A zaatar története annyira régre nyúlik vissza, hogy konkrét dátumot senki sem tud társítani hozzá. Valahol a Levante térségben (Libanon, Szíria, Palesztina, Izrael környéke) született meg, és azóta is a helyi konyhák királynője. A Közel-Keleten még ma is szinte minden piacon ott illatozik a friss pita és olívaolaj társaságában.
Növény vagy fűszer a zaatar? Mindkettő!
Maga a zaatar (avagy za’atar) kifejezés eredetileg egy vadon növő, aromás gyógynövényt takar, ami ízében a kakukkfű és az oregánó között helyezkedik el. Nem véletlen, hogy latin elnevezése oreganum syriacum, de itthon bibliai izsóp néven is ismert. Az idők során azonban ugyanígy kezdték el hívni azt a fűszerkeveréket is, amelynek ez a növény az egyik alapja. Ma már pedig a legtöbben automatikusan a fűszerre gondolnak a zaatar szó hallatán.

A zaatar valódi növény formájában nem nagyon fordul elő a piacokon vagy a boltok polcain, ha egy kiszemelt recepthez pont erre lenne szükséged, akkor szárított kakukkfűvel vagy oregánóval (esetleg ezek kombinálásával) helyettesítheted. A fűszerkeverék azonban már egyre több helyen beszerezhető. Ennek az alapja a zaatar növény mellett a kakukkfű, a szezámmag és a szumák. Ez utóbbi szintén egy közel-keleti fűszer, aminek jellegzetes citrusos, savanykás íze van. A keverék házilag is elkészíthető, van, aki sóval, oregánóval vagy majoránnával még tovább fokozza az ízmixet.
Így használd a konyhában!
Az egyszerre citrusos és kesernyés ízvilágú zaatar nem meglepő módon a közel-keleti ételekhez passzol a legjobban. Ha bírod az ilyen fogásokat, akkor nyert ügyed van: gyorsan rájössz majd, milyen sokoldalúan használható ez az ízesítő. Íme pár klasszikus felhasználási mód:
Pita vagy laposkenyér: olívaolajjal meglocsolva, zaatarral megszórva és sütőben pár perc alatt megpirítva mennyei snack lesz a pitából vagy lepénykenyérből. De előételnek is simán megállja a helyét!
Húsok, halak: keverheted olajos pácba vagy csak szimplán sütés előtt is megszórhatod vele a hússzeleteket, az intenzív ízélmény garantált!
Zöldségek: ha nem vagy nagy húsevő, akkor se aggódj! A sült krumplit, cukkinit, padlizsánt szintén remekül feldobja ez a fűszerkeverék. Mehetnek is egyből a grillre!
Pizza és szendvics: a zaatar nem csak pitán működik, sima kenyérre vagy pizzára is szuper választás. Kenyérnél elég, ha egy kis olívaolajjal megkented a szeletet, megszórod zaatarral, majd sütőben pár perc alatt ropogósra pirítod. Pizzánál a paradicsomszószba keverve egy kis extra keleties beütést ad az ételnek, de akár olajjal elkeverve sütés után is meglocsolhatod vele a szeleteket.

Egy kis kulináris érdekesség: a Közel-Keleten sokan a mai napig úgy tartják, hogy a zaatar nemcsak finom, de az agyra is jótékony hatással van. Állítólag segíti a koncentrációt, ezért gyerekeknek is gyakran készítenek zaataros reggelit iskola előtt. :)
Extrán figyelj rá tárolásnál!
A zaatar fűszerkeverék szobahőmérsékleten, légmentesen zárható üvegben hónapokig megőrzi az aromáját. A szezámmag miatt érdemes hűvös, fénytől védett helyen tartani, így nem avasodik meg. Ha pedig friss zaatar növényhez jutsz, szárítva te is elkészítheted belőle a saját fűszerkeverékedet!