Konyhai praktikák

Minden,amitabefőzésrőltudnodkell,mielőttbelevágsz

A Fenntartható tippek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Van valami varázslatos abban, amikor egy üveg saját készítésű lekvár vagy befőtt tetejét pattintjuk le. Amint megcsap az eltett gyümölcs illata, egy pillanatra újra a napsütötte nyár közepén találjuk magunkat (még ha csak egy fél percre is).

Miért érdemes befőzni? Egyáltalán mi is az a befőzés? És ha már csináljuk, befőtt, kompót vagy savanyúság legyen? Akármelyiket is szeretnéd elkészíteni, mindegyikben van három közös pont: tudatosságot, időt és alapos előkészületet igényel a folyamat. De ez semmiképp se riasszon el, mert a befőzés igenis jó buli! 


Már az ősember is tudta, hogy a hús tartósítása kulcsfontosságú, ha hosszabb ideig szeretné élvezni az élelmet. Az egyszerű módszerek, mint a szárítás, füstölés és sózás, lehetővé tették, hogy az élelmiszer ne romoljon meg gyorsan, és a hideg hónapokban is legyen mit enni. Az élelmiszerek hőkezeléssel történő tartósítása, majd légmentesen lezárt edényekbe zárása azonban csak a 18. század végén jelent meg. Szerencsére azóta is hódítanak a befőzött élelmiszerek, és egyre több kamrában lelhetőek fel a különböző házi lekvárok, dzsemek, befőttek.

 

rebarbara-kompot
Az eltett nyári és őszi gyümölcsöket akár szezonon kívül is élvezhetjük. (Fotó: Street Kitchen)

Szezonális ízek az év minden napján

Számos oka van annak, hogy miért érdemes befőzni. Ezek közül talán az egyik legfontosabb indok, hogy az eltett nyári és őszi gyümölcsöket így akár szezonon kívül is élvezhetjük. A befőtt készítése lehetővé teszi, hogy az ízletes terményeket hosszú ideig tároljuk és bármikor hozzájuk férhessünk. Emellett a házilag készült befőtt gazdaságos megoldás, főleg abban az esetben, ha mi magunk termesztjük az alapanyagokat, vagyis akár a hulladéktermelés csökkentésében is a segítségünkre lehet. Ráadásul egy otthon elkészített befőttbe csak az kerül, amit mi rakunk bele, adalékanyagok nélkül. A befőzés nemcsak praktikus és költséghatékony, hanem egészséges alternatívát is kínálhat a napi táplálkozásban.


Befőtt vagy kompót? 

Bár sokan összekeverik őket, a befőtt és a kompót két különböző dolog. Az alapvető különbség az elkészítési módjukban rejlik. A kompótot rövidebb ideig főzzük, és nem szükséges légmentesen üvegbe zárni. Ennek eredményeként frissebb és gyümölcsösebb állagú lesz, mint a befőtt, ugyanakkor az eltarthatósága lerövidül. Ha hosszabb ideig szeretnénk megőrizni a gyümölcsöket és zöldségeket, akkor a befőtt a legjobb választás. A befőtt készítése során a hosszú főzési idővel és a cukor hozzáadásával tartósítjuk a gyümölcsöt, így az sokáig megőrzi ízét és frissességét.

barackbefott
A befőtt és a kompót két különböző dolog. (Fotó: Street Kitchen)


Savanyúságok télire

A savanyúság készítése nem pontosan ugyanaz, mint a befőzés, de hasonló célokat szolgál. A savanyúságok esetében – mint például a savanyú uborka vagy káposzta – általában ecetet és sót használunk tartósításra, és maga a folyamat jellemzően nem igényel olyan hosszú időt sem. Míg a befőtt a gyümölcsök és zöldségek hosszú távú tárolására szolgál cukorral és hőkezeléssel, addig a savanyúságok készítése során az alapanyagokat ecet, víz, só és fűszerek keverékében érlelik. Ez megakadályozza a baktériumok szaporodását, így biztosítva a tartósságot.

A befőzés lépései

Mint már említettük, a befőzés bár nagyon hasznos dolog, komoly odafigyelést és előkészületeket igényel. Íme, mi mindenre kell figyelni a folyamat során: 

Megfelelő alapanyagok kiválasztása: az alapanyagok minősége kulcsszerepet játszik a befőzés során. Válasszunk friss, hibátlan gyümölcsöket vagy zöldségeket – de akár a kevésbé érett gyümölcsöket is felhasználhatjuk. A legfontosabb, hogy ne legyenek köztük sérült vagy rothadt darabok, mert egyetlen hibás alapanyag is tönkreteheti az egész befőttet.

Alapos előkészítés, takarítás: az alapanyagokat alaposan mossuk meg, és szükség szerint hámozzuk vagy szeleteljük fel őket! Emellett az egész konyhát, valamint a befőzéshez használt eszközöket is alaposan érdemes lefertőtleníteni, mielőtt nekilátnál a befőzésnek. A tiszta környezet és eszközök biztosítják, hogy ne kerüljön szennyeződés az élelmiszerekbe és az üvegekbe.

A befőtt elkészítése: cukros víz képezi a befőtt alapját, amit addig kell főzni, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Miután az üvegeket megtöltöttük a forró sziruppal és az előkészített gyümölcsökkel, jól zárjuk le őket!

Hőkezelés: a befőtteket általában forró vízbe állítva forralják, hogy elpusztuljanak a baktériumok és biztosítsák a tartósságot. Gyümölcsök esetében a hőkezelési idő általában 10-20 perc. A folyamat után hagyjuk az üvegeket szobahőmérsékleten lehűlni, és ellenőrizzük, hogy a fedeleket biztosan jól zártuk-e le.

Tárolás: a befőtteket száraz, hűvös helyen tároljuk, lehetőleg sötétben, hogy megőrizzék ízüket és frissességüket. Egy kamra vagy spájz ideális választás erre a célra.

meggybefott
Egyetlen hibás gyümölcs is tönkreteheti az egész befőttet. (Fotó: Street Kkitchen)

A befőzés nemcsak hasznos, hanem egy olyan szórakoztató tevékenység is, amely lehetőséget ad arra, hogy kreatívan kísérletezzünk a különböző ízekkel. Ha hosszú távon gondolkodsz a befőzésben, érdemes lehet befektetni olyan eszközökbe, amelyeket minden évben előkaphatsz a szekrényből, így biztosíthatod, hogy semmilyen egyéb kajamaradékkal ne kerüljenek kapcsolatba. Persze az alapos fertőtlenítés így is elengedhetetlen, ha a tökéletes házi befőttre gyúrsz! 

Ha tetszett a Miért érdemes befőzni? Itt van minden, amit tudnod kell cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!