Hol egyek ma?

Hagyományos,olasz,kürtőskalácsoselhoztukSzegedlegizgibbfagyizóit

Szeged dúskál jobbnál jobb fagyizókban, és belevetettük magunkat a gombóchegyek közé: megnéztük, hol érdemes tölcsérrel a kézben flangálni.

Négy szegedi fagyizó, lelkes tesztelők, és rengeteg, de tényleg rengeteg fagyi – íme az ítélet.

Il Bruno Gelato

Olasz életérzés árad a mosolygós kiszolgálásból, az egyedi enteriőrből és persze a gelatópultból az Oskola utcai Il Bruno Gelateriában. A tulajdonos, Adorján Krisztián olaszországi élete alatt szeretett bele az olasz fagylaltok, pontosabban gelatók világába. Első üzlete Liguriában nyílt meg, majd 2021-ben elhozta magával Budapestre az olasz ízeket. Társa és a cukrászat séfje az olasz Fabio Marconi gelatómester. Krisztián az egységet hőn szeretett kutyájáról, Brunóról nevezte el, és Szegeden idén májusban nyitotta meg a kapuit. A receptek mellé az alapanyagok is Itáliából érkeznek, és nincs könnyű dolga a betérő vendégeknek: jelenleg 32 gelato és granita közül lehet választani. A legtöbb gelato teljes tejjel és az utánozhatatlan olasz tejszínnel készül, amitől a nyalánkságok igazán krémesek és intenzívek. Érdemes megkóstolni a granitákat is, amelyek nem hiába díjnyertesek az olasz régiókban: egy jégkásán és sorbeten túlmutató hűsítő, ízes nyalánkság, ami egyszerre fanyar és édes. A pohár alján megolvadt granitát a hátsó teraszon a fa alatt megpihenve érdemes kihörpinteni. A hidegebb idő beálltával a gelatókat olasz édességek váltják fel: a kínálat része lesz a cannolo, a tiramisu, a profiterol, de még a maritozzo is említésre került – hiszen az olasz tejszín egyedi ízvilága süteményekben ugyanúgy a dolce vita része, mint a gelatók világában. 

Cím: 6720 Szeged, Oskola u. 7.

szegedi fagyizók il bruno gelato
(Fotó: Asztalos Judit)

Bocs fagyizó 

A szegedi fagyiélet említésekor nem mehetünk el szó nélkül a Bocs fagyizó mellett. Számos szegedi már gyerekkorában megismerte a Bocs fagyizót, és most a gyermekeivel jár vissza: az idén augusztusban 40. szülinapját ünneplő fagyizó két-három generációt is kiszolgált házias ízeivel. Dezső, a tulajdonos maga építette fel a bokrok és fák között megbúvó oázist, és a sziklákból épített padokon túl a fagyikínálat is a két keze műve. Az évek múlásával a fagyikészítés a nyári mindennapok részévé vált, és a Bocs fagyizó kínálatát a receptek egyedisége adja, melyek írásos lenyomattal nem rendelkeznek. A vásárlók kedvence a rizsfagylalt, ami 30 éve sosem hiányozhat a kínálatból – a csokoládé és a vanília mellett. A családias kis lugasban elbújó fagyizónak a hírnevét a visszatérő vendégek viszik, és további érdekesség, hogy 1985. augusztusi nyitásakor 6 Ft volt egy gombóc ára. 

Cím: 6729 Szeged, Rendező tér 2. 

szegedi fagyizók bocs fagyizó
(Fotó: Asztalos Judit)

Foltos Zebra

A hódmezővásárhelyi Zsuzsi fagyizója elhozta Szegedre a töretlen sikerű mini kürtőskalácsokban kínált fagylaltokat. A szegedi belvárosi fagyizó kis vendégtérrel és egy kerthelyiséggel várja a betérőket, és a hely tulajdonosa, Janka gyerekkora óta az édesanyjának segít a cukrászat életében. Míg Zsuzsi a hagyományos cukrász ízvilágot képviseli, Janka szívesen nyit az újhullámos és a francia desszertek felé, de a kürtőskalácstölcsérben kínált fagyiban teljes az egyetértés.

Kicsit félve kóstoltuk meg az édességet, hiszen a fagylaltok már önmagukban elég édesek, és igazi cukorsokk végeredményre számítottunk, de kellemes csalódás volt: a cukros kürtöskalács meglepően kellemes volt, és a savanykás ízvilágú fagyival kifejezetten jólesett. A kürtőskalács tölcsér alakú, és a legjobb része az alján lévő csokoládé, ami egyfajta dugóként állja el a fagyi útját. 

A Foltos Zebra másik érdekessége, hogy egyedüli helyként árulnak Szegeden kutyafagylaltot, ami többféle ízesítéssel is kapható. Meglepő, de nem húsos ízűek, hanem gyümölcsösek: banán, ananász vagy eper közül választhatnak a négylábú kedvencek. 


Cím: 6722 Szeged, Szentháromság u. 7. 

szegedi fagyizók foltos zebra
(Fotó: Asztalos Judit)

Tati fagyizó

A Tati fagyizó Körmendi Zoli és édesanyja, Andi közös vállalkozása, és a fagyizó neve a családi hagyományokat őrzi: Tati volt Andi nagyapja, azaz Zoli dédapja. 

A fagyizó Szegeden, illetve az országban is egyedülálló, hiszen úgynevezett clean technológiával készítik a hűsítő nyalánkságokat: az Olaszországból származó gép, azaz az okospult kétszer négy állással rendelkezik, és mindig tökéletes hőmérsékleten és állagon tartja a fagylaltokat. Nincs ételszínezék, emulgeálószer, csak a jó minőségű és friss alapanyagok, amelyek naturális ízvilágot biztosítanak. Az ízek egyszerűsége miatt nincs édes tölcsér, csak egy semleges ízű ostya, így minden egyes falatnál a fagylaltok természetes íze dominál. Naponta nyolc – négy tejes és négy gyümölcsös – íz közül lehet választani, és a pisztácia, mint a vásárlók kedvence a mindennapi kínálat része. A vegán zabfagyit is érdemes kipróbálni, aminek krémes zabital adja az alapját, és változó ízesítéssel kínálják, legutóbb például sós karamellel. 

Cím: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 20.

szegedi-fagyikorkep-tati-fagyizo-14