A turbolya egy radaron kívüli növény – nevét nem gyakran hallja az ember, hacsak nem keres utána. Pedig meglepő, hogy mennyi ételhez felhasználható. Ez a fűszernövény számos módon hozzá tud járulni a konyhai kalandjaidhoz, így érdemes megismerni!
Petrezselyem vagy turbolya?
A turbolyát gyakorta összetévesztik a petrezselyemmel, de ha alaposan megnézzük, a turbolya világoszöld, csipkézett levelű és szőrös fonákú. Ezek az apró jellegzetességek segítenek megkülönböztetni a két fűszernövényt. A turbolya a zellerfélék családjába tartozik a kaporral, az édesköménnyel és az ánizzsal egyetemben. Főleg Hollandiában és a balkán országok területén termesztik az eredetileg a Közel-Keleten őshonos fűszert.

Mindenre (is) jó gyógynövény
Ezt a zöldfűszert anno a népi gyógyászatban is használták. A belőle készült teát ajánlott volt annak fogyasztani, aki vese- vagy hólyagbántalmakkal, emésztőszervi panaszokkal küszködött. Vízhajtó hatása, valamint keserűanyag-tartalma révén enyhíthette az ilyen jellegű bajokat.
Antioxidáns hatása pedig nem csupán kitaláció, kémiai vizsgálatokkal igazolták, mennyire jótékony következményei vannak a fogyasztásának. Jelentős C-vitamin-, karotin-, vas- és magnéziumtartalma miatt közkedvelt méregtelenítő, illetve a vérszegénység ellen is bevethető gyógynövényként tartják számon. De itt nem ér véget a sor, mivel keringésjavító hatással is bír. Pluszpont, hogy a népi hiedelem szerint még a múlni nem akaró csuklás ellen is bevethető!

A francia konyha egyik alapja
Hihetetlenül hasznos, mivel minden része ízletes és sokoldalúan felhasználható a konyhában. Aromás gyökerét zöldségként, míg szárát főként levesek ízesítésére lehet felhasználni. Jellegzetes ánizsos íze van, amit lehetetlen elfelejteni. A legnépszerűbbek azonban friss, édeskés ízű levelei, amik enyhén az édesköményre emlékeztetnek.
Fűszernövényként a turbolyát nem kizárólag levesekben lehet hasznosítani – tojásételek, például omlettek, krémes mártások, valamint húsok, halak, saláták, zöldségek és szószok ízesítésére is remek választás. A francia konyha egyik fő fűszere: a híres „fines herbes” keverék elengedhetetlen összetevője, amelyben gyakran tárkonnyal, metélőhagymával és petrezselyemmel vegyítik.

Fontos megjegyezni, hogy a turbolya hő hatására könnyen elveszítheti aromáját, ezért mindig csak a főzés legvégén érdemes hozzáadni az ételhez. Önmagában is szuper ízt ad a fogásoknak, így bátran használhatjuk akár egy egyszerű étel felturbózásához is.
Nem véletlen, hogy már az ókori rómaiak is az ifjúság és az éles elme jelképeként tartották számon – ha ők hittek benne, akkor neked is érdemes egy esélyt adnod a turbolyának. Ki tudja, lehet, hogy a hosszú élet első lépése ezzel a zöldfűszerrel kezdődik!