Gasztro

Mihezkezdjarebarbarával?Rengeteglehetőségrejlikbenne

Igencsak furcsa zöldség a rebarbara, mert az elgondolásokkal ellentétben valóban zöldség, nem pedig gyümölcs. Érdemes megismerkedni vele és kísérletezni a konyhában, hiszen a felhasználása igen sokrétű.

A magyar konyhában inkább a múlt század elején volt népszerű, aztán feledésbe merült, sokan egyféle retró alapanyagként gondolnak rá, és csak az utóbbi időben kezdték ismét felkapni. Pedig a rebarbara felhasználása igen sokrétű. Az ellenérzésekhez hozzájárulhatott az is, hogy a rebarbarának csak a szára ehető, a levele nem. Sőt utóbbiak enyhén mérgezőek, ami sokakat elriaszthat. De ettől nem kell megijedni! Egyik legalapvetőbb élelmiszerünk a burgonya, és igen kevesen tudják, hogy annak is mérgező a levele és a virága is – csak a gumója nem! Nem véletlen, hogy Európában sokáig nem is fogyasztották, csupán gyanakodva pislogtak rá.

Rebarbarás-epres magsüti (Fotó: Shutterstock)
Rebarbarás-epres magsüti (Fotó: Shutterstock)

A rebarbara felhasználása: csak a szárát edd!

A rebarbarának tehát csak a szára fogyasztható. Jellegzetesen savanykás, frissítő, kissé citromos – ezért szuperül működik édességekben is. Ázsiából származik, de régóta elterjedt Európában. Kínában már több mint négyezer éve is ismerték a rebarbarát – de nem ételként, hanem gyógynövényként használták. Kereskedtek is a rebarbaragyökérrel, ami annyira értékes volt, hogy egy időben drágább volt Európában, mint a fahéj vagy a sáfrány. Gyökerét hashajtóként, fertőtlenítőként alkalmazták. 

Európában a cukor elterjedése hozta meg a rebarbara számára a népszerűséget, anélkül ugyanis túlságosan savanyú. A 19. századra lett igazán közismert gyümölcspótlóként, piték, kompótok, lekvárok alapanyagaként. Magyarországon is terem, főleg kiskertekben vagy kisebb gazdaságokban – jól bírja a hűvösebb klímát. Április végétől június végéig tart a szezonja. Később már nem igazán szedik, mert az érett példányok oxálsavtartalma nő – ez az, ami nagy mennyiségben mérgező lehet. 

A rebarbara felhasználása igen sokrétű, hiszen édes és sós ételeknek egyaránt szuper alapanyaga lehet. Érdemes vele kísérletezni, kezdd a sütikkel, de amúgy húsok mellé, sőt köretek feldobására is kiváló lehet! 

Rebarbarás eperlekvár (fotó: Street Kitchen)
Rebarbarás eperlekvár (fotó: Street Kitchen)

Mire figyelj, ha először veszel rebarbarát?

A szár állapota a legfontosabb! A friss rebarbara szára feszes, ropogós, nem fonnyadt. Ha meghajlítod, kissé ropogósan törik, nem hajlik, mint a zeller. A gumiszerű szárakat messzire kerüld el!

A rebarbara színe fajtától függően lehet zöldes, rózsaszínes vagy élénkpiros – mindegyik jó! A pirosabb általában kevésbé savanyú, de ez nem kőbe vésett szabály. Hűtőben, konyharuhába csomagolva négy-öt napig is eláll, de ha feldarabolod, jól zárható zacskóban le is fagyaszthatod. 

Extra tippek a felhasználáshoz:

  • Mindig hámozd meg a vastagabb szárakat, mert a héj rostos lehet.

  • Ne használd a levelét, mert mérgező, mindig dobd ki.

  • Adj hozzá bátran cukrot vagy mézet – a savanykásságát jól ellensúlyozza.

  • Citrommal, naranccsal, eperrel, vaníliával is jól harmonizál.

Néhány tipp édes ételekhez:

Rebarbarás morzsapite  – klasszikus, mint az almás pite, csak savanykásabb.

Rebarbarás muffin – krém formájában remekül kiegészíti az egyszerű muffint. 

Rebarbarakompót – hidegen isteni fagyihoz, tejberizshez.
Rebarbaradzsem – önmagában vagy eperrel keverve nagyon népszerű.
Szörp, limonádé, koktél – kiváló nyári frissítő alapanyag!

Ha kicsit haladóbb felhasználó vagy, akkor sült húsok mellé is kínálhatod, sült hagymával remek köretet rakhatsz össze belőle. A sült kacsacomb egy rebarbarachutneyval igazán jó választás, de töltheted szendvicsbe vagy tortillatekercsbe is. Jó kísérletezést!

Ha tetszett a Rebarbara felhasználása: rengeteg lehetőség cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Címkék, kategóriák