A budapesti Dürer Kert igazi gasztroparadicsommá és közösségi találkozóhellyé avanzsálódott június 20–22. között. Három napon át itt pörgött reggeltől estig a foodora Selection x Street Kitchen Fesztivál, ahova 0-tól 100 éves korig érkeztek a street food rajongók, hogy elmerüljenek a finom falatok tengerében.
Egy percre sem unatkoztunk
A fesztivál minden korosztályra gondolt: a legkisebbeket gyerekprogramok, arcfestés, csillámtetoválás és kézműveskedés várta, a hangulatról pedig több fellépő gondoskodott. A Babos Bábos Társulat szombaton és vasárnap is egy-egy bábelőadással kedveskedett a kicsiknek, majd a zene és a tánc vette át a főszerepet. Danny és Béla mesekoncertjén az aprónép kipróbálhatta, hogyan lehet sípolós játékokkal zenélni, a Belvárosi Betyárok pedig közös éneklésre invitálta a kicsiket és szüleiket. Szombaton aztán az Alma együttes, míg vasárnap Gryllus Vilmos slágereire ropta önfeledten a család minden tagja.
Az Electrolux Gasztroszínpadon látványfőzések, izgalmas workshopok és inspiráló beszélgetések várták az érdeklődőket. A Street Kitchen arcai élőben is bemutatták főzőtudásukat, hol együtt, hol pedig egy-egy szakmai partner társaságában készültek a kóstolók, amikre a közönség soraiban ülők is lecsaphattak.
Természetesen a négylábú kedvencekre is gondoltunk! A jófiúk és jókislányok a Purina agility pályáján bizonyíthatták rátermettségüket, miközben a gazdik feltankolhattak jutalomfalatokkal. Aki pedig kutyus nélkül érkezett, az Eszkuláp Állatvédő Egyesület örökbefogadható kiskedvenceivel köthetett akár életre szóló barátságot. (Ahogy azt Zé és Konti is tette annak idején!)
A fesztivál egyik legemlékezetesebb pillanata kétségkívül a Street Kitchen Guide 2025-ös díjátadója volt. Idén is megjelent a saját gasztrokalauzunk, amelyben ezúttal 18 kategóriában díjaztuk azokat a magyar vendéglátóhelyeket, amiket szerintünk tényleg érdemes kiemelni – legyen szó pizzázókról, street food helyekről vagy éppen újhullámos pékségekről, cukrászdákról. Jó volt látni, hogy mennyien izgultak együtt a színpad előtt, és mekkora szeretet övezte a nyerteseket. Itt megnézheted, kik vitték haza az elismeréseket!
A kalóriákkal sem spóroltunk!
Nem viccelünk: ilyen menüt nem sokszor látni egy fesztiválon! A street foodtól a bisztrósabb fogásokig minden stílus képviseltette magát a kitelepülő vendéglátóhelyeknek köszönhetően. A klasszikus ízek kedvelői szaftos burgerek, füstös BBQ-húsok és fullos kolbászok közül válogathattak, míg a kalandvágyó ínyencek olyan különlegességeket is megkóstolhattak, mint a nyársra tűzött selyemhernyóbáb vagy a gin-tonikos nápolyi pizza. És persze az édesszájúak sem maradtak hoppon, a kürtőskalács és a gourmet macaronok mellett a kánikulában az ínycsiklandó fagyikért is előszeretettel álltak sorban a hűsölni vágyók.
Ez a három nap tényleg megmutatta, hogy a jó kaja összehozza az embereket, és hogy a magyar vendéglátásban mennyi kreativitás, szenvedély és íz rejtőzik. Köszönjünk mindenkinek, aki velünk bulizott a foodora x Street Kitchen Fesztiválon, találkozunk jövőre is!