Itt a 2025-ös év strandétele verseny kiírása, ami idén is a legkreatívabb, legnyáriasabb beach foodokat keresi az ország büféiben és bisztróiban. Az elmúlt hét évben az SK csapat mindig delegált embert a zsűribe. Természetesen most is végig fogjuk kóstolni a legszínvonalasabb jelentkezőket, és beszámolunk majd nektek arról, hogy melyik a legjobb balatoni strandétel. A versenyre bárki jelentkezhet, július 15-ig a titkar@balatonikor.hu e-mail címen. A jelentkezők előzsűrízésen vesznek részt, a végső megmérettetés pedig augusztus elején zajlik majd, szakértő kósoltók bevonásával.
Melyik a kedvenc balatoni kajád ?
Fontos infó, hogy nemcsak bisztrók vagy büfék jelentkezhetnek saját ételeikkel – bárki benevezheti a kedvencét. Ebben az esetben viszont mindenképp egyeztetni kell a hely tulajdonosával, hogy egyáltalán szeretnének-e indulni a versenyen az adott étellel. Ha igen, bátran nevezd be a kedvenc kajádat – biztos lehetsz benne, hogy ez is tesztelésre kerül!

Idén is külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így a különlegesebb alapanyagokkal, komolyabb konyhatechnológiával készült ételek is versenybe szállhatnak. Ebben a kategóriában már kifejezetten erős a balatoni felhozatal. Emellett vegetáriánus és vegán különdíjat is szeretnének kiosztani, ezért bátorítják a nevezőket, hogy ebben a műfajban is küldjenek nevezést – hiszen ezen a téren különösen fontos a balatoni kínálat erősítése.
Az Év strandétele verseny kiírása ezekkel a jelentkezési kritériumokkal jelent meg:
Az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készül.
Egyszerű, de kreatív, nyárias.
Gyorsan és akár büfékben is elkészíthető (bisztró kategóriában lehet nevezni különlegesebb ételeket is).
Akár elvitelre is alkalmas.
Szerepel a vendéglátóhely állandó kínálatában.
Azok az ételek esélyesek a győzelemre, amelyeket bármelyik strandbüfében vagy tóparti bisztróban el lehet készíteni – így a recept könnyen átvehető, és hozzájárulhat a strandgasztronómia megújulásához. Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Természetesen a klasszikus strandételek (például sült kolbász, lángos, palacsinta) sem kizártak, amennyiben valahol egyedi módon vagy kimagasló minőségben készítik őket. A versenyre bármely part menti büfé vagy étterem nevezhet, tehát nem feltétel, hogy közvetlenül a strandon működjön – elegendő, ha a parthoz közeli a hely.
Gasztronómiai újítás
Idén is lesz újdonság a versenyben, de ezúttal nem egy étel fajtát díjaznának külön, hanem a csónak formátumot szeretnék népszerűsíteni mint jellegzetes balatoni tálalási illetve elviteles formát. A szervezők szerint ez egyszerre lehet alkalmas arra, hogy színesebbé és balatonibbá tegye a strandétel kínálatot, ezért idén külön díjaznák a legkreatívabb és legjobb balatoni Beach Food csónakot.
A Balatoni KÖR augusztus 7-én osztja majd ki a díjat, miután július 31-ig előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül.Mi már nagyon várjuk, hogy megkóstoljuk az új ételeket!
A tavalyi és tavalyelőtti versenyről is beszámoltunk.