Figyelem-figyelem, nagy erőkkel kerestetik a Balaton sütije 2025-ben is! Ez az a desszertköltemény, ami a Balaton négy évszakos élményvilágának ízben megfogalmazott szimbóluma lesz. Egy sütemény, amit bármikor jólesik megkóstolni, legyen szó nyaralásról, őszi bortúráról, téli kirándulásról vagy tavaszi feltöltődésről.
A versenyzőknek olyan desszerteket kell készíteniük, amelyek a balatoni régióra jellemző alapanyagokra épülnek. Ezek közé tartoznak a balatoni borok (pl. olaszrizling, kéknyelű, szürkebarát), a szezonális gyümölcsök (füge, málna, őszibarack), valamint a csonthéjasok (mandula, dió, mogyoró). A zsűri kiemelten értékeli azokat a pályaműveket, amelyek helyi termelőktől származó alapanyagokat használnak. A cél, hogy a Balaton sütije 2025-ben se csak egy kreatív desszert legyen, hanem a balatoni régió értékeinek és fenntartható gasztronómiájának hiteles képviselője.
A VisitBalaton365 Nkft. és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány ennek jegyében hirdeti meg a Balaton sütije 2025 versenyt, amelynek célja, hogy a régió alapanyagaiból és kreatív cukrászművészetéből megszülessen a Balaton hivatalos édessége. Három kategóriában lehet nevezni, ami máris tripla esélyt jelent a győzelemre.

Balaton sütije 2025
A fődíj, amely a Balaton hivatalos desszertjét adja, és amelyet a verseny után a balatoni cukrászdákban is kóstolhat a közönség.
Balaton mindenmentes sütije 2025
Azoknak, akik mentes étrendet követnek. Ebben a kategóriában cukor-, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes desszerteket várnak.
Balaton junior sütije 2025
A cukrásztanulók külön versenye, ahol egyéniben vagy csapatban mutathatják meg tehetségüket. Ez a kategória a jövő cukrászainak lehetőséget ad arra, hogy bemutatkozzanak a szakma és a nagyközönség előtt.

Van egy jó ötleted? Nevezz te is!
A jó hír, hogy a Balaton sütije 2025-ös versenyre a nevezés ingyenes, és nem csak a szakmabelieknek lehetséges! Pályázhat minden balatoni cukrászda, étterem, szálloda vagy kézműves pékség, magánszemélyek közül pedig az egyéni vállalkozók. A nevezési lap elérhető a visitbalaton365.hu és a cukraszat.net oldalakon, a pályázatokat a marketing@visitbalaton365.hu címre várják szeptember 22-ig. A verseny szakmai partnere és védnöke a Magyar Cukrász Ipartestület, együttműködő partnerei a Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni Kulináris Műhely.
A zsűri október 12-én választja ki a győztes süteményeket a siófoki Thanhoffer Villában lesz, az eredményhirdetésre pedig ugyanezen nap, a badacsonyi Füge Fesztiválon kerül sor. A tavalyi Balaton sütije egy tipikus balatoni szőlő, az otelló ízét idézte vissza, erről itt írtunk.