Cikkek

Torták,krémesekésdesszertlogisztikaígypörögMikliánAnettcukrászegynapja

Kívülről talán úgy tűnhet, hogy egy cukrász élete a szebbnél szebb sütik készítéséről és dekorálásáról szól, azonban ahogy a vendéglátás minden területe, ez is tartogat bőven kihívásokat.

A Michelin-csillagos konyhát irányító Sárközi Ákos, a főzelékkirálynő Sinkó Bori, a hat pékséget üzemeltető Kirschner Anita és Szikra Gabi, A Konyhám 365 séfje után ezúttal a Sütikék cukrászda tulajdonosa, Miklián Anett mutatta meg nekünk, hogyan telik egy napja. 

A dunaújvárosi egységben jó korán indul a reggel, ugyanis a sós és édes aprósütiket is a saját pékjeik készítik, aki mindent frissen sütnek hajnalban. De a cukrászok sem késlekednek sokat, reggel 8-ra mindennek készen kell állni az indulásra, hogy az üzemből időben kiszállíthassák a finomságokat a három üzletbe. 

Minden a lehető legfrissebb formában kerül a pultba 

A süteményeket mindig előző nap készítik elő, így korán reggel a dekorálás a fő feladat. Ekkor már az összeállított és felszeletelt tortákra kerül a tejszínhabdíszítés és egyéb apró elemek. Külön-külön pultfelületeken gyűjtik, melyik üzletbe melyik süticsomag megy, hogy ne fordulhasson elő kavarodás. Apropó, logisztika: szerintem nagyon érdekes, hogy a három üzletben mennyire eltér, melyik süti fogy jobban. Dunaújváros urbánusabb jellegű, ezért ott jobban fogynak az olyan sütemények, amelyek az éppen hódító trendeknek felelnek meg, míg krémesek közül itt a francia a legnépszerűbb. Ezzel szemben a két kisebb üzletben, Adonyban és Pusztaszabolcson inkább a klasszikus és házias sütik örvendenek népszerűségnek, krémesek közül is főleg a házi. Más-más sütiválogatást kell küldeni a különböző üzleteknek, ami azért igényli a tervezést. 

(Fotó: Mudra László)
(Fotó: Mudra László)

Mozgalmasan telik egy nap

Miklián Anett is az üzemben kezd, reggelente ő is besegít a sütemények készítésébe. Amikor náluk jártunk, a krémesek elkészítése volt a feladata. Változó, hogy mit csinál; van, hogy a torták összeállításában segít, van, hogy a dekorálásban – valójában épp ott, ahol szükség van rá. 

Ezt követően a sütikkel együtt mi is útnak indultunk, és Dunaújváros felé vettük az irányt, hogy ellenőrizzük a pultot és a desszerteket. Ilyenkor Anett megnézi, mi az, ami selejt, hogyan van berendezve a pult, meg úgy összességében, hogy minden készen áll-e a nyitásra. Az üzletben tevékenykedve Anettnek volt ideje mesélni a vendéglátással való kapcsolatáról. Pontosabban arról, hogy milyen nőként és anyaként ebben a szakmában dolgozni, na meg arról is, hogy számára mi okozza a legnagyobb kihívást. Ha ez is érdekel titeket, nézzétek meg a videót is!

(Fotó: Mudra László)
(Fotó: Mudra László)

Délután sem áll meg az élet

A cukrászda csekkolása után újra visszatértünk az üzembe, ahol bőven várt még ránk feladat. Ilyenkor folyamatosan sülnek a finom torták, nem áll meg a munka. Természetesen Anett is részt vesz az elkészítésükben, de most azt is kitűzte célként, hogy megtanít minket, vagyis inkább engem tortát összeállítani. Szoktam otthon sütiket készíteni, de azért az teljesen más, mint egy többszintes torta összeállítása, így az elején még bizonytalanul indultam. A végére egész pofás tortát sikerült összerakni, bár a többiek a cukrászatban azt mondták, kell még egy kis gyakorlás. :D 

Ezt követően mi el is búcsúztunk, Anettra azonban várt még bőven feladat. Nemcsak a már megalkotott torták elkészítése, hanem újabb ötletek kitalálása és megvalósítása is.

Ha tetszett az Egy nap Miklián Anett-tel a Sütikék cukrászdákban cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!