Street Kitchen Guide

Otthonos,kedvesésfinom:MamienévennyitottcukrászdátazArtizán

Nagyon különleges egységgel jelentkezett az idén 10 éves Artizán pékség, bár ez talán nem mond sokat, mert nekik tényleg minden üzletük egyedi. Fekete Gergő, az Artizán megálmodója és tulajdonosa választhatta volna azt is, hogy ugyanolyan pékségek sorozatát nyitja, ő azonban minden helybe belevisz valami csavart. A most megnyílt Mamie például a magyar cukrászat és sütemények előtt hódol.

Mamie néven nyitotta meg cukrászdáját nemrégiben az Artizán a belvárosban. Sőt, rögtön pontosítom is magam, mert ez már a második Mamie Budapest határain belül, az elsőt még szépen csendben indították tavasszal Óbudán, az újdonsült műhelyük mellett. A főpróba jól sikerült, és a nagyobb, fő egység pár hete nyílt a Nádor utcában. Gyönyörűen sikerült, és annyira új, hogy éppen akkor szerelték fel a cégért, amikor ott jártam. 


Mamie Budapest cukrászda
(Fotó: Mudra László)

A Mamie – ahogy már az Artizántól megszoktuk – nem rakható be egy skatulyába. Előző helyük, a MOM Parkban megnyitott Pan’ni is egyedi: eddig soha nem látott formában mutatja meg, milyen is a jó pékáru és a jó reggeli. Tulajdonképpen egy kenyéréttermet nyitottak, az étlapon ebédmenü és friss fogások is elérhetők, de mindegyik középpontjában az általuk sütött isteni pékáru áll. A helyről bővebben itt írtunk. 


Mint a nagyinál (csak jobb)

Kicsit hasonló koncepciót követ a most megnyílt Mamie Budapest is, csak itt a kínálat a cukrászda felé mozdult el. Erre utal a hely neve is: egy otthonos, kedves hely olyan finomságokkal, amiket a nagyinál is kóstoltunk. Mint Fekete Gergő elmondta, azt szerették volna, ha ezen a helyen minden egyben megtalálható, amit egy nagymama adna vagy venne az unokájának. Van pihepuha péksütemény, magyaros és házias sütemények, úgymint dobostorta, Eszterházy-szelet, Rákóczi-túrós. De simán elmennek a házias sütemények irányába is, amit például a mézes krémes, a sajtos pogácsa és a zserbó képvisel. 


Mamie Budapest cukrászda
(Fotó: Mudra László)

Gyermekkorunk nyarait a nagy tégelyekből kimért házi fagylalt idézi fel. Ezt egyébként a Minus11-től vették át: mi is megírtuk tavasszal, hogy bezár a legendás fagyizó. Nos, most örömmel jelentem, hogy mégsem zárt be! Gergőék ugyanis eldöntötték, hogy tovább üzemeltetik a helyet. Mind a két Minus11 fagyizót átvették, a Római-parton és Hűvösvölgyben is, sőt most már ezen a harmadik, belvárosi helyszínen is elérhetők az eredeti receptek szerint készített fagyik. Minden klasszikus Minus11-ízt megtartottak – az én két nagy kedvencem a tejkaramella és a vérnarancs, de természetesen ők is kísérleteznek új ízekkel. 

Mamie Budapest cukrászda
(Fotó: Mudra László)

Az új kedvenc reggelink

A sütemények és a fagyi mellett azonban nagyon szeretném kiemelni a reggeli kínálatot, nekem ez jött be a legjobban. Különleges, egyedi, nem a máshol megszokott reggeliket adják, amiket már unalomig ismerünk. Néhány szelet kenyeret, vajat, főtt tojást, sajtot és házi lekvárt tesznek elénk. Sőt, készítenek házi labneh-t is. A reggeli tálak kifejezetten alacsony, 2-3000 Ft körüli áron kaphatók, és ezek mindegyike tartalmazza természetesen az Artizán csodás kovászos kenyereit. Ezt azért emelem ki, mert a Mamie tényleg egy cukrászda, kenyeret ne keressetek, főleg süteményeket és néhány jellegzetesen artizános péksütit kaptok. 


Mamie Budapest cukrászda
(Fotó: Mudra László)

Mint például a híres croissant-t, ami a reggeli kínálatban cheddarral és kimchivel besütve is szerepel. Most borítékolom azonban, hogy a legnagyobb sláger a créme bun lesz, azaz a kardamomos péksütibe gyömöszölt fagylaltok. A két gombóc fagyi íze szabadon választható, én a pisztáciás-málnás változatot kóstoltam. Ez nemcsak színes, de ízre is tökély, a hideg fagyi remekül kiemeli a fűszeres péksüti ízét. Ennek ára 1990 Ft, nagyon baráti tehát. 


Klasszikus sütik a Mamie Budapest kínálatában

Végezetül megemlékeznék a hely specialitásáról, a magyaros süteményekről. Amennyire nagy divat volt az elmúlt tíz évben a francia cukrászat és a mousse-sütemények, annyira kezd visszajönni most a hagyományos magyar cukrászsütik trendje is. Én nagyon üdvözlöm ezt a fejleményt. Ebben Szász Kinga, a Chouchou cukrásza volt segítségükre, a legtöbb sütemény receptje az ő nevéhez fűződik. A magyaros sütik kissé ugyanabba a kategóriába esnek, mint a jó gulyásleves: egyszerűen kevés helyen kaphatók. Nem vagyok nagy dobostorta-rajongó (bár az idei, dobosra hajazó országtorta kifejezetten bejött), de örvendek, ha valahol figyelnek ezekre a hagyományos sütikre. Az Eszterházyt és a dobost kóstoltam, előbbi zseni volt, a dobos sajnos most sem lett a kedvencem. A mézes krémesért pedig még visszatérek!


Mamie Budapest cukrászda
(Fotó: Mudra László)

Mondanom sem kell, hogy a kávékínálat lenyűgöző, és nemcsak a kávé, hanem a matcharajongók is örülhetnek majd. Egy magára valamit is adó hely ma már az italkínálatot is ugyanúgy végiggondolja, mint az ételeket. Az italok közül természetesen nem maradhat ki a házi kombucha, ez már szinte kötelező elem, és itt is kapható. De behűtött pezsgővel is szolgálnak, egészen komolyan tudod tehát venni itt a villásreggeli műfaját. Sőt, este nyolcig nyitva vannak, így az esti fagyizásokról sem kell lemondani. 

Mamie Budapest cukrászda
(Fotó: Mudra László)

Nem csak a turisták törzshelye lesz a Mamie Budapest

Bár a Mamie Budapest kellős közepén, a Parlament közelében nyitott, én nagyon magaménak tudtam érezni. Végre egy hely, amit szerintem a helyiek és az itt élők is tényleg bátran használni tudnak. Az árak nincsenek elszállva, a környezet nagyon-nagyon szép és otthonos, csodásan keverik a kissé nosztalgikus, nagyis hangulatot a modernitással. Azonnal otthon éreztem itt magam. 

Ha tetszett a Mamie Budapest új cukrászdája, amit még a nagyi is megirigyelne cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!