Street Kitchen Guide

NemmindennapikézművespékáruksülnekaMindennapiPékségben

A fővárosban egymást érik a kézműves pékségek, ám a külváros felé haladva egyre ritkább kincs a jó minőségű kovászos kenyér. Az Alsónémediben élők mindennapi kenyere azonban egy nem mindennapi helyről érkezik!

A délkeleti agglomerációban élőknek nem is feltétlenül kell átlépniük Budapest határát, ha roppanós kovászos kenyérre vagy minőségi pékárukra éheznek. Soroksártól pár kilométerre, Alsónémediben ugyanis igazi kincsesbánya várja a péksütirajongókat: a Mindennapi Pékség cseppet sem mindennapi finomságai! 

Faszéntől a péküzemig

A kenyérsütés nem az első „bekattanás” volt az alapító, Jenei Dávid életében, előbb ugyanis a grillezés rabolta el a szívét. A húsok és a zöldségek forgatása a rácson azonban egy idő után már nem jelentett kihívást számára, ekkor kezdett kísérletezni a házi készítésű lepényekkel. Beleásta magát a tésztagyúrás tudományába, innen pedig tésztagombócokkal kikövezett út vezetett a saját kovászos kenyér sütéséig.

Mindennapi pékség Alsónémedi
(Fotó: Szilágyi Nóri)

„Ez végül nagyobb falatnak bizonyult, hónapokba telt, amíg elsajátítottam minden fortélyt, közben pedig szép lassan beleszerettem” – mondja Dávid a kezdetekről. Ahogy ő fogalmaz, 2017 augusztusában sütötte az első kenyerét, az első ehetőt pedig 2018 januárjában. 😀 A jól sikerült veknit egyre több és több követte, és amikor már nemcsak a családi és baráti kör, hanem a környéken élők is Dávid kenyerét (v)ették, eljött az ideje, hogy a házi pékséget egy komolyabb egységre cserélje. Szerencsés véletlen volt, hogy az egyik ismerőse épp egy kávézó nyitásán gondolkodott, így összefogtak és hamarosan megnyílt a Mindennapi Pékség Alsónémediben.

Időbe telt, míg a kovászos kenyér megtalálta a közönségét

Az évek során Dávid tökélyre fejlesztette a kovászos kenyere receptjét, amiből mindennap négyféle készül az üzemben. Az alsónémedi közönség azonban kétkedve fogadta a csak kovásszal készülő vekniket. A környékbeli pékségekben még mindig ritka a kovászos pékáru, ezért időbe telt, amíg az emberek megismerték és elfogadták ezt a típust. Mára azonban a Mindennapi Pékség egyik húzótermékévé lépett elő. „Amikor elfogy a kovászos kenyér, van, hogy a kiflitésztából csinálok pár veknit vésztartaléknak, de hiába, mert mindenki a kovászosat keresi” – mondja Dávid büszkén. 

Mindennapi pékség Alsónémedi kovászos kenyér
(Fotó: Szilágyi Nóri)

Fehér kovászos mindennap készül, emellett teljes kiőrlésű, parasztkenyér, valamint különféle ízesített verziók váltják egymást a kínálatban. Az aktuális kenyérmenü mindig elérhető a pékség Facebook-oldalán. Mi a cheddaros-jalapenós verziót csíptük el, amit önmagában is élmény volt falatozni!

Nemcsak a tészta, a bele való is helyben készül

Miután a kenyérsütésbe belejött, Dávid ráfordult a péksüteményekre is. Vallja, hogy egy jó minőségű kelt tészta otthoni körülmények között is előállítható, a kézzel készült leveles tészta azonban már nagyobb szakértelmet igényel. A Mindennapi Pékség üzemében 3-4 napon át készül a leveles tészta, ami aztán tökéletesre sült croissant, kakaós csiga vagy éppen cruffin formájában kerül a pultba. Ez utóbbiból a mákos-citromos verziót kóstoltuk, csinos kis meringue-gel a tetején, és nem tudtunk vele betelni.

Mindennapi pékség cruffin
(Fotó: Szilágyi Nóri)

Egyáltalán nem gejl, a tészta és a krém arányát tökéletesen eltalálták benne. Apropó, krém: a péksütikbe kerülő töltelékek mindegyike szintén helyben készül, a túrós batyutól kezdve a réteseken át az almaraguval töltött szerelmeslevélig!

A vevőkkel közösen alakítják a Mindennapi Pékség kínálatát

Aki sütött-főzött már valaha recept nélkül, az tudja, hogy néha a véletlenekből születnek a legfinomabb dolgok. Ezt Dávid is megtapasztalhatta az egyik sós párna kapcsán. Egyik este, az alaptészta elkészítése után már annyira fáradt volt, hogy nem tudta, mivel „koronázza” azt meg, ezért inkább aludt rá egyet. Az ihlet azonban reggelre sem jött meg, ezért felcsapta a hűtő ajtaját és az ott lapuló alapanyagokra bízta magát. A végeredmény egy egyszerű, de nagyszerű fokhagymás-paradicsomos-sajtos párna lett, ami néha extra verzióban, egy kis szívsonkával és tormával felturbózva is elérhető.

Mindennapi pékség Alsónémedi párna
(Fotó: Szilágyi Nóri)

A saját kreativitásán túl Dávid a vevői igényeknek is igyekszik megfelelni. Ennek köszönhető például, hogy egyre több teljes kiőrlésű péksüti bukkan fel a kínálatban. A már említett almás szerelmeslevél is ezek közé tartozik, ahogy a szilvás papucs tésztája is teljes kiőrlésű lisztből készül.

Mindennapi pékség Alsónémedi szerelmeslevél
(Fotó: Szilágyi Nóri)

Igazán szerethető hely a Mindennapi Pékség

Az 5-ös főút mentén található Mindennapi Pékség nem mindennapi felhozatalával hamar belopta magát az Alsónémediben élők és az azon átutazók szívébe. A pultban sorakozó, hívogató péksütik közül nem egyszerű egyet választani, de jó hír, hogy mellényúlni nem nagyon tudtok! 😊

Mindennapi pékség Alsónémedi
(Fotó: Szilágyi Nóri)

A belvárosi kézműves pékségekhez képest az árak is barátibbak, Dávidnak pedig garantáltan mindenkihez van egy-két jó szava. A finom kávé mellett ráadásul igazi retró napközis teával is leöblíthetitek a reggeli vagy délutáni péksütit!

Cím: 2351 Alsónémedi, Fő út 37.


Mindennapi Pékség
Mindennapi Pékség
Alsónémedi, Fő út 37, 2351 Magyarország

Ha tetszett a Mindennapi Pékség tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!