A New York roll, mint neve is mutatja, egy New Yorkból származó péksüti, ami csupán két éve, 2022-ben született meg. A Lafayette nevű, francia stílusú pékségből és kávézóból indult hódító útjára. Eredetileg a The Suprême nevet viselte a kicsinek nem mondható tekercs, majd az Instagramnak és TikToknak köszönhtően vált igazán virálissá. Azóta már hosszú sorok kígyóznak a nyitás előtt, tömegek akarják kipróbálni a híres-neves tekercseket.
Na de hogyan készül a New York roll?
Az nem szokatlan, hogy két, már régóta létező péksütiből valami újdonságot hoznak létre, ilyen például a cruffin is. Ez a croissant és a muffin szerelemgyereke, de létezik cronut (croissant + fánk) is. A New York roll egyesek szerint a croissant és a bomboloni, vagyis az olasz fánk párosából áll, de csak azért mondják ezt, mert nem ismerik a mi örök kedvenc leveles tésztás kakaós csigánkat. :D Azért croissant, mert az ahhoz is használt sokrétegű, vajas leveles tészta adja az alapját, a bomboloni pedig a cukrászkrémes tölteléke miatt jellemző rá.
A tésztát egy formában sütik, így jóval tömörebb marad, majd ebbe kerül a változó ízesítésű krém és általában a tetejére is egy kis díszítés. Nagyon mutatós édesség a végeredmény, az ízekről nem is beszélve – a tömör tésztát tökéletesen lazítja a krém. De ehhez természetesen fontos, hogy minőségi alapanyagokat használjanak, és az elkészítése akár többnapos folyamat is lehet a tészta miatt.

A pisztáciás változat a legnépszerűbb
A töltelékeknek csak a képzelet szabhat határt, azonban a pisztáciás változat hódít leginkább szerte a világon. A zöld krém más péksütiknél is népszerű, gondoljunk csak a méltán híres pisztáciás croissant-okra itthon is. Azonban gyümölcsös, karamelles, csokoládés, vaníliás változatot is készítenek a New York rollból.
Itthon is egyre népszerűbb a New York roll
Nemrég jártam a szegedi Emmarozsban, ahol a tulajdonosok azt osztották meg velem, hogy ők úgy tudják, először náluk lehetett kapni itthon. Ők málnalekvárral lazítanak rajta, hogy kissé fanyarabb legyen, elképesztően finom és mutatós. Ha Szegeden jártok, mindenképp próbáljátok ki! Budapest környékén az Axel cukrászdában vált igazán népszerűvé szintén a pisztáciás változat. Nekünk nagyon bejött, ti is adjatok neki egy esélyt!