Street Kitchen Guide

Atörzsközönségösszefogásamentettemegakocsmát,aholazegyiklegjobbsóskiflisül

A koronavírus harmadik hulláma alatt bejárta a sajtót a hír, hogy törzsközönsége mentette meg a bezárástól a hűvösvölgyi Kifli és Kocsma nevű helyet. Közel száz vendég fogott össze, és nyújtott anyagi támogatást azért, hogy kedvenc találkozóhelyük tovább működhessen. De miért is ilyen jó hely a Kifli és Kocsma?

“A mi történetünk jól alakult, egyszerűen minden összejött” - mondja szerényen Pentz Csaba, amikor arról kérdezem, miért lett a második kerületi Kifli és Kocsma nevű hely ennyire népszerű az itt élők körében. Sőt, nemcsak a kerületiek járnak ide, hanem sokkal messzebbről is, ami tekintve a jó hangulatot, nem csoda. De talán még a hangulatnál is többet nyomnak a latban a tulajdonosok és a messze földön híres kifli, ami csak itt kapható. Természetesen ennek is története van.  

A híres balatoncsicsói kifli

“Először volt a gomb, utána a kabát” - fogalmaz Pentz-Fodor Manka, amivel arra utal, hogy tulajdonképpen először nem is kocsmát akartak nyitni, hanem csak jó kiflit sütni. Manka Balatoncsicsón tanulta a kelt kifli receptjét egy barátjának a nagymamájától. A 94 éves Juliska mama addig tanítgatta Mankát kiflit sütni, hogy a végén azt mondta: “Fiam, ez jobb, mint az eredeti!” Amikor megérkeztek a balatoni házukba, mindig az volt az első, hogy Manka nekiállt kiflit sütni. 

“Aztán este kiültünk a teraszra, arra gondoltunk, milyen jó lenne, ha lenne egy olyan hely, ahová elmész sörözni, és kapsz a sörhöz ilyen finom kiflit is. Akkor Csabi viccesen megkérdezte, hogy mi lenne a hely neve? Mire én rögtön rávágtam, hogy Kifli! Ezen jót nevettünk, aztán jegeltük egy pár évig az ötletet.”

kifli és kocsma
Az a bizonyos kifli Fotó: Kalas Györgyi

Mindketten a multis világban dolgoztak 15 évig, és hangsúlyozzák, hogy nagyon szerették a munkájukat, csak egyszerűen már sok volt. Végül Csaba hét éve döntött úgy, hogy kilép, és tényleg megnyitja a Kifli nevű helyet. Ami aztán végül Kifli és Kocsma lett, hiszen a hely tényleg egy kocsma, a szónak a lehető legjobb értelmében: azonnal a környékbeliek legfőbb találkozóhelyévé vált, ahová idősek, munkatársak, szülők a gyerekeikkel ugyanúgy beülnek, mint párok egy randevúra. Sőt, olyanok is vannak, akik itt ismerkedtek meg, aztán az esküvőjüket is itt tartották. 

Olyan helyet csinálunk, amit mi is szeretünk

“Olyan helyet akartunk csinálni, amit mi is szeretnénk, ahová mi is szívesen beülnénk vendégként“ - mondják. Szerintem amúgy a Kifli és Kocsma sikerrel pályázhatna az ország leghangulatosabb kocsmájának címére. Az árnyas lugas alatt a színes bútorokon akár a végtelenségig is el lehetne ücsörögni. Pedig hét éve egy igen lepukkant helyet vettek át, ahová alig mert valaki beülni. A saját erejükből kicsinosították, feltuningolták a kínálatot, na és persze bevezették a híres, csicsói kiflit! Ez hirtelen annyira népszerű lett, hogy Manka már nem bírt eleget sütni, ezért egy kis pékség készíti nekik a saját, titkos receptjük alapján, mangalicazsírral, és helyben sütik készre. Magában is szuper finom, de kolbász, sonka, májas vagy sajtkrém is kérhető mellé. Ha nagyobb társaság jön, gyakori, hogy kikérik a teljes választékot. 

kifli és kocsma
Hangulatos lugas Fotó: Kalas Györgyi

Barátként tekintenek rájuk

A Kifli és Kocsmában állandó a személyes jelenlét a vendégek között, Csabi vagy Manka mindig itt van, hiszen kikövetelik a vendégek, akik barátokként tekintenek rájuk. És ők is nagyon szeretnek a vendégek között lenni. Ilyen előzmények után nem véletlen tehát, hogy a törzsközönség összefogott értük, amikor bajban voltak, hogy megmentsék a helyet. 

“Az első lezárás sem volt kellemes, de vállalkozóként annyi tartalékunk azért volt. Nyáron gyorsan visszaállt a megszokott forgalom, aztán ősszel egyértelmű lett, hogy újabb lezárás következik. Az utolsó nap nagy búcsúbulit tartottunk, és vártuk, hogy mi lesz. Eltelt a november, a december, és január végén már nagyon kezdtünk aggódni. Nem volt más választásunk, el kellett mennünk dolgozni. Én egy asztalos barátom mellett dolgoztam, Manka pedig a korábbi munkahelyén vállalt ideiglenes munkát. Ő egyébként virágkötőként is dolgozik, de arra sem volt igény a járvány alatt, hiszen nem voltak esküvők. Aztán eljutottunk oda, hogy február elejére 7 ezer forint maradt a céges számlán” - meséli Csaba.

 

A tulajdonosok: Csabi és Manka Fotó: Kalas Györgyi

Sötétedés után motoros érkezett

“Hiába voltunk zárva, a cégnek vannak költségei, bérleti díjat, rezsit fizetnünk kell, ezért egyre többet beszéltünk róla, hogy sajnos be kell zárni a helyet. Egy februári napon aztán egyszer csak csöngettek. Már sötét volt, el sem tudtuk képzelni, ki lehet az. Kinyitottam, és kiderült, hogy csomagot hoztak. Nem értettem, mert én nem rendeltem semmit, hiszen semmi pénzünk nem volt. Egy nagyon szép doboz volt, a tetején egy levél, alatta pedig pénz. Elkezdtük olvasni, és pár sor után mindketten sírva fakadtunk. A mai napig fogalmunk sincs, ki hozta, hiszen bukósisakban volt. Így sikerült túlélnünk májusig, hogy újra meg tudjunk nyitni a törzsvendégeink előtt. 

Azóta sem tudjuk pontosan, kitől kaptuk a pénzt, de legalább száz vendégünk fogott össze értünk, ami nagyon megható. És ez a történet nemcsak nekünk adott sokat, hanem a vendégeknek is, mert azt bizonyítja, hogy tényleg figyelnek egymásra az emberek, egy olyan időszakban is, amikor csupa rossz történik. Nagyon sokszor mondták nekünk a vendégek, hogy mennyire szeretnek minket, és ez most tényleg bebizonyosodott. Megmutatták számunkra az összefogás erejét, ami mindannyiunknak nagyon megható volt” - meséli Manka.

A nagy megmentés óta persze az érdeklődés is megnőtt, mindenki jön a nagyon híres kifliért. Van, aki 50-60 darabot szeretne elvinni, Csabiék azonban már az elején eldöntötték, hogy kiflit csak az ott fogyasztó vendégeknek szolgálnak fel, hiszen a Kifli és Kocsmát ez teszi különlegessé. Elvitelre nincs, és nem is lesz kifli. Aki megkóstolná, üljön le, beszélgessen, és igyon hozzá valamit!

Kifli és Kocsma, 1028 Budapest, Rezeda utca 1.

Ha tetszett a Kifli és Kocsma, ahol az egyik legfinomabb sós kifli sül cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!