Street Kitchen Guide

MagyarosízekreéshatalmasadagokrabukkantunkaGulyaCsárdábannemmesszeaBalatontól

Balatonszentgyörgyön, a 76-os főút mellett találtunk rá a Gulya Csárda épületére, amely elsőre kissé eklektikus külsejével és tornyával hívta fel magára a figyelmet. Mint kiderült, a torony kilátóként funkcionál, bár amikor mi ott voltunk, felújítás miatt pont zárva volt. Így ha a kilátást nem is csíptük el, az ételeket nem hagytuk ki.

Vannak olyan helyek, amelyek nem feltétlen az impozáns külsejükkel hódítanak, viszont van bennük valami plusz, ami miatt elnyerik a tetszésünket. A Gulya Csárdában ezt a faktort a családias hangulat, a magyaros ételek és a tulajdonos hihetetlenül kedves személyisége jelentette. Ezek pedig bőven elegek voltak ahhoz, hogy a szívünkhöz nőjön az hely. Valószínűleg innen ered a Gulya Csárda népszerűsége is, ami már több mint harminc éve töretlen, nem csak a helyiek körében. 

gulya-csarda
A Gulya Csárda épülete (Fotó: Mudra László)

Kívül Makovecz-stílus, belül görögös hangulat

A csárda viszonylag forgalmas helyen, közvetlenül a 76-os főút mellett található, és a balatoni bicikliút is az étterem előtt halad el. Ahogy a tulajdonos, Nagy Balázs mondja: lehet, hogy van szebb vagy jobb, de még egy ilyen stílusú étterem nincs a Balaton-parton, mint a Gulya Csárda. Ezzel az állítással abszolút egyet tudtunk érteni.

Az épületet Makovecz egyik tanítványa, Csete György és Sánta Gábor tervezte és építtette. A Gulya Csárda 1990-ben nyitott, és 1998 óta működik családi vállalkozásként. Az évek alatt a csárda több bővítésen esett át, így ma már terasszal, hatalmas füves réttel és játszótérrel várja a vendégeket egész évben. Bár mi nem láttuk, az étterem honlapja szerint a parkban még egy baromfiudvar is található, így nem lepődünk meg, hogy a csárda miért lett a családok, és főképp a gyerekek kedvence.

enterior
A Gulya Csárda belülről (Fotó: Mudra László)

Az étterembe lépve picit meglepett minket, hogy nem a megszokott magyaros külső, hanem inkább a görög éttermekre jellemző kék-fehér dizájn fogadott minket. De az hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az ételeket tekintve egyértelműen a magyaros vonal dominál.

Hatalmas választék és magyaros klasszikusok alkotják a Gulya Csárda kínálatát

Ahogy Balázs is mondja, egyre nagyobb divat az éttermek körében, hogy csak pár tétel szerepel az étlapon, ezzel szemben igazi csárdaként ők a minél nagyobb választékra esküsznek. Ennek fő oka a kialakult és visszajáró vendégkör, akik közül többen a napi ajánlat miatt, mások a kedvenc à la carte fogások, és van, aki a pizzák miatt jár vissza hozzájuk.

A napi ajánlat egyébként két fogást, egy levest és egy főételt tartalmaz, amelynek ára 3000 forint körül mozog. Az ételek ár-érték arányban is jól teljesítenek, és akár elvitelre, akár házhoz szállítással is rendelhetik őket a környéken élők. A házhoz szállítást egyébként pont a Balaton körüli szezonalitás problémája miatt vezették be, és a téli, hidegebb időszakban kifejezetten közkedvelt a helyiek körében. 

gulya-csarda-etelek
Magyaros fogások, házias ízek (Fotó: Mudra László)

A Gulya Csárda ételeivel kapcsolatban egy dolog biztos: brutális adagokra számíthatunk

Látogatásunk előtt kutakodtunk picit a neten a csárdával kapcsolatos vélemények között, és a legkisebb közös többszörös egyértelműen az adagok mérete volt. Mi viszont kíváncsiak voltunk arra, hogy az ízeket tekintve is maradandó élményt adnak-e. 

Újházi-tyúkhúsleves zöldségekkel, cérnametélttel

Igazi hagyományos ebédindító fogás, amiben semmi kivetnivalót nem találtunk. Ízes leves, jól eltalálták benne a hús, a tészta, a répa és a zöldborsó arányát. 

ujhazy-tyukhusleves
Egy igazi klasszikus levessel indítottunk (Fotó: Mudra László)

Igazi Gulya Csárda-specialitás: somogyi „kanászpecsenye” vegyes körettel 

Ez az étel roston sült karajt takar lecsós-gombás-májas raguval, ami vegyes körettel, azaz rizzsel és sült krumplival került a tányérra. Szerintem minden olyan étel, amiben lecsó van, rossz már nem lehet, így bár Balázs ajánlotta, örömmel kóstoltuk meg ezt a fogást. A tálalás igazi retró érzést hozott magával, de ízeiben teljesen levett minket a lábunkról. Bár szerintünk egy leheletnyivel több só volt benne, mint kellett volna, szerencsére nem vitte el az étel ízét. 

A hús jól sült, a ragu pedig kifejezetten szaftos volt, amihez remek párosításnak bizonyult a rizs és a krumpli is. Házi vegyes savanyúságot is kértünk mellé, ami kiváló választás, ha nem tudod eldönteni, hogy melyik savanyúság mellett tennéd le a voksodat. Adagra viszont ez sem kicsi, szinte egy teljes fogással felért. 

somogyi-kamaszpecsenye
Somogyi „kanászpecsenye” (Fotó: Mudra László)

Zengővárkonyi sertéstekercs hasábbal

Ha azok táborába tartozol, akik szeretik az édes, gyümölcsös ízeket sóssal kombinálni, akkor ezt a fogást biztosan csípni fogod. Hatalmas adag rántott hús sonkával, ananásszal és brutál mennyiségű sajttal megtöltve, amihez nagy adag sültkrumpli-ágy dukál. Erre a Gulya Csárda fogásra sem lehetett panaszunk, de méreteit tekintve kifogott rajtunk. Viszont külön pozitívum, hogy a hús később felmelegítve is majdnem ugyanolyan finom volt, mint frissen.

zengovarkonyi-sertestekercs
Zengővárkonyi sertéstekercs (Fotó: Mudra László)

Igazi csárdaklasszikussal, palacsintával zártuk a sort

Az étlapon a desszert szekcióhoz érve főképp túrógombóccal és többféle palacsintával találhatod szembe magad. Bár a „Gulya” mákos, lekváros, csokiöntetes verziója is felkeltette a figyelmünket, végül a Szentgyörgyi palacsintát kóstoltuk meg. Főképp azért, mert őszintén szólva én nem ismertem ezt a változatot. Két klasszikusan feltekert palacsintát kaptunk, amit mazsolás-túrós krémmel töltöttek meg, és jó adag vaníliaszósszal öntöttek nyakon. A palacsinta tésztája kellemes volt, és szerencsére a szószból is jutott rá bőven, így volt mibe tunkolni a falatokat.  

szentgyorgyi-palacsinta
Szentgyörgyi palacsinta (Fotó: Mudra László)

Gulya Csárda: a csárdák szerelmesei biztosan nem fognak csalódni

Az érkezéskor tapasztalt csipetnyi kételkedés az ételek elfogyasztása után mintha felszívódott volna. Sőt, az is egyértelművé vált, hogy miért szeretik olyan sokan a Gulya Csárdát: a magyarok ízlésének megfelelő bőséges fogások, házias ízek és kedves vendéglátás. Nekünk sem lehetett okunk a panaszra, így aki szintén rajong a csárdák hangulatáért, biztosan szeretni fogja. 

Cím: 8710 Balatonszentgyörgy, Berzsenyi Dániel utca 0122 hrsz.

Ha tetszett a Gulya Csárda: házias ízek és csárdahangulat a Balatontól nem messze cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!