Minden eddiginél nagyobb lendülettel rajtolt el az Év Fagylaltja 2025 verseny: a zsűrinek rekordszámú jelentkező közül kellett kiválasztania a legjobbakat. Nem kevesebb, mint 100 fagylaltkülönlegesség versengett a szakmai és közönségdíjakért. A kerek szám nem véletlen, ahogy az sem, hogy a Magyar Cukrász Ipartestület Hajdúszoboszlón hirdette ki a legjobbak rangsorát. Európa legnagyobb fürdőkomplexumának otthona ugyanis idén ünnepli a gyógyvíz feltárásának 100. évfordulóját. A fagyiverseny mottója is ezt tükrözte: „100 év – 100 fagylalt”.
Új kategória: a fagylalttá álmodott almás pite
A hagyományos és mentes változatok mellett idén egy vadonatúj kategória is helyet kapott a mezőnyben: ez a „Pávai kedvence”. A Hajdúszoboszlóhoz kötődő dr. Pávai Vajna Ferenc, a helyi gyógyvíz felfedezője híresen kedvelte az almás pitét, ezért az ő tiszteletére az újonnan bevezetett kategóriában kizárólag almás alapú, illetve almás pite ihlette fagylaltokkal lehetett indulni.
A cukrászmesterek nemcsak ízben, hanem látványban is kitettek magukért, a fagylaltok valódi kézműves desszertként születtek újjá a kezeik között. Na de nem húzzuk tovább az időt, lássuk a legjobbakat!
Ők lettek az Év Fagylaltja 2025 győztesei
A versenyen a szakmai zsűri mellett a közönség és több szakmai szervezet is értékelte az alkotásokat. Az Év Fagylaltja 2025 verseny dobogósai pedig a következők lettek:
1. helyezett: DÖRGICSEI MANDULÁS – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
2. helyezett: CAMELIA – Gyuris László, Virág Cukrászda, Szeged
3. helyezett: BRÜSZKE – Szabó Zsombor Gábor, Mignon Cukrászda, Debrecen

A 2025-ös év fagylaltverseny mentes kategóriájában az elmúlt hónapok nagy közönségkedvenc magja, a pisztácia lett a befutó: a balatonszemesi Margaréta Fagyizó sós pisztácia sorbet feketeribizlis áfonyával nevű alkotása Böröczky-Asztalos Ágnes jóvoltából. A „Pávai kedvence” kategóriában pedig ugyancsak az Év Fagylaltja 2025-ös címet is bezsebelő Bagaméri Fagylaltozó alkotása, a Tündérpite vitte el a díjat.
A közönségdíjat a nagykőrösi Vanília& Gelarto pisztácia kandírozott citrusokkal nevű fagylaltja érdemelte ki, míg a szakmai szervezetek a tavalyi győztes, Bergmann Nándor Balatoni mámoros csokoládé nevű alkotását díjazták.

Továbbra is népszerű a kézműves fagyi
Az Év Fagylaltja verseny célja évek óta ugyanaz: felhívni a figyelmet a magyar cukrászok kreativitására és a kézműves fagylaltok minőségére. A megmérettetésen kizárólag olyan hazai cukrászdák indulhatnak, amelyek természetes, valódi alapanyagokkal dolgoznak, mesterséges adalékok nélkül. Minden egyes gombócot kézzel készítenek, ezzel is megőrizve a hagyományos fagylaltkészítés tisztaságát és minőségét.
Tavaly az elsők között kóstolhattuk meg Bergmann Nándor győztes alkotását, a tökmagsorbet fagyit, és reméljük, hamarosan most is beszámolhatunk róla, milyen lett az Év Fagylaltja 2025-ben!