A Magyar Cukrász Ipartestület immár 19. alkalommal rendezte meg Az ország tortája versenyt, amely mára nemcsak a cukrászszakma, hanem az édesszájú közönség egyik legjobban várt eseményévé nőtte ki magát. A cél idén is változatlan maradt: méltó módon ünnepelni augusztus 20-át, Magyarország szimbolikus születésnapját, egy igazán különleges tortával. A mezőny az előző évekhez hűen ezúttal is rendkívül erősnek bizonyult. Most viszont végre lehullt a lepel és megszületett az abszolút győztes: lássuk, ki viselheti idén Az ország tortája 2025 címet!
Dobos C. József öröksége tovább él
A verseny idei tematikáját egy jeles évforduló adta, hiszen pont 140 éve mutatták be először Dobos C. József legendás süteményét, a dobostortát. A nevező cukrászoknak tehát a „Dobostorta 140” témában kellett szabadjára engedni a fantáziájukat. A cél az volt, hogy a klasszikus alapanyagokból – tojás, karamellizált cukor, csokoládé, vaj és vanília – kiindulva újragondolt, modern desszertet alkossanak, ami méltó világszerte ismert és szeretett elődjéhez.
Az abszolút győztes: DCJ Stílusgyakorlat
A hagyományok új értelmezése, klasszikus ízek kortárs köntösben – így lehetne a legjobban összefoglalni Az ország tortája 2025-ös győztesét. A gyulai Kézműves Cukrászda mestercukrászai, Balogh László és Kis Roland „DCJ STÍLUSGYAKORLAT” fantázianevű alkotása nyerte el idén a rangos címet, amely Dobos C. József, a legendás dobostorta megalkotója előtt hajt fejet.

A győztes torta vajban gazdag piskótalapokra épül, melyek közé habkönnyű csokoládés vajkrém és savanykás meggyzselé kerül, a meggypálinka és a mandulapraliné pedig még izgalmasabbá teszi az ízvilágot. A különleges, függőleges rétegrend és a roppanós doboscukros alap egyszerre tiszteleg a klasszikus előtt, miközben a modern cukrászművészet kreatív oldalát is megmutatja.
Az ország tortája 2025 verseny további díjazottjai
Az idei mezőnyben a DCJ Stílusgyakorlat mellett két másik torta is kiemelkedett a zsűri értékelése alapján. A második helyen Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) alkotása, a Vadszüreti csábítás végzett, amely különleges ízkombinációival és harmonikus felépítésével nyerte el a szakértők tetszését.
A harmadik helyet a Fürtös menyecske fantázianevű torta szerezte meg, amelyet Rosta Sándor és Rábai Anita (Mozart Cukrászda, Hévíz) készítettek, ráadásul ez az alkotás zsebelhette be a Kézműves Cukrászatért Alapítvány különdíját is.
Az egész országban elérhető lesz a győztes
A győztes torta augusztus 19-től lesz elérhető a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazárban, valamint több száz cukrászdában szerte az egész országban. A pontos helyszínlistát augusztus 18-tól a www.cukraszat.net oldalon teszik közzé. Mi már alig várjuk, hogy a villánkra tűzhessük az első falatot! 🙂
Az idei verseny bebizonyította, hogy 2025-ben nem a legextrémebb ízkombinációk számítanak igazán trendinek, hanem az a fajta alkotói szemlélet, amely képes hidat építeni múlt és jelen között – épp úgy, ahogy a DCJ STÍLUSGYAKORLAT teszi, tisztelegve a nagy előd, Dobos C. József munkássága előtt.
Nyitókép: Magyar Cukrász Ipartestület