Bisztrók

EgyigazánkedvesbisztróttaláltunkaBalatonnál,amelyneksztorijátegyfüstölgőkönyvtárjafel

Hidd el, ez biztosan egy olyan történet, amelynek tényleg minden sorát falni fogod! Hiszen a sztori egy előétel formájában biztos pontként található meg az étlapon. A Kedvesem Bisztró ráadásul ennél még több érdekességet tartogat, a Balaton közelsége pedig már tényleg csak hab a tortán.

A balatoni éttermekkel kapcsolatban nekem mindig pluszpontnak számít, ha a szerethető hangulathoz pazar kilátás, minőségi vendéglátás, sőt még egész éves nyitva tartás is társul. Az viszont még elég ritkán fordul elő, hogy a fentiek közül minden elem passzol. Sőt, a tányérokra nemcsak hagyományos ételek, hanem fine dining minőséget képviselő fogások kerülnek. A Kedvesem Bisztró a fentiek közül mindegyikből jelesre vizsgázott, és az ételek nem csak ízben, látványban is maradandót alkotnak.

A lellei mólón több egységgel vár a családi vállalkozás

A Kedvesem egy igazi családi vállalkozás. A bisztrót Nagy Csaba álmodta meg, melyről lánya, Alexandra mesélt nekünk bővebben. A balatonlellei móló a város központjának számít, főleg a nyári időszakban. Itt épült meg 2009-ben a három egységből álló épületegyüttes, melynek egyik részét egy felújított butiksor, másik részét pedig a Kedvesem Bisztró alkotja. A harmadik üzlet korábban étteremként funkcionált, tavaly nyár óta pedig itt találhatjuk a Szalay Cukrászdát, amelyről már mi is írtunk korábban.

kedvesem-bisztro-balatonlelle-1035-scaled
A Kedvesem Bisztró nemrégiben megújult és modernebb külsőt kapott (Fotó: Kedvesem Bisztró)

A nagymama emléke él tovább a Kedvesem Bisztró minden szegletében 

Az étterembe lépve igényesen kialakított enteriőr fogad minket, amelynek valóban minden részletében megjelenik a család lenyomata. Mint később megtudtuk, ez sem véletlen, hiszen a rendszeresen megújuló dekorációért Alexandra édesanyja felel. Az étterem szegletében egy különleges asztalt is találtunk, melyen a „Nagymama asztala” felirat díszeleg. 

A Kedvesem Bisztró létrejöttét ugyanis Alexandra édesapjának nagymamája ihlette. Alexandra szeretett dédije sok időt töltött a konyhában és az egész családdal megszerettette a gasztronómia világát. Az étterem mottója is neki köszönhető. Amikor megnyílt az étterem, a nagyi csak annyit mondott: „Szívvel főzzétek, szeretettel adjátok, kedvesem”. Az ikonikus asztal pedig valóban a nagymama asztala volt, és a mai napig a vendégek egyik kedvenc helye az étteremben.

kedvesem-bisztro-balatonlelle-1033-scaled
A Kedvesem Bisztró kívül-belül csodás látványt nyújt (Fotó: Kedvesem Bisztró)

Csirkepaprikás vagy Iberico sertésszűz? Mindkettő jöhet!

A Kedvesem Bisztró a hagyományos ízek kedvelőinek is kedvence lehet, de a modern vonallal haladva különlegesebb, nemzetközi fogások is megtalálhatók az étlapon. Ráadásul a hagyományos ételek sem a megszokott módon, hanem egy kis csavarral megbolondítva kerülnek a tányérokra. A csirkepaprikás például Kedvesem-módra felgöngyölt, práddal töltött verzióban érkezik. 

Bár mindig vannak fix elemek az étlapon, a kínálat szezonálisan megújul, illetve hétvégente séfajánlattal várják a vendégeket. Bisztróként fontosnak tartják azt is, hogy a környékre látogatók vagy törzsvendégek akár egy pizzára is betérhessenek hozzájuk. Emellett a vegán és vega vendégekre is gondolnak húsmentes ételeikkel. 

kedvesem-bisztro-balatonlelle-mudraa-laszlo-059-scaled
A Kedvesem kínálatában hagyományos és nemzetközi ételek közül is válogathatsz (Fotó: Mudra László)

A Kedvesem előétel-sztori minket is elvarázsolt

Egy étteremmel kapcsolatban a legfontosabb iránymutató egyértelműen az ételek íze. De a vendégek közül sokan kíváncsiak a vállalkozás mögött rejlő sztorira is. Hogyan született meg az étterem? Miért pont Kedvesem lett a neve? A legtöbb helyen a falakon lévő rövid írásokból és képekből, esetleg az étlapról ismerhetjük meg az étterem történetét. A Kedvesem azonban egy olyan váratlan, de zseniális ötlettel állt elő, amellyel még sosem találkoztam. Egy előételbe sűrítették a történetüket, amelyet könyv formájában tálalnak a vendégek elé.

A borítót kinyitva lesz még teljesebb az élmény: először füst száll fel a könyvből, majd egy mesés fogás tárul elénk. A Balatoni gourmet válogatás nevet viselő előételben káptalantóti mangalicasonka, négyféle termelői tehénsajt és házi fügelekvár található. Kovászos kenyeret is kaptunk mellé, amelyre kenve tökéletes volt a végeredmény. Ráadásul miközben falatozgatsz, a borító belső oldalán elolvashatod az étterem történetét is. 

A könyv mellé pedig igazi Kedvesem bor dukál, amely a balatoncsicsói Szabó és Fia Borászattal közös együttműködésben valósult meg. A Kedvesem szortimentjében egyébként 90 százalékban balatoni borok közül válogathatsz, de ha ránk hallgatsz, a Kedvesem bort sem hagyod ki. Ez utóbbihoz pedig szinte kötelező a könyv-előételt is kikérni, mert a kettő együtt szuper kombinációt alkot. 

A java csak ezután jött a Kedvesem Bisztró étlapjáról

A Kedvesem főételei közül mi az Iberico sertésszüzet kóstoltuk meg. A pont megfelelő állagúra sütött húst Pedro Ximénez-szósszal, fondant burgonyával és kápia paprikával tálalták. Nekem abszolút kedvencem lett ez a fogás, amelynek minden eleme szuperül passzolt egymáshoz. A különleges mártás Pedro Ximénez borból készült, amely kifejezetten testes ízt ad a sertésszűznek. A kápia viszont csak még jobban fokozza az ízeket, a színharmóniáról már nem is beszélve!

kedvesem-bisztro-balatonlelle-mudraa-laszlo-065-scaled
A sertésszűz mellé kínált Pedro Ximénez-szósz igazán egyedi ízélményt nyújtott (Fotó: Mudra László)

Alexandra ajánlására a branzinofilét se hagyhattuk ki a kóstolásból, amelynek koncepcióját is Dömök Balázs, a Kedvesem séfje álmodta meg. A brokkolipüré és parmezánhab selymességét jól ellensúlyozta a hal ropogós bőre. De ami igazán kimagaslott az ízek közül, az az arancini enyhén sós-citromos kombinációja volt. A sült rizsgolyók szinte minden falatnál robbantak a szájban.  

kedvesem-bisztro-balatonlelle-mudraa-laszlo-080-scaled
A branzino mellé kínált sós-citromos arancini az egyik nagy kedvencünk lett (Fotó: Mudra László)

Nem muszáj a szomszédos cukrászdába átugranod édességért

A Kedvesem Bisztró épületébe lépve rögtön feltűnt a frissen sült sütik illata, amely a bisztró saját cukrászatának köszönhető. A pultot vizslatva nem volt könnyű a választás, de mi végül a málnás pisztáciás mille-feuille-t és a Somlói csuprot kóstoltuk meg. Nekem az utóbbi lett az abszolút favoritom. A kedves kis csupor ugyanis nemcsak külsejében, de ízében is perfekt lezárása volt a menünek. 

A Kedvesem Bisztró tényleg egy nagyon kedves és szerethető hely

Ahogy Alexandrától megtudtuk, a kedvesség valóban megtérül. Mivel a törzsvendégeik közül számos vendég érkezik a fővárosból, sőt akár Nyíregyházáról és Debrecenből is, finom ételeik és a kedves kiszolgálás híre szájról szájra terjed. Szerintünk ennél nincs is szükség nagyobb dicséretre. Az étteremnek sikerült a mi elképzelésünket is felülmúlni. Bár korábban is sok jót hallottam már róluk, ilyen minőségi vendéglátással, ilyen kedves köntösben már régen találkoztam. 

kedvesem-bisztro-balatonlelle-mudraa-laszlo-104-scaled
A Kedvesem Bisztró csapata (Fotó: Mudra László)

A Kedvesem ráadásul igazi családi vállalkozásként külön hangsúlyt helyez arra, hogy az egész család jól érezze magát náluk. A gyerekeket nemcsak a belső térben, hanem nyáron kint, a teraszon is hangulatos játszósarok várja. Sőt, még a házi kedvencekre is gondolnak, így a bisztróba akár a kutyusoddal együtt is érkezhetsz! A Kedvesem Bisztróról készült ajánlót is elolvashatod az idei, bővített Street Kitchen Guide kiadványban, amelyet az SK shopból szerezhetsz be.

Cím: 8636 Balatonlelle, Móló sétány, hrsz. 3173

Ha tetszett a Kedvesem Bisztró: egy szuper kedves hely a Balatonnál cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!