Gasztro

Végigtudszennikétszázfogást?IdénisleszGourmetFesztivál!

Kedvencekkel, újdonságokkal, családi nappal, kibővített programmal, több mint harminc új kiállítóval és kétszáz fogással jön az idei MBH Bank Gourmet Fesztivál.

A Kedvencek tematika népszerűsítésében vesz részt az idei három Gourmet-nagykövet, Farkas Fruzsina, Szabadfi Szabolcs és Tóth Szilárd, akik egy kis kóstolóval is készültek a csütörtökön megtartott sajtótájékoztatóra. Mutatjuk, milyen lesz a Gourmet Fesztivál 2025-ben!

Miről szól a Gourmet Fesztivál?

Farkas Fruzsina (the Green Sommelier) az egyre nagyobb teret hódító, de itthon még gyerekcipőben járó alkoholmentes italok, azon belül is a fermentált üdítők terén végez szó szerint úttörő munkát. A kombucháját kár lenne kihagyni! Szabadfi Szabolcsnak, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Szabi, a péknek nagy szerepe van abban, hogy a hagyományos kovásszal készült pékáruk az elmúlt években szélesebb közönséghez is eljutottak. A fesztiválon pedig évek óta csúcsminőségű pizzáival van jelen. Tóth Szilárd az ország egyik legjobb és legizgalmasabb étterme, a hagyományos és zöld Michelin-csillagos SALT séfje a hazai kortárs csúcsgasztronómia fontos szereplője. Helyi és elsősorban organikus alapanyagokból hozza ki a legjobbat, az idei Gourmet-n ezt érlelt mangalicahúsokkal is demonstrálja majd.

(Fotó: Gourmet Fesztivál)
(Fotó: Gourmet Fesztivál)

Új éttermek is érkeznek

„A Gourmet küldetése, hogy hiteles pillanatképet adjon az ország aktuális gasztronómiájáról, amely évről évre változik, fejlődik, ennek megfelelően alakul a kínálatunk is. A fő szempont a sokszínűség és a minőség megőrzése, ettől lesz egyedi és megismételhetetlen a rendezvényünk. Idén sem volt nehéz dolgunk, hiszen számtalan izgalmas hely nyílt a közelmúltban, közülük sokan ott lesznek a fesztiválon is” – mondta Nemes Richárd, a fesztivál főszervezője.

Új kiállítóként érkezik a világhírű Dani García jegyezte BiBo Budapest és a kreatív, laza fine bistro irányzatot képviselő Bilanx. De Rácz Jenő hamarosan nyíló új balatoni étterme, az Y is – amiről mi is hírt adtunk nektek az elmúlt napokban. Idén debütál az étel- és borpárosításokban utazó Fiktív, és az általunk is az egyik legjobb vidéki étteremként számon tartott szentendrei Teyföl. Újra ott lesz a Michelin-csillagos Essencia és a modern magyaros fogásairól ismert Szaletly. Az egyre népszerűbb ázsiai konyha képviselői közül először jön a Gourmet Fesztiválra a Ramenka, a Quí, a Sáo és a Tokio. Abszolút új belépő gasztrofronton az Arquitecto Pitpit budai testvére, a Garai Ádám séffel éppen most bemutatkozó Monokini Kantin, ahol a japán és spanyol konyha természetes fúziója valósul meg. A két ízvilág ötvözése minden bizonnyal tartogat izgalmakat!

Autentikus libanoni konyhát hoz a Leila’s, klasszikus tésztaételeket a nyíregyházi Cvekedli Tésztabár. Ott lesz a Petrol Barbeque, a Tuning Burger, és csúcsminőségű érlelt húsokkal érkezik az idei Gourmet nagykövete, Tóth Szilárd séf által alapított Szatmár Dry Cured. Emellett Farkas Fruzsina, the Green Sommelier által készített fermentált italokat is megkóstolhatjátok.

Szabi, a pék idén is gourmet pizzákkal érkezik! (Fotó: Kalas Györgyi)
Szabi, a pék idén is gourmet pizzákkal érkezik! (Fotó: Kalas Györgyi)

Kombucha-őrület

Mint Fruzsina elmondta, pár éve még szinte mindenkinek magyarázni kellett, mi is az a kombucha és az egyéb fermentált italok. Manapság azonban fantasztikus alternatívát jelenthetnek az alkoholmentes gasztronómiának. Nem véletlen, hogy egyre több étterem jelentkezik borpárosítás mellett juice-párosítással is. Hiszen egyre nagyobb az igény a nem alkoholos italokra. Én is kóstoltam egy zsályás-áfonyás kombuchát, kitűnő volt,  bár én amúgy is kombucharajongó vagyok. Megkóstoltam Tóth Szilárd és Szabadfi Szabolcs közös alkotását is, egy luxus zsíros kenyeret: Szabi bucijára szatmári szalonna került egy kis lime-mal és szardellával. Na és persze ehető virágokkal! A zsíros deszka a fesztiválon is kóstolható lesz. A színpadon pedig a Salt séfje a görcsleves készítésének titkaiba is beavatja majd az érdeklődőket.

A sokszínűség a programkínálatban is megmutatkozik. Péntek délutántól vasárnap estig a Gourmet Akadémia várja a tanulni és szórakozni váró vendégeket. Vasárnap pedig családi nap lesz, a 18 év alatti vendégek ekkor ingyen vehetnek részt a fesztiválon. 

Ha tetszett a Gourmet Fesztivál 2025: főszerepben mindenki kedvencei cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!