Szerintem kifejezetten érdekesen alakult Az ország tortája 2025-ös versenye, az idei tematikát ugyanis egy jeles évforduló adta. Pont 140 éve mutatták be először Dobos C. József legendás süteményét, a dobostortát. A nevező cukrászoknak tehát a „Dobostorta 140” témában kellett szabadjára engedni a fantáziájukat. A cél az volt, hogy a klasszikus alapanyagokból – tojás, karamellizált cukor, csokoládé, vaj és vanília – kiindulva újragondolt, modern desszertet alkossanak. Hangsúlyozottan nem a dobostortát szerették volna újraalkotni, hanem arra kérték a versenyzőket, hogy valamilyen formában használják az eredeti dobostorta összetevőit is.
Az ország tortája 2025: a győztes Gyuláról érkezett
A győztes a gyulai Kézműves Cukrászda mestercukrászai, Balogh László és Kis Roland „DCJ Stílusgyakorlat” fantázianevű alkotása lett. Országos hírű cukrászdáról van szó, és ők üzemeltetik a gyulai Százéves cukrászdát is, ami – most, hogy a Ruszwurm sajnálatos módon bezárt – az ország legrégebbi cukrászdája lett. Így amikor meghallottam a hírt, hogy Balogh László érkezik hozzánk a Street Kitchen bázisára a győztes alkotással, igencsak izgatott lettem.
Nem vagyok a dobostorta nagy rajongója, valahogy a vajas krém nem nagy kedvencem, az égetett cukrot a tetején pedig mindig másnak adom. A Gerbeaud Cukrászdában tanítottak meg egyszer arra, hogy a dobostorta lényege, hogy fogyasztás előtt mindig szoba-hőmérsékletűre kell a sütinek melegednie. Így a krém lágy lesz és a piskótával szinte összeolvad. Azóta valóban jobban élvezem egy kicsit a műfajt, de nem lett a kedvencem.
Lágy krém, könnyű piskóta, ropogós mélység
Balogh László fiával érkezett hozzánk, egyenesen Gyuláról, és mint elmondták, amikor meglátták a kiírást, azonnal eldöntötték, hogy indulnak. A „DCJ Stílusgyakorlat” felidézi az eredeti torta ízét és elemeit, de sokkal lágyabb és könnyebb annál. Ezt annak köszönheti, hogy a vajas krémen lazítottak, a torta tetejét lezáró karamellréteget pedig alulra helyezték át egy ropogós mandulás csík keretében. Plusz ízként meggy került hozzá. Az alkotás formájában is különleges, hiszen a piskóta közepe csiga alakban van feltekerve, ami a tortát felvágva függőleges mintázatot ad. A torta rendkívül szép, és nagy örömmel üdvözöltem ebben is, mint a tavalyi győztesben, hogy végre a mousse-ok helyett a felvert lapok lettek a főszereplők.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a torta a szerkesztőségben mindenkinek bejött! Én, mint említettem, nem vagyok egy dobostorta-rajongó, de ez a torta pont azokat a dolgokat küszöbölte ki, amit nem szeretek a dobosban: sokkal könnyebb a krém, és nem kemény a teje. A lágy krém és a piskóta együttes hatása nagyon hozza a dobos-ízt, a mandula mélységet ad neki, és sokat dob rajta a ropogós réteg. Ami nekem nem hiányzik belőle egyáltalán, az a meggy. Na de lássuk, mit mondtak a többiek, milyen is az ország tortája 2025-ben?
Meggy és csoki, két jó barát
„A csoki és a savanykás meggy jól kiegészítik egymást, így számomra sokkal finomabb volt, mint egy túl édes, csak csokis torta. Bár elsőre nem a dobostorta jutott róla eszembe, az alján lévő ropogós réteg egy pillanat alatt felidézte annak hangulatát. A függőleges rétegezés pedig kifejezetten tetszett, látványra különleges” – mondta Réka, a szerkesztőségi gyakornok. Az SK online szerkesztője, Julcsi szerint aki rajong a dobostortáért, annak feltétlenül meg kell kóstolnia ezt az alkotást, mert nagyon visszaköszön benne az eredeti íze. Ő imádta a meggyes réteget is. „Nekem a gyümölcsös rész nem sok, sőt! Kifejezetten kell bele. Olyan, mintha a jól ismert dobos kapott volna egy új elegáns, mégis üdítően jó ruhát“ – elemezte az alkotást. Szerinte ez a torta 10/11.

Print szerkesztőnket, Andit inkább emlékeztette ez az újragondolt alkotás egy mogyorótortára, mint az eredeti dobostortára, de mint fogalmaz: „kifejezetten tetszett, és szívesen is választanám, ha beülök egy cukrászdába.“ Eszter, a felelős szerkesztőnk viszont egy kicsit kritikusabban nyilatkozott: nagyon hiányzott neki a tetejéről az égetett cukor, viszont nem hiányozna belőle különösebben a meggy. Kiemelte viszont, hogy a „torta krémje nagyon selymes, könnyű, nem az a nehéz, vajas verzió, amiben ropog a cukor a fogad alatt”. Ahogy Rábai Roxi, az SK egyik arca remekül összefoglalta nekünk: „a DCJ Stílusgyakorlat szerintem azoknak is ízleni fog, akik nem szeretik a dobostortát. Ide tartozok én is. Szájpadlásra nem feltapadó, lágy, krémes csokikrém, amihez nagyon kívánkozott a meggypálinkás meggyzselé fanyarsága. Részemről extra pont jár a ropogós mandulapralinéért!”
Az idei győztes tavaly is nyert
De nem kevésbé tűnt érdekesnek a cukormentes alkotás sem! A váci Édes Vonal Cukrászda alapítója, Kovács Alfréd tavaly már felért a dobogó csúcsára. Az ő nevéhez fűződik ugyanis a 2024-es győztes Mákvirág torta, amit a bázisra is elhozott nekünk kóstoló gyanánt. Idén pedig új kihívások elé állította magát, és ismételten győzedelmeskedett. Álmodozó névre keresztelt alkotása érdemelte ki Az ország cukormentes tortája 2025 címet. Kovács Alfréd már tavaly is elvarázsolt minket, olyannyira, hogy utána fel is kerestük váci cukrászdájában, az Édes Vonalban. Ahol minden sütemény nagyon ízlett nekünk, de azért a legnagyobb kedvencünk a kelt a fahéjas tekercs, valamint a New York roll lett.

Idén ő is ott ült Az ország tortája 2025-ös zsűrijében, így abba a kategóriában természetesen nem indulhatott. Már tavaly megálmodta azonban az idei mentes tortát, amit azóta tökéletesít. Érdekes, hogy ahogy a dobostortában, az év mentes tortájában is a meggy és a csokikrém kapta a főszerepet. A zsűrinek egyébként nem volt könnyű dolga, azt mondta, nagyon erős volt a mezőny. Az első körben 36 tortát zsűriztek, ebből végül hat jutott tovább a döntőbe.
250 kalória egy szelet sütiben
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Az ország tortája versennyel egy időben hirdeti meg minden évben a Magyar Dietetikusok Országos szövetsége. Az ezen induló süteményeknek nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelnie, egy szelet kalóriatartalma maximum 250 kcal lehet. Ez azt jelenti, hogy olyan, süteményekben alapvető dolgokat sem lehet használni, mint például vaj vagy tejszín, de már egy zsírosabb magliszt is határeset lehet. A cukor és fehér liszt pedig természetesen tilos. Az Álmodozó torta mandulalisztes piskótával készül, így gluténmentes is.

Nekem nem is hiányzik belőle a tejszín egyébként, bár tény és való, hogy a csokikémnek így kissé „vizesebb” íze van. De pont ezért jobban érződik benne a jó minőségű kakaó. A főzött meggyragut fahéj és chia mag ízesíti, de a koronát a sütire az istenien ropogós kakaótöret teszi fel. Az édesítő egy kicsit érződik benne, de ezt ugye elég nehéz elkerülni. Lássuk, milyen véleményt alkottak a többiek!
Cukormentes, mégis teljes
Nem titok, hogy a cukormentes országtorta jóval megosztóbb volt a bázison. Julcsi szerint: „Cukormentes, mégis teljes ízélményt ad. Minden falatban ott a csoki krémes mélysége és a meggy gyümölcsös frissessége.” Ennél jóval kritikusabb volt Andi, aki szerint a cukormentes torta sajnos nem lett túl karakteres, szerinte „se nem édes, se nem fanyar – amilyennek egy meggyes süteménynek kellene lennie.” Eszter szintén hiányolta az erőteljesebb ízeket, egyedül a meggyet érezte ki igazán belőle, és bár a krémjét kellemesen könnyűnek találta, a torta alapjában már túl sok volt neki a ropogósság. Ebből is láthatjátok tehát, milyen nehéz cukormentesen igazán kiemelkedő desszertet alkotni.

Én is a krémet szeretném kiemelni, nekem nagyon átjön benne a csodás kakaóbab íze – és ez lesz majd a torta hátulütője is. Ha ugyanis valamelyik cukrászdában nem jó minőségű csokoládéból készítik el a sütit, akkor nagyon ki fog ütközni a különbség. Sajnos az egész koncepcióval probléma, hogy sok helyen nem olyan finom a torta, mint eredeti szülőhelyén. A meggyet én imádom, így minden, ami meggyes nekem jöhet, de tény, hogy a sok meggytől a tortának van némi rétes-beütése.
Szeretettel ajánljuk
Roxi imádta a mentes verziót! Úgy fogalmazott: „az Álmodozó mentes tortán nem vennéd észre, hogy glutén- és hozzáadottcukor-mentes. Az általam is preferált xilittel készült, és a csokis-chiamagos meggyragu párosítása a kakaóbabtöret picit kesernyés ízével teljesedik ki. Kalória- és szénhidráttartalma alacsony, ezért IR-esként is be tudom illeszteni a diétámba.”
Produkciós asszisztensünk, Babett is nagy szeretettel ajánlja mindkét alkotást, konklúzióként álljon itt az ő véleménye: „Érdekes, hogy mind a két torta csokoládés, és mégis mennyire különbözőek. A cukormentes verzió szokatlanul könnyed és friss, az alsóbb rétegekben megbújó roppanós kakaóbabtöret volt a kedvencem. A DCJ Stílusgyakorlat pedig igazi ízkavalkád. Nagyon krémes és édes, de szerencsére nem túlzottan, köszönhetően a meggy savanykás ízének, illetve a meggypálinkának, amely nagyon különleges a kreációban. Az ország tortája 2025-ös alkotásait bátran ajánlom, még a csokitortákat kevésbé kedvelőknek is.”
