A só igazi egyet vesz, százat kap termék: lehet a felejthetetlen vasárnapi ebéd nélkülözhetetlen hozzávalója, alkalmas folttisztításra, szépségápolásra, de segíthet az égő zsiradék eloltásában is.
Ha a beszédtémák már elfogytak az asztalnál, a fogásokból viszont még maradt, a só arra is alkalmas lehet, hogy elkezdjünk egy érdekes disputát a társaságunkban. Ugyan ki ne tudná, hogy a hozzávalót évszázadok óta használják élelmiszerek tartósítására. Kicsit fogósabb kérdés már, hogy lejárhat-e a legősibb tartósítószer szavatossága?
A só romlik vagy nem romlik?
A válasz igen is, meg nem is. A tiszta nátrium-klorid bár nem romlik, a boltokban kapható termékek olyan adalékanyagokat, vegyületeket is tartalmaznak, amelyek egy idő után bomlani kezdenek.
Ez persze elsősorban nem jelenti azt, hogy a régóta tárolt hozzávalók felhasználása elrontja a vacsoránkat vagy a gyomrunkat, de egyes termékek, köztük a jódozott és Himalája sók idővel elvesztik az egészségügyi előnyeiket.
A sónál is van de!
A sónak tehát elsősorban minőségmegőrzési ideje, nem pedig szavatossági ideje van. Egy-egy terméket általában nagyon sokáig fel lehet használni, ugyanakkor pár apróság utalhat arra, hogy a hozzávalónk már régóta porosodik a konyhaszekrényen.
Az adalékanyagokkal ellátott asztali sók idővel szagot vehetnek fel, ritkán, bizonyos körülmények között elveszíthetik az ízüket, nedvesség hatására pedig megváltozhat az állaguk. A lebomlási idő miatt a nem tiszta nátrium-klorid tartalmú termékek körülbelül öt évig állnak el, utána jobb megválni tőlük.
Az időtényező mellett rossz jel, ha a sónak szaga van. A hozzávaló, a fűszerekhez hasonlóan, átveheti más élelmiszerek illatát, a terméket ezután csak akkor érdemes megtartani, ha nem bánjuk, hogy a sózott ételekre is átragad az íz.
Semmiképp ne használjunk olyan sót, amelynek megváltozott a színe, esetleg bogarak vagy élősködők másztak bele!
Szintén érdemes kidobni azokat a termékeket, amikben nagy és kemény sócsomók vannak. A szemek víz és pára hatására képesek úgy összeállni, hogy csak klopfoló segítségével választhatók szét.
Tárolás
A konyhában kevésbé rutinosan mozgók is tudják, hogy a sót érdemes kézközelben tartani. A praktikusság mellett viszont néhány kis apróságra is megéri odafigyelni. A fény és a hőmérséklet kevésbé hat a termékre, a nedvességtől, illetve a párától viszont kifejezetten ajánlott óvni a hozzávalót.
Mivel a só hajlamos felvenni a nedvességet a levegőből, az otthoni terméket mindenképpen tároljuk zárt és hűvös helyen.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!