A VaBene Fagylalműhely legújabb üzlete Békéscsabán nyílt meg, de Újkígyóson és Szabadkígyóson is megtalálni jeges finomságaikat. Az újkígyósi anyafagyizó már 1950 óta a család tulajdona, így Urbán Viktor és Csilla a negyedik generáció, akik fagyival foglalkoznak. Receptek tekintetében viszont mertek újítani, a modern olasz fagyikészítés alapanyagait és technológiáit használják. A minőség mindenek fölött áll, nem használnak pasztákat és adalékanyagok sem kerülnek a desszertekbe. A fagyikészítés mellett egy cukrászdai vonalat is visznek, a pultjukban csinos sütemények is fel-felbukkannak, mi azonban ezúttal a fagyikra fókuszáltunk.

Klasszikusok a pultban
A hűtőpultban az esetek többségében egyszerre 24-féle fagyi található, így garantált, hogy mindenki talál kedvére valót. Az alapízek, mint a vanília, a csokoládé és a citrom mindig megtalálhatók, de az is nagy felháborodást váltana ki, ha a puncs hiányozna a felhozatalból. Ez teljesen jogos, elképesztően jó puncsfagyit készítenek – olyannyira, hogy ezt az ízt kevésbé kedvelő operatőrünk, Olivér is elég jónak ítélte.
Aki inkább a gyümölcsös ízeket szereti, az sem marad hoppon, a mangó mind színre, mind ízre megvett minket magának, de a cukormentes fekete ribizlit is szerettük. Apropó, mentesség: a cukor mellett a tejérzékenyekre is gondolnak, a sorbet fagyik mindegyike tejmentesen készül. A cukormentes fagyi íze egyáltalán nem szenvedett hiányt semmiben, önmagában is simán megállja a helyét.

Jöhet egy kis extra?
Minden hónapra készülnek valamilyen izgalmas fagyikreálmánnyal, áprilisban ez egy kápia paprikás íz volt, de készítettek már kolbászos és pizzás fagylaltot is. Húsvét környékén simán kerülhet a pultba répás fagyi, nyáron mentás uborka, de mi kóstoltunk tejbegríz ízesítésűt is – csak a kreativitásuk szab határt annak, milyen alapanyagból varázsolnak hűsítő desszertet. A Bitüm nevet viselő fagyi például egy torta jeges változata, ami timurborsos almával és ropogós dióval készül – ez is hatalmas kedvencnek számít a VaBenében.
Májusban a hónap fagyija a „Bocs, ma nem dolgozok” nevet viselte, ami egy vaníliás-mákos íz maracujával turbózva. Nagyon szerettük, sőt nekem ez lett a kedvencem a kóstolt ízekből. A havi fagyikat szerencsére később is a kínálatban tartják, csak nem mindennap, így ha szerencsétek van, ti is találkozhattok vele.

TikTok-trendek a pultban
Természetesen a VaBene csapatát sem kerülik el az éppen népszerű ételek, így ezek is megjelennek a pultban. A dubaji csokis fagyi nekünk eléggé bejött, a pisztáciás alapot jól feldobja a ropogós csoki. De ha inkább maradnátok a sima pisztáciánál, természetesen az is van – minőségi és krémes, amit egy jó pisztáciafagyitól elvárhatunk.
Ne hagyjátok ki, ha Békéscsabán jártok
A VaBene Fagylaltműhely nekünk egyértelműen átment a rostánkon, az összes fagyi ízlett, amit kóstoltunk, jó arányban kínálnak hagyományos és különleges ízeket is. Ha meghoztuk a kedveteket, akkor látogassatok el valamelyik üzletükbe vagy gyertek el a foodora Selection x Street Kitchen Fesztiválra, ahol velük is találkozhattok!

Cím: 5600 Békéscsaba, Andrássy út 8.