Gasztro

Azutolsócseppig:hogyanalakulazolívaolajjövője?

Az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a mediterrán diéta, és azon belül az olívaolaj használata. Az ára azonban az elmúlt években folyamatosan emelkedik – ennek egyik fő oka a klímaváltozás. Vajon mi az olívaolaj jövője, és lesznek-e Magyarországon is olajfaültetvények? Erről és más, az olívaolaj-termelést érintő kérdésekről beszélgettünk a hazai piac két jelentős szereplőjével, Tóth Gusztávval és Laki Julival.

Ma a világ olívaolaj-termelésének 70%-át adja Európa – a zöld aranyat sokak Olaszországgal azonosítják, még ennél is nagyobb termelő azonban Spanyolország. Görögország, és az utóbbi időben felzárkózó Horvátország szintén egyre jelentősebb szereplők a piacon. Hogy az extra szűz olívaolaj milyen pozitív egészségügyi hatásokkal bír, és mennyivel egészségesebb, mint a finomított olajak, az mára mindenkinek egyértelmű. Az viszont kevésbé ismert, hogy mi a különbség egy olasz, egy spanyol vagy egy görög olaj között, és miért fontos, hogy tudjuk, kitől származik a termék.

olívaolaj
Frissen préselt olívaolaj (Fotó: Mudra László)

Az olívaolaj hazai népszerűsítésének úttörő alakjai

Az olívaolaj hazai népszerűsítésében úttörőnek számít Tóth Gusztáv, az Igazioliva nevű szaküzlet alapítója. Ahogy mondja, a magyar vásárlók szeretik és keresik a jó olajat, csakúgy, mint az éttermek és a séfek, akik egyre bátrabban dolgoznak ezzel az alapanyaggal. Gusztáv hatalmas munkával elérte, hogy mára közel ötven termelővel működik együtt Európa-szerte, olajait közvetlenül tőlük szerzi be, hiszen így jó esetben az utolsó bogyóig visszakövethető az olíva útja – ami kulcsfontosságú. Minden általa árult olajat előre meg is kóstol: rengeteg minta érkezik be hozzá, és csak abból rendel, amit elég jónak ítél. Nagyon büszke rá, hogy közép-európai viszonylatban is kiemelkedő mennyiségű olajat adnak el, volt olyan év, hogy 64 000 liter fogyott náluk. 

igazioliva
Az Igazioliva csapat egy része (Fotó: Mudra László)

Laki Juli és párja, Tom Woodgate a görög olívaolajra esküsznek. Nekik köszönhető az egyik legjobb görög márka, a Hones Toil. Juliék eleinte csak szüretelni jártak ki Görögországba, pár éve azonban már ki is költöztek, kisfiuk ott kezdi szeptemberben az iskolát. Tizenhat éve sajtolták ki az első olajat, először csak maguknak. Azóta pelopponészoszi olívafarmjukon több mint kétszát olajfát nevelgetnek, minden évben maguk szüretelnek, és együttműködnek a helyi kistermelőkkel.

honestoil
Olívaszüret (Fotó: Mudra László)

Hogy megtudd, mi a különbség a spanyol, olasz és a görög olívaolaj között, mire figyelj oda vásárláskor, ha igazán minőségi terméket szeretnél, milyen kihívások várnak a közeljövőben az olívaolaj-termesztőkre, lapozd fel mediterrán tematikájú nyári magazinunkat!

A vadonatúj Street Kitchen nyári magazint keresd az újságárusoknál, a benzinkutakon, a szupermarketekben, vagy kattints ide és rendeld házhoz az SK shopból!

Ha tetszett az olívaolaj jövője és hagyománya szerte a világban cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Címkék, kategóriák