát morzsolsz majd, azok levéből is adhatsz pár kanállal a szószhoz, hogy még intenzívebb íze legyen.

uveges-tesztaszosz-trukk3
Ami egyetlen tésztás kajából sem hiányozhat: a saaajt! (Fotó: Shutterstock)

A tésztafőzővíz és a tésztaszósz jó barátok

Végezetül íme még egy roppant egyszerű trükk, amivel új szintre emelheted a bolti tésztaszószokat. Kanalazz hozzájuk a tészta főzővizéből! Akárcsak a házi készítésű szószoknál és raguknál, ez a módszer a készen kapható verzióknál is szuperül működik. Mielőtt leszűrnéd az elkészült tésztát, egy-két merőkanálnyit szedj át a főzővizéből a szószodhoz – a tésztából kioldódott keményítőnek köszönhetően extra krémes lesz tőle a bolti tésztaszósz!

via

Ha tetszett az Üveges tésztaszósz: íme 6 trükk, amivel új szintre emelheted cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!