Konyhakert

Paprikábanverhetetlen:eza4fajtahozzaalegtöbbtermést

A paprika nem véletlenül lett a magyar konyha egyik alappillére: ízletes, sokoldalú, és ha jól választasz fajtát, elképesztő mennyiséget tudsz betakarítani akár egyetlen tőről is. Most lerántjuk a leplet az otthoni paprikatermesztés minden titkáról!

Júniusra a magvetés ideje ugyan már elmúlt, de ha szerencsés vagy, még találhatsz paprikapalántát a piacokon vagy kertészetekben – érdemes nyitott szemmel járni. Ha későn ébredőként idén te is szeretnél otthon paprikát termeszteni, de nem tudod, melyik fajtába érdemes energiát fektetni, vagy elgondolkodtál már azon, hogy a bolti paprika magjából lehet-e palántát nevelni, akkor ez a cikk neked szól!

Magyar paprika: egykor világszintű nagyhatalom voltunk

Hazánk paprikatermesztése a második világháború után kapott igazán lendületet. Az 1960-as évektől kezdve a szentesi és kalocsai régiókban kiemelkedő mennyiségű paprikát termeltek, elsősorban édes-nemesített változatokat, fűszerpaprikát és tölteni való fajtákat.

A szentesi üvegházak és fóliás termesztés világszinten is egyedülálló volt, az 1980-as években évente akár 30-40 ezer tonna paprika is termett Magyarországon. Mára ez visszaesett: a nagyüzemi termesztés költségessé vált, a kultúrnövények térnyerése előtérbe került, és az import olcsóbb lett. Ugyanakkor egyre többen fedezik fel újra az otthoni termesztés örömét – főleg, ha hozammal verhetetlen fajtákat választanak.

Hibrid vs. tájfajta – nem mindegy, mit ültetsz

Mielőtt elvetnél bármilyen magot, érdemes tisztában lenni azzal, mit is jelent az, ha egy paprika hibrid fajta. A hibrid (F1 jelöléssel) olyan növény, amely két különböző genetikai hátterű szülő keresztezéséből jött létre, célzott nemesítési eljárással. Előnye, hogy ellenállóbb, gyorsabban nő, és jellemzően nagyobb hozamot ad, mint a klasszikus, úgynevezett „régi típusú” vagy tájfajták.

A hátránya viszont az, hogy a terméséből szedett mag nem örökíti tovább az anyanövény tulajdonságait. Azaz: ha hibridet ültetsz, jövőre újra meg kell venned a magot, nem elég a sajátod. Ezzel szemben a régi típusú fajták esetében a magfogás működik: ezekből újra és újra termeszthetsz azonos minőségű növényt.

Lehet-e termeszteni bolti paprika magjából?

Ez a klasszikus „lehet, de nem érdemes” esete. A bolti paprikák többsége hibrid fajta, ami azt jelenti, hogy ugyan kicsírázhat a mag, de a belőle kinövő növény megbízhatatlan: lehet, hogy csenevész marad, későn vagy keveset terem, esetleg egészen más lesz a formája és íze, mint amit vártál. Ha szívesen kísérletezel, egy próbát megér, de ha biztosra mennél, jobb választás minőségi vetőmagot venni megbízható forrásból.

Otthoni paprikatermesztés egyszerűen
Otthoni paprikatermesztés egyszerűen


Ezek a fajták szinte ontják a paprikát

Ha nem akarsz sokat kísérletezni, de fontos a bő termés és a jó íz, próbáld ki az alábbi fajták valamelyikét:

  1. Cecei paprika: a klasszikus magyar fajta. Korai érésű, bőtermő, világoszöld termése hosszúkás, vékony húsú. Főleg nyersen vagy lecsóba kiváló. Kertben és fólia alatt is jól teljesít.

  2. Kápia F1: hibrid, de megbízható fajta. Vastag húsú, édes, pirosra érő paprika, amit süthetsz, tölthetsz, de akár lecsóba is mehet. Rengeteg termést hoz, főleg napos helyen.

  3. Fehérözön F1: a nevéhez méltóan ontja a fehér, tölteni való paprikákat. Kompakt növekedésű, fóliában és szabadföldön is jól érzi magát. Különösen alkalmas balkonládás termesztésre is.

  4. California Wonder: ez a kaliforniai paprika nemcsak szép, hanem finom is. Kevésbé bőtermő, mint a cecei, de egy tőről így is akár 8-10 szép nagy termés leszedhető. Kiváló salátába vagy grillezni.

Miért éri meg paprikát termeszteni otthon?

A paprika érzékeny növény, de ha egyszer elkapod a ritmusát – a fény, a víz és a tápanyag egyensúlyában –, meghálálja a törődést. Egyetlen tő akár 20-30 termést is hozhat, ami fajtától és körülményektől függően nagyjából 2-4 kg paprika szüretelését is jelentheti, ami már jelentős megtakarítással járhat, főleg, ha bióban gondolkodsz. Ráadásul saját paprikát szedni a reggelihez, vagy friss lecsót főzni a saját termésedből semmihez sem fogható érzés!

A paprika jól tűri a konténeres termesztést is, így balkonon vagy napos teraszon is nevelhető. Ha egyszerre több fajtát ültetsz, különféle színekben és formákban pompázó termést szüretelhetsz – és még csak nagy kert sem kell hozzá.

A boltokban legtöbbször nem tüntetik fel a konkrét fajtát, viszont ha piacon vásárolsz, akkor könnyedén meg tudod kérdezni a termelőtől, és ha kiderül, hogy tájfajta magot használ, akkor bátran kísérletezz belőle otthoni magvetéssel! Egy kis odafigyeléssel és a megfelelő fajta kiválasztásával te is bő termésre számíthatsz. Akár kezdőként, akár tapasztalt kertészként fogsz hozzá, a paprika biztosan meghálálja a törődést.

Hasznos tudnivalók otthoni paprikatermesztéshez:

  • Legjobban laza, tápanyagban gazdag talajban fejlődik.

  • Hetente egyszeri tápoldatozás csodákat tehet.

  • Magaságyásban, fóliasátorban és balkonládában is nevelhető.

  • A palántázás után legalább 6-8 óra napfény szükséges naponta.

  • Jó szomszédnövény lehet bazsalikom, hagymák vagy sárgarépa mellé.

Ha tetszett az Otthoni paprikatermesztés egyszerűen – a legjobb fajták kezdőknek és haladóknak cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!