Hirdetés

Jókuti András, a megszállott íz- és élménykereső

Hirdetés

Jókuti András, a megszállott íz- és élménykereső

Hirdetés
A Street Kitchen podcast eheti vendége Jókuti András gasztroblogger, foodie, világutazó, bár pontos definíciót ő sem tudna magáról alkotni. Nagyon sok országban járt már, kedvence Japán és Dánia, és olyan éttermekbe is bejut, ahová másnak sosem sikerül. Podcastet hallgatni jó!
Hirdetés

Jókuti András nagyon élvezi, hogy nem kell semmilyen kategóriát és kötöttséget magára aggatnia, szabadon utazgat a világban, miközben minden utazásának fő célpontja valamilyen különleges étterem és gasztronómiai élmény. Szerinte fontos, hogy az ember megismerje saját magát és személyiségét, és ahhoz keressen valami megfelelő munkát. Ő is nagyon szeretett volna villamosmérnök lenni, de ma már úgy véli, mindenkinek jobb, hogy nem ez történt. 

Minden pénzét étteremre költi

Mint elmondta, mindig nagyon szeretett enni, és mindig az az ember volt, aki az összes spórolt pénzét képes volt elkölteni egy jó étteremben. Egy nizzai utazás után, amikor életében először sikerült bejutnia egy Michelin-csillagos étterembe, rögtön beszippantotta az éttermek és a fine dining világa. Azóta is a progresszív fine dining konyha érdekli a legjobban.

Blogja, a Világevő idén lesz tízéves, András tehát azóta folyamatosan utazgat a világban. Úgy számolja, már ötvennél is több országban járt, de sok helyre többször is visszamegy, ha igazán érdekli. Az egyik ilyen kedvenc célpontja Japán. Nagyon érdekes történeteket mesélt arról, hogyan sikerült bejutnia különböző éttermekbe.  

Vannak ugyanis olyan helyek, ahová gyakorlatilag földi halandó nem teheti be a lábát, ilyen például az egyik japán étterem, a Sushi Saito. Ettől az étteremtől éppen tavaly vették el mind a három Michelin-csillagot, mert lehetetlen náluk asztalt foglalni. Összesen nyolc ülőhelyük van, amit újra meg újra lefoglalnak a visszatérő törzsvendégek. A Michelin-kalauz érvelése szerint nem is számít tehát étteremnek, hiszen utcáról gyakorlatilag lehetetlen bejutni. 

Jókuti András bevallotta, hogy ha az ember túl sok jó helyre megy, akkor nyilván megnő az ingerküszöbe, de ez őt csak arra sarkallja, hogy még több időt töltsön kutatással és az éttermek kiválasztásával. Hangsúlyozta: nehéz egyértelműen eldönteni egy étteremről, hogy mennyire jó. Sokféle vélemény létezik, sok tényező befolyásolja, hogy kit milyen élmény ér egy helyen. Ő simán elment már olyan étterembe is, ahol az előzetes információk alapján arra lehetett számítani, hogy csalódás éri. 

Másik nagy kedvence a koppenhágai Noma, amit a világ legjobb éttermének tart. Nagyon jóban van René Redzepi séffel, aki elterjesztette Dániában az új északi konyhát – ennek nyomán pedig megindult a gasztronómiai turizmus a skandináv országokban. 

Magának szervezi az utazásokat

András bevallotta, hogy életmódjában szerepet játszik egyféle addikció. Amikor visszajön valahonnan, már a következő útjon jár az agya. Néha meghívásra utazik, de alapvetően a legtöbb utazást magának szervezi, és szereti a nagy kihívásokat, például, ha egy olyan étterembe sikerül bejutnia, ahová kizárólag a helyi törzsvendégeket engedik be. 

Érdemes a lejátszás gombra kattintani, hiszen András a beszélgetés végén őszintén beismeri azt is, hogy ez az életmód, bár rengeteg élményt nyújt, nem különösebben alkalmas a meggazdagodásra. Mesél arról is, hogyan tudja a rengeteg utazást a családdal összeegyeztetni. Tanácsokat is ad egyébként azoknak, akik nem csillagászati áron akarnak finom éttermeket kipróbálni – ebben például Spanyolország az egyik favoritja. 

Ne feledjétek! Podcastet hallgatni jó, hiszen rengeteget megtudhattok egy-egy témáról rövid idő alatt. Podcastet hallgatni akkor is tudtok, amikor könyvet olvasni nincs lehetőségetek, vagy amikor hosszú időt kell tömegközlekedési eszközön vagy éppen autóban ülve töltenetek.  

Hallgassatok minket Apple podcasttel és Spotify-on is!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?